Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi’nde 22 Mart’ta hizmete alınan yanık merkezine, son 10 günde düdüklü tencere patlamasında yaralanan 6 kişi müracaat yaptı.
Mutfaklarda yemek hazırlarken çoğunlukla tercih edilen düdüklü tencereler, vakit açısından tasarruf etmeyi sağlasa da “mutfaktaki saatli bomba” olarak da isimlendiriliyor. Süratli ve pratik bir biçimde yemek yapma imkanı tanıyan düdüklü tencerelerin ortasındaki basınç yanlışsız biçimde boşaltılmazsa patlayarak can sıhhatini tehdit edebilecek durumlara niçiniyet veriyor.
Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi’nin yanık merkezine son 10 günde 6 kişi düdüklü tencere patlamasından kaynaklanan ağır yanıklar niçiniyle başvurdu. 5 gündür düdüklü tencere patlaması niçiniyle tedavi goren 45 yaşındaki Nazife Çakır’ın bedeninin üst bölgesi, kolları ve boğazında yanıklar oluştu.
“BİRDEN PATLADI”
“Tencereyi biraz havası çıksın, daha çabuk soğusun diye camın önüne koydum.” diyen Çakır şu biçimde konuştu:
“daha sonra üzerindeki düğmesini açtım. Biraz vakit geçti, delikten hava gelmiyordu. Bu sefer kapağını açayım dedim. Allah’tan camın önünde açıyordum. İçeride açsam tahminen daha makûs olacaktı, zira yemeğin yarısı yere döküldü. Tencere birden patladı. O anda her tarafıma geldi üzere hissettim. Can havliyle üzerime su tuttum. Panikle hastaneye geldik. Kimse benim yaptığımı yapmasın. Tencerenin düzgünce soğumasını beklesinler.”
“DÜDÜKLÜ TENCERELER SAATLİ BOMBAYA DÖNÜŞEBİLİYOR”
Yanık Merkezi Sorumlu Tabibi ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, yaşanan olaylar hakkında şu sözlere yer verdi:
“Son 10 günde 6 hadise geldi. Fritözlerin, düdüklü tencerelerin kullanmasına hayli dikkat etmek gerekiyor. En ufak küsurda bunlar, meskendeki bir saatli bombaya dönüşebiliyor. Biz hastalara da soruyoruz, ipuçları elde etmeye çalışıyoruz. Bilhassa düdüklü tencerelerde bir düzey vardır. Onun aşılmaması gerekiyor. Oradaki basıncı düşüren sistemlerde düdük diye tabir ettiğimiz kısmın tıkanmaması için katı yiyeceklerin orayı tıkamayacak biçimde içine konulması gerekiyor. En değerli şey de soğutma etabı. En hayli gördüğümüz travmalar da bundan kaynaklanıyor. Hasta, ‘Herbiçimde erken açtım’ diyor. Gereğince soğutamadıkları durumda, süratli açmaya kalktıklarında kapak bir anda patlıyor. kimi vakit kapak hastaların başına, gövdesine yahut yanındaki bireye isabet edebiliyor.”
Prof. Dr. Mustafa Turan
Mutfaklarda yemek hazırlarken çoğunlukla tercih edilen düdüklü tencereler, vakit açısından tasarruf etmeyi sağlasa da “mutfaktaki saatli bomba” olarak da isimlendiriliyor. Süratli ve pratik bir biçimde yemek yapma imkanı tanıyan düdüklü tencerelerin ortasındaki basınç yanlışsız biçimde boşaltılmazsa patlayarak can sıhhatini tehdit edebilecek durumlara niçiniyet veriyor.
Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi’nin yanık merkezine son 10 günde 6 kişi düdüklü tencere patlamasından kaynaklanan ağır yanıklar niçiniyle başvurdu. 5 gündür düdüklü tencere patlaması niçiniyle tedavi goren 45 yaşındaki Nazife Çakır’ın bedeninin üst bölgesi, kolları ve boğazında yanıklar oluştu.
“BİRDEN PATLADI”
“Tencereyi biraz havası çıksın, daha çabuk soğusun diye camın önüne koydum.” diyen Çakır şu biçimde konuştu:
“daha sonra üzerindeki düğmesini açtım. Biraz vakit geçti, delikten hava gelmiyordu. Bu sefer kapağını açayım dedim. Allah’tan camın önünde açıyordum. İçeride açsam tahminen daha makûs olacaktı, zira yemeğin yarısı yere döküldü. Tencere birden patladı. O anda her tarafıma geldi üzere hissettim. Can havliyle üzerime su tuttum. Panikle hastaneye geldik. Kimse benim yaptığımı yapmasın. Tencerenin düzgünce soğumasını beklesinler.”
“DÜDÜKLÜ TENCERELER SAATLİ BOMBAYA DÖNÜŞEBİLİYOR”
Yanık Merkezi Sorumlu Tabibi ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, yaşanan olaylar hakkında şu sözlere yer verdi:
“Son 10 günde 6 hadise geldi. Fritözlerin, düdüklü tencerelerin kullanmasına hayli dikkat etmek gerekiyor. En ufak küsurda bunlar, meskendeki bir saatli bombaya dönüşebiliyor. Biz hastalara da soruyoruz, ipuçları elde etmeye çalışıyoruz. Bilhassa düdüklü tencerelerde bir düzey vardır. Onun aşılmaması gerekiyor. Oradaki basıncı düşüren sistemlerde düdük diye tabir ettiğimiz kısmın tıkanmaması için katı yiyeceklerin orayı tıkamayacak biçimde içine konulması gerekiyor. En değerli şey de soğutma etabı. En hayli gördüğümüz travmalar da bundan kaynaklanıyor. Hasta, ‘Herbiçimde erken açtım’ diyor. Gereğince soğutamadıkları durumda, süratli açmaya kalktıklarında kapak bir anda patlıyor. kimi vakit kapak hastaların başına, gövdesine yahut yanındaki bireye isabet edebiliyor.”
Prof. Dr. Mustafa Turan