Meksikalı Eski Kanun Adamının Yolsuzluk Davasından Dört Çıkarım

Bakec

Member
ABD’de uyuşturucu baronlarından rüşvet almakla suçlanan Meksika’nın eski üst düzey güvenlik yetkilisi Genaro García Luna’nın davası, kartel davalarına özgü bir dizi konuya değindi. Jüri üyeleri kanlı cinayetler, tekneler dolusu narkotik ve hatta Kokain adında beyaz bir kedi hakkında bir şeyler duymuşlardır.

Elbette, Bay García Luna’ya yöneltilen ana suçlamayı da duymuşlardı: Meksika’nın uyuşturucuya karşı savaşının kamusal yüzü olarak hizmet ederken, ülkenin en büyük suç grubu olan Sinaloa uyuşturucu kartelinden gizlice milyonlar alıyordu.

Şu anda üçüncü haftasına giren duruşma, Downtown Brooklyn’deki New York’un Doğu Bölgesi adliyesinde görülüyor. Savcılar, Bay García Luna’nın yardımıyla Sinaloa kartelinin, Queens ve Brooklyn de dahil olmak üzere şehrin federal mahkemenin gözetimi altındaki bölgelerine büyük miktarlarda uyuşturucu gönderebildiğini söylüyor.

Duruşmanın yaklaşık bir ay daha sürmesi bekleniyor ve hükümetin davasında uyuşturucu dünyasının tanıklarının geçit töreni yer almaya devam edecek. Bunlar arasında Meksika’da kaçakçı olarak ün kazanan Teksaslı bir lise futbol yıldızı Edgar Valdez Villarreal ve Meksika’nın Pasifik Kıyısı Nayarit eyaletinin eski başsavcısı Edgar Veytia yer alabilir.


Savunma, muhtemelen geçen ay duruşma başladığında ne yaptığını iddia ederek karşı çıkacaktır: iddia makamının tanıklarının yalan söylediğini ve ifadelerinin ötesinde, Bay García Luna’nın rüşvet aldığına dair hiçbir somut kanıt bulunmadığını.

İşte geçen haftaki ifadeden önemli çıkarımlar.

Guadalajara’da, duruşmada bir tanık olan Oscar Nava Valencia’nın 2008 yılında Bay García Luna’ya rüşvet verdiğini söylediği bir araba yıkama yeri. Kredi… ABD Adalet Bakanlığı

Oto Yıkamada Ödeme

Pazartesi günü jüri, Bay García Luna’ya şahsen ödeme yaptığını iddia eden Milenio kartelinin eski lideri Oscar Nava Valencia’dan haber aldı. Bay Nava Valencia, 2008 yılında şiddetli bir rakibe karşı koruma ararken, bir araba yıkamada gizli bir toplantıda Bay García Luna’ya 3 milyon dolar nakit verdiğini ifade etti.

El Lobo veya Kurt olarak bilinen Bay Nava Valencia, jüriye ödemenin bağlamını açıkladı: Bir zamanlar Sinaloa kartelindeki müttefiki Arturo Beltrán Leyva, Bay Nava Valencia rakip bir grubu desteklemeyi seçtikten sonra ona sırtını dönmüştü. kanlı bir iç savaş sırasında örgütün lideriydi ve Bay García Luna’nın yardımına ihtiyacı vardı.

Toplantıyı Jalisco Eyaletinin başkenti Guadalajara’daki Estetic Carwash’ın ikinci katındaki ofisinde ayarladığını söyledi. Bay García Luna, diye devam etti, üst düzey yardımcılarından biri olan, yine federal davada suçlanan ancak Meksika’da gözaltında tutulan Luis Cárdenas Palomino’yu getirdi.


Bay Nava Valencia’nın ifadesi, hantal cüssesiyle El Grande olarak tanınan ve Bay Beltrán Leyva’nın baş yardımcısı olan Sergio Villarreal Barragán’ın yolsuzlukla ilgili benzer bir açıklamasını takip etti. Geçen ay, Bay Villarreal Barragán mahkemeye çıktı ve jüriye kendisinin ve Bay Beltrán Leyva’nın 2000’lerin başında bir depoda uyuşturucu ticareti sırasında Bay García Luna’ya 14 milyon dolardan fazla verdiğini söyledi.

Çapraz sorguda, Bay Nava Valencia, önceki dönemde Meksika cumhurbaşkanı Felipe Calderón’un hükümetinde kabine düzeyinde güçlü bir konuma sahip olan ve başkanı olan Bay García Luna aleyhine ifade vermekten korktuğunu itiraf etti. ülkenin FBI eşdeğeri

Aslında, sadece iki ay önce savcılarla yaptığı bir röportajda, Bay Nava Valencia, Bay García Luna’yı tanıdığına dair iddialarından kısaca geri adım attığını söyledi.

Jüriye kafa karışıklığının, kendisinin ve ailesinin yetkililerle işbirliği yaptığı için tehdit edilmiş olmasından kaynaklandığını söyledi. Tehdit hakkında ayrıntı vermedi.

Bay Nava Valencia, “Meksika’daki ailem için endişelendim,” dedi. “Tehlikede olduğumu hissediyorum.”

Culiacán, Sinaloa uyuşturucu kartelinin kalesi. Kredi… The New York Times için Brett Gundlock

Bir Adam Kaçırma, Sonra Bir Kaçış

Salı günü, jüri üyeleri, Bay García Luna ile Bay Beltrán Leyva arasındaki çalkantılı ilişki hakkında bilgi veren Sinaloa karteli muhasebecisi, İsrail Ávila adlı işbirliği yapan başka bir tanığı dinledi.

Bay Ávila jüriye kartel bir iç savaşa dönüştüğünde Bay Beltrán Leyva’nın Bay García Luna’nın kendi tarafını mı yoksa en büyük rakibi El olarak bilinen uyuşturucu lordu Joaquín Guzmán Loera’nın tarafını mı destekleyeceğini bilmek istediğini söyledi. Dört yıl önce aynı Brooklyn adliyesindeki bir duruşmada hüküm giymiş olan Chapo.


Bay García Luna yanıt veremeyince Bay Ávila, Bay Beltrán Leyva’nın onu kaçırdığını söyledi – bu, başkanlık kabinesinin bir üyesine karşı son derece küstahça bir hareketti.

Diğer tanıklar, kaçırmanın bir hafta sürdüğünü ve Bay García Luna’ya zarar vermeden sona erdiğini söyledi. Serbest bırakıldıktan kısa bir süre sonra, o ve Bay Beltrán Leyva görünüşe göre arkadaş canlısıydı ve yeniden birlikte çalışıyorlardı. 2008’in sonlarında, Bay Ávila jüriye, Bay García Luna’nın, Acapulco’daki bir eve yetkililer tarafından düzenlenen baskından evinin kaçmasına yardım ettiğini söyledi.

Kaçış, biraz kolluk kuvvetleri hilesiyle çekildi. Bay Ávila, Bay García Luna’nın astlarının Bay Beltrán Leyva’yı federal polis memuru kılığına soktuğunu ve onu evden kovduğunu söyledi.

Bay García Luna, önceki Meksika’nın en üst düzey güvenlik görevlisiydi. Kredi… Dario Lopez-Mills/İlişkili Basın

‘Tavşan’ Tavrı Alır

Bay García Luna’nın kaçırılma hikayesi, Çarşamba günü uyuşturucu dünyasından bir başka tanık tarafından doğrulandı: Kolombiyalı bir kaçakçı olan Harold Mauricio Poveda-Ortega, yıllarca Bay Beltrán Leyva’nın baş kokain tedarikçisi olarak hizmet etti.

“Tavşan” lakaplı (ve ürününü Playboy Enterprises’ınkine benzer bir tavşan logosuyla işaretlediği için) Bay Poveda-Ortega jüriye Bay Beltrán Leyva’nın Bay García Luna’yı bir anda kaçırdığını itiraf ettiğini söyledi. kartelin iç savaşında Bay Guzmán’ın tarafını seçtiğinden şüphelendikten sonra öfke. Bay Poveda-Ortega, kurbanını sadece tutmakla yetinmediğini ifade etti, Bay Beltrán Leyva, kurbanın başını kesmek istediğini söyledi.

Bay Poveda-Ortega jüriye “İnsanların kimsenin onu aptal yerine koymayacağını görmesi için kafasını dışarı gönderecekti” dedi.


Bay Beltrán Leyva ile Bay Guzmán ve müttefikleri arasındaki ölümcül savaş son derece şiddetliydi ve her iki gruba da sadık olan federal polis memurları ve yetkililer arasında sık sık kayıplara yol açtı.

Duruşmanın başlarında jüri, katledilen polis memurlarından biri olan ve Bay Guzmán ile ittifak kuran ve 2008 yılında iç savaşın zirvesindeyken profesyonel bir suikast timi tarafından öldürülen Edgar Millán Gómez’i duydu.

Bay Poveda-Ortega Çarşamba günkü ifadesinde, sonuçlarının ciddi olabileceğinden endişe ederek Bay Beltrán Leyva’yı Bay García Luna’yı öldürmekten vazgeçirmeye çalıştığını söyledi.

Bay Poveda-Ortega, “‘Hayır, yapma’ dedim,” diye hatırladı. “Sorun üstüne sorun yaşayacağız. Devlet tüm gücüyle peşimize düşecek” dedi.

El Grande olarak bilinen kaçakçı Sergio Villarreal Barragán, 2010 yılında Meksika’da tutuklanmasının ardından. Kredi… Mario Guzman/EFE, European Pressphoto Agency aracılığıyla

Erken Uyarı İşaretleri

Duruşmanın ortaya çıkardığı bir şey, Bay García Luna’nın Sinaloa karteliyle bağlantıları hakkında, kendisine yönelik federal iddianame 2019’da Brooklyn’de iade edilmeden çok önce uyarı işaretleri olduğuydu.

2008 gibi erken bir tarihte, Meksikalı bir polis memuru olan Francisco Cañedo Zavaleta, Bay García Luna’nın kartelle bağları olduğuna inanmasına neden olan tanık olduğunu söylediği bir olay hakkında Meksikalı yetkililere bir rapor sundu.


Perşembe günü, artık polis memuru olmayan Bay Cañedo Zavaleta jüriye, Bay García Luna’nın Bay Beltrán Leyva ve yardımcısı Edgar Valdez ile dışarıdaki bir yolda arabaya bindiğini gördükten sonra şikayette bulunduğunu söyledi. Morelos eyaletinin başkenti Cuernavaca. Eski memur, görüşmenin El Chapo’nun müttefiki polis memuru Bay Millán Gómez’in öldürüldüğüne dair haberin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra yapıldığını hatırlattı.

Bay Cañedo Zavaleta’nın karşılaşmayı bir adam kaçırma olarak tanımlayan raporu en sonunda haber medyasına sızdırıldı. Bay Cañedo Zavaleta öne çıkmanın bedelini çok ağır ödedi: Kısa süre sonra uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlandı ve gözaltına alındı. Sonunda Bay Cañedo Zavaleta jüriye tüm suçlardan aklandığını söyledi.

Amerikan kolluk kuvvetleri sonunda ilk elden bilgiye sahip olduğunu iddia eden bir kaynaktan Bay García Luna’nın kartelle bağlantıları hakkında kendi raporlarını aldılar: geçen ay ifade veren El Grande olarak bilinen kaçakçı Sergio Villarreal Barragán.

Miguel Madrigal’e göre, Bay Beltrán Leyva için çalışmaya gitmeden önce polis memuru olarak görev yapan Bay Villarreal Barragán, Meksika’da tutuklandıktan sonra ABD’li yetkililere Bay García Luna’nın kartelden rüşvet aldığını söyledi. Perşembe günü ifade veren o sırada Meksika’da bulunan DEA ajanı.

Bay Madrigal, “Sergio polis memuru ve Beltrán örgütünün bir üyesiyken yaptıkları iş anlaşmalarından bahsetti,” dedi.
 
Üst