Prens Charles, Mardin’den sabun sipariş ediyor!

GuzzeL

Global Mod
Global Mod
Mardin’in Artuklu ilçesinde 4 jenerasyondur sabunculuk yapan esnaf, 15 yıl evvel Mardin’i ziyaret eden Prens Charles’ın 15 yıldır daima 3 çeşit sabunu sipariş ettiğini söylemiş oldu.

4 jenerasyondur sabunculuk yapan Mehmet Dede, kendi üretimleri olan zeytinyağlı, ardıç katranı ve bıttım sabununun 15 yıl evvel Mardin’i ziyaret eden İngiltere Veliaht Prensi Charles tarafınca tercih edildiğini söylemiş oldu.

3 ayda bir İngiltere elçiliğine gönderilen kargolar, Buckingham Sarayı’na ulaştırılıyor.

SABUN ARAŞTIRMA KONUSU HALİNE GELDİ

İHA’ya konuşan ve mesleğinin kendisine miras olduğunu aktaran Dede, “Sırf bu bayrağı bırakmamak için okul, üniversite okumadım. Şu an oğlum da bu meslekte 4’üncü nesil oldu. Biz bu işi, 100 yıldan fazladır yapıyoruz. Sabunda unutulmuş bir kültürü geliştirdik. Bu klasik sabunları evvelden aileler yalnızca kendi gereksinimine göre yıllık yapardı. Biz bunu geliştirdik ve bir bölüm oluştu.

SABUN

Artık her yerde sabun yapılıyor. Her ne kadar Siirt sabunu bilinse de, sabunun temel anavatanı burasıdır. 120-140 sabun çeşidi yazılmış. halbuki hiç biri kültürümüzde yok. Şu an Mardin’e ilişkin bıttım, badem, melengiç ve ardıç katranı sabunu vardır. Bunların da şifa oranı yüksektir, suyu tabiata ziyan vermez. Bebekleri de bu sabunlarla yıkayabilirsiniz ve bu sabunlar etraf dostudur. Bu niçinle üniversitelerde araştırma konusu oldu.”
dedi.

Biroldukca devlet adamı, sanatçı, profesör, İsveç Dışişleri Bakanı, İngiltere Prensi Charles’ın bu sabunlardan aldığını söz eden Dede, şu biçimde devam etti:

“Hala uzun yıllar geçmiş bulunmasına karşın biz birçoklarını Avrupa’ya ulaştırmak için elçiliklere gönderiyoruz. Oradan adreslerine ulaşıyor. İngiltere Kraliyet Ailesi’nin veliaht prensi Charles, 15 sene evvel memleketimizi ziyaret etti. Sabunlarımız dikkatini çekti. O gün bugündür elçilikten istiyorlar. Biz gönderiyoruz. Oradan Buckingham Sarayı’na gidiyor. Geçen Avrupa basınında bir haber çıktı. ‘Buckingham Sarayı Mardin sabunu kokuyor’ diye. O kupür gelecek. Onu da basın köşemize ekleyeceğim.