Vatikan Enerji Komisyoncusu Kardinal Angelo Sodano 94 yaşında öldü

Bakec

Member
ROMA – Vatikan’ın en iyi diplomatı, papalık mahkemesinin nihai güç komisyoncusu ve son derece etkili kardinal dekanı olarak Roma Katolik Kilisesi’nin zirvesine yükselen Kardinal Angelo Sodano, örtbas etmeyle olan bağlantısıyla itibarının lekelendiğini görmeden önce cinsel istismar skandalları, Cuma günü öldü. 94 yaşındaydı.

Vatikan’ın ölümü, nerede öldüğünü söylemedi veya bir neden belirtmedi.

Kardinal Sodano, 16 yıl boyunca Vatikan’da papadan sonra ikinci en yüksek rütbeli devlet bakanı olarak görev yaptı. Görev süresi, onu daha önce “ilk ve değerli işbirlikçim” olarak tanımlayan II. John Paul’ün papalığının büyük bir bölümünü kapsıyordu. Parkinson hastalığı ve diğer rahatsızlıklar II. John Paul’u zayıflattığından, Kardinal Sodano, papanın özel sekreteri ile birlikte kilisenin işletilmesinde çok büyük bir rol oynadı.

Kardinal Balkan savaşlarında arabuluculuk yaptı ve George W. Bush yönetiminin Irak’taki savaşına şiddetle karşı çıktı. 2003’te gazetecilere verdiği demeçte, “Sadece bir savaşın adil mi yoksa adaletsiz mi, ahlaki mi yoksa ahlaksız mı olacağı konusunda değil, aynı zamanda bir milyar İslam’ın takipçisini rahatsız etmek için uygun olup olmadığı konusunda da düşünmeyi istiyoruz” dedi.

Ancak Kardinal Sodano, kilisede en çok Vatikan hiyerarşisi içinde, cinsel tacizde bulunan rahiplerin soruşturmalarını engellemek ve kurumu korumayı her şeyin üstünde tutan muhafazakar ve antikomünist bir kilise vizyonunu ilerletmek de dahil olmak üzere kullandığı güçle tanınır. 2010’da halka açık bir Paskalya konuşmasında, kötü şöhretli bir şekilde kötüye kullanma suçlamalarını “küçük dedikodu” olarak nitelendirdi.


2019’da Papa Francis, Kardinal Sodano’nun Kardinaller Koleji dekanı olarak istifasını kabul etti, nazik sözler söyledi, ancak aynı zamanda kilisenin modernleşmesi gerektiğini açıkça belirtti ve dekanın rolüne dönem sınırlamaları eklemek için bir kararname yayınladı.

Papa Francis, 2014 yılında Vatikan’da Kardinal Sodano ile birlikte. Francis, kardinalin ölümünün “kilisenin bu saygın adamının hediyesi için Rab’be şükran duygularını” harekete geçirdiğini söyledi. Kredi… Grzegorz Galazka/Mondadori, Getty Images aracılığıyla

Kardinal Sodano’nun birçok üst düzey yetkilinin kariyerini beslediği Vatikan’daki hakimiyetini bilen Francis, ölüm de dahil olmak üzere ona her zaman saygı göstermeye özen gösterdi.

Francis, Cumartesi günü bir taziye notunda, “Kardinal Angelo Sodano’nun vefatı, kilisenin bu saygıdeğer adamının hediyesi için Rab’be şükran duygularımı uyandırıyor” dedi. “Vatikan diplomasisinde kendisine önemli sorumluluklar veren seleflerimin birçoğuyla birlikte gayretli çalışmalarını hatırlıyorum” diye ekledi ve kardinali, bir Arjantinli olan Francis’in geldiği Güney Amerika’da uzlaşma için çalışmakla ödüllendirdi.

Angelo Raffaele Sodano, 23 Kasım 1927’de kuzey İtalya’da Delfina Brignolo ve bir politikacı olan Giovanni Sodano’nun çocuğu olarak dünyaya geldi, ancak kariyeri ve bağlantıları, kilisenin diplomatik birliklerinde genç bir rahip olarak çalıştığı Güney Amerika’da derinden kök salacaktı. . 1977’de Papa VI. Paul, onu papalık elçisi olarak Şili’ye gönderdi. O, Augusto Pinochet’nin askeri diktatörlüğünün yanı sıra karizmatik bir rahip olan Rahip Marcial Maciel Degollado’ya, Meksika’da kurulan önde gelen ve mali açıdan cömert bir dini hareket olan Mesih’in Lejyonerlerinin kurucusuna gitti ve eleştirmenlere göre aşırı derecede yakınlaştı. kiliseyi rahipler, üniversiteler, medya kuruluşları ve parayla besledi.


John Paul II, anti-komünist coşkusunu paylaşarak 1991’de onu Kardinal Sodano yaptı ve kısa süre sonra onu Vatikan’da rakipsiz bir güce sahip olduğu bir konumdan dışişleri bakanlığına yükseltti.

Eleştirmenler uzun süredir Kardinal Sodano’nun bu gücü kötüye kullandığını ve onu, II. John Paul’ün papalığı sırasında Roma’daki birçok sadık kişiyi hiyerarşiden uzaklaştıran gizlilik ve görevi kötüye kullanma konusunda baskın bir güç olarak tanımladığını iddia ediyor.

Papa II. John Paul, arka planda Kardinal Sodano ile 2005 yılında Roma’da bir hastanenin penceresindeydi. Papa daha önce kardinali “ilk ve değerli işbirlikçim” olarak tanımlamıştı. Kredi… Lionel Cironneau/Associated Press

Kilisenin cinsel istismar skandallarını haber yapan bir muhabir olan Jason Berry, 2013’te bir New York Times konuk makalesinde, Kardinal Sodano’nun “kilise hiyerarşisini bozan gücün kötüye kullanımını herkesten daha fazla temsil eden adam” olduğunu yazmıştı.

Kilisenin resmi gazetesi Kardinal Sodano, 2010 yılında L’Osservatore Romano’da, taciz suçlamalarını düşmanları tarafından “kiliseye karşı bir silah olarak kullanılan haksız saldırılar” olarak nitelendirdi.

Papa II. John Paul’u, Kardinal Hans Hermann Groër örneğinde olduğu gibi, küfürlü rahiplere karşı konuşmaya teşvik etme çabalarını reddetti. Papa, Viyana başpiskoposu olarak Kardinal Groër’in halefi Kardinal Christoph Schönborn, selefinin suçundan “ahlaki açıdan emin” olduğunu söylemesine rağmen, bu skandal konusunda sessiz kaldı. Kardinal Schönborn birkaç yıl sonra gazetecilere verdiği demeçte, Kardinal Sodano’nun “tam anlamıyla – yüzüme karşı – ‘Kurbanlar mı? Böyle diyorsun!”

Ancak Kardinal Sodano’nun eleştirisi genellikle, onlarca yıldır çocuklara ve ilahiyatçılara tacizde bulunan, uyuşturucu kullanan, çocuk babası olan ve tarikatın muazzam finansal varlıklarını kullanan Lejyoner İsa’nın kurucusu Peder Maciel ile bağlantısına ve korunmasına odaklandı. – bazı tahminlere göre milyarlarca dolar – kilisenin liderliğinde nüfuz satın almak. Bu ifşaatlar ve Kardinal Sodano’nun görünüşe göre Peder Maciel’in cömertliğinden faydalanması, II. John Paul’ün tüm papalığına uzun bir gölge düşürdü.


Papa Benedict XVI, Peder Maciel’i 2006’da bakanlıktan görevden aldı. 2008’de öldü.

Lejyonerler 2010’da “Hatalarının ağırlığı göz önüne alındığında, onun kişiliğini bir Hıristiyan ya da rahip yaşam modeli olarak alamayacağımızı kabul ediyor ve üzülüyoruz” dedi.

Kardinal Sodano, Peder Maciel’i koruduğu yönündeki suçlamaları uzun süre reddetti.

2010 yılında Roma’daki İsa Lejyonerleri merkezinde bir koordinasyon ayini. Kardinal Sodano, tarikatın gözden düşmüş kurucusu Rahip Marcial Maciel Degollado ile bağlantıları nedeniyle tartışmalara yol açtı. Kredi… Riccardo De Luca/Associated Press

1998’de, Peder Maciel’e yönelik suçlamalar, taciz davalarını ele alan İnanç Doktrini Cemaati’ne liderlik eden güçlü bir Alman kardinal Joseph Ratzinger’in masasını geçti. Kardinal Ratzinger bir soruşturma emri verdi, ancak muhalefet karşısında – eleştirmenlere göre, Kardinal Sodano tarafından yönlendirildi – Kardinal Ratzinger yıllarca soruşturmayı masaya yatırdı.

Kardinal Ratzinger, 2005 yılında Papa Benedict XVI oldu. Bir yıl sonra Kardinal Sodano’nun yerini aldı.

Ancak yaklaşık 15 yıl daha, Kardinal Sodano, Benedict’in istifasından sonra yeni bir papa seçmek için 2013 meclisine katılmak için 80 yaşını geçmiş olmasına rağmen, Kardinaller Koleji’nin dekanı olarak görev yaptı.

Vatikan analistleri, Kardinal Sodano’nun nüfuzunu, bu toplantıda seçilen ve Francis adını alan Kardinal Jorge Mario Bergoglio’ya fayda sağlamak için kullandığını bildirdi. Ancak kardinalin etkisi, karışık sonuçlarla da olsa, Kardinal Sodano’nun uzun süredir kontrol ettiği kilise bürokrasisiyle yüzleşmeye çalışan yeni papalık döneminde azaldı.

Francis ayrıca Vatikan’ın cinsel istismar belasıyla başa çıkma konusundaki yanlış adımlarına ışık tutmak için önemli adımlar attı, bu hareketler Kardinal Sodano’ya her zaman iyi yansımadı.

Şili’de Kardinal Sodano, başkent Santiago’nun sosyal seçkinleri arasında etkili olan ve ülkenin askeri rejimiyle derin bağları olan bir diğer karizmatik rahip Fernando Karadima ile de yakınlaşmıştı. 1980’lerin başlarında, Karadima’nın erkek çocukları taciz ettiği yönündeki suçlamalar su yüzüne çıktı, ancak Şili başrahipleri suçlamaları sürekli olarak reddetti.


Gerçek, birkaç yıl içinde, kötü bir şekilde, piskoposlarına kötü muamele gören, hatta kurbanları iftira ile suçlayan Francis’in papalığıyla patladı. Ortaya çıkan kriz, papayı düztabanca yakaladı ve sağır görünmesine neden oldu. Tartışmanın ardından Francis, yolunu değiştirdi ve kilisede daha fazla suistimalin önlenmesini ve bunu örtbas edenlerden hesap sorulmasını amaçlayan hesap verebilirlik ve şeffaflık için yeni normları harekete geçirdi. Francis, 2018’de Bay Karadima’yı görevden aldı.

90. doğum gününde, Kardinal Sodano, 1950’de atandığı Asti yakınlarındaki memleketine döndü.

“Gün batımının saati bu,” dedi. “Teşekkür etme zamanı geldi.”

Anna Momigliano raporlamaya katkıda bulundu.
 
Üst