Kadınlar sandığınızdan daha iyi durumda

Leila

Global Mod
Global Mod
Kitap yazarı “liberal olmayan feminizmi” eleştiriyor


Sosyolog: “Kadınlar, feminizmin bizi inandırdığından çok daha iyi durumda”







Mart ayı başında Berlin’de Dünya Kadınlar Günü mitingi: Almanya’da eşitliğin bir gerçeklik olduğu konusunda fikir birliği yok. Yazar Martin Schröder, kadınların iddia edilenden çok daha iyi durumda olduğunu savunuyor.

© Kaynak: IMAGO/epd


Sosyolog Martin Schröder, kadınların feminizmin bizi inandırdığından çok daha iyi durumda olduğuna inanıyor – neredeyse hiçbir zaman dezavantajlı değiller. Bu sonuca nasıl vardığını.








Cinsiyet eşitliği Almanya’da bir gerçek mi? Cevap muhtemelen kime sorduğunuza bağlı olarak değişecektir. Sosyolog Martin Schröder için durum açık: “Kadınlar erkeklere göre dezavantajlı kabul ediliyor. Ancak bugün Almanya’da artık ne çalışma hayatında ne de özel hayatta durum böyle değil” dedi. Schröder’e göre bu, Sosyo-Ekonomik Panel anketleriyle gösterildi. Her kadının ve her uzmanın katılmayacağı sonuç: “Kadınlar, feminizmin bizi inandırdığından çok daha iyi durumda.”


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Schröder, feminizm biçimleri arasında bir ayrım yaptı. Schröder’in “liberal olmayan feminizm” dediği şeyle giderek daha sık karşılaşıyor. Çarşamba günü yayınlanan Kadınlar Ne Zaman Gerçekten Mutlu? Bunu sorunlu buluyor. Schröder kendini bir feminist olarak tanımlıyor ve bir şartı var: “Bu, eşitlik için olmak anlamına geliyorsa – ve ne pahasına olursa olsun eşitlik için değil.”

42 yaşındaki, akademik alanda bu sözde etkinin olası bir kaynağını belirledi: toplumsal cinsiyet çalışmalarında. “Orada çok sayıda sandalye oluşturuldu ve eşitlik hedefine büyük ölçüde ulaşıldıktan sonra, sadece ‘Harika, o zaman birbirimizi tekrar ortadan kaldırırız’ diyemezler!” Her şey ona biraz daha eski Marksist teoriyi hatırlatıyor. Schröder: “Bu teoriye göre işçi sömürülmeli. İşçiler o zaman işlerin onlar için o kadar da kötü gitmediğini söylediğinde, Herbert Marcuse gibi teorisyenler şöyle dediler: Eğer öyle görüyorsan, manipüle ediliyorsun ve yanlış bir şeye sahipsin. bilinç.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Saarland Üniversitesi’nde görev yapan Schröder, tezini verilere dayandırıyor. Bugün Almanya’da kadınlar ve erkekler hayatlarından neredeyse eşit derecede memnunlar. “Onlara 0’dan 10’a kadar olan bir ölçekte kendilerini nereye yerleştirdiklerini sorarsanız, ikisi de 7’den biraz fazla veriyor.”


Serinin başlangıcını sosyolog ve yazar Martin Schröder tasarladı. Yoldaki mutluluk.

Serinin başlangıcını sosyolog ve yazar Martin Schröder tasarladı. Yoldaki mutluluk.


Sosyolog ve yazar Martin Schröder, “liberal olmayan feminizmi” eleştiriyor.

© Kaynak: özel fotoğraf


Ve şimdi kadınların dezavantajlı durumda olmadığını gösteren bir dizi çalışma var. İnsanların ne kadar memnun olduklarını araştırmak için istatistiksel yöntemler kullanan Schröder, “Başvuru sürecinde artık normal mesleklerin ötesinde bir ayrımcılık yok” diyor. Sosyal bilimlere profesör ataması söz konusu olduğunda bunun tam tersi olduğunu, yani aynı niteliklere sahip kadınların daha fazla şansa sahip olduğunu gösteren çalışmalar bile var. Kadınlar da gelirlerinden ve özel hayatlarından erkekler kadar memnun. “Ve sübjektif olarak algılanan memnuniyet, insanları ciddiye aldığınızda önemli bir faktördür.” Tıp ve hukuk gibi kadınların hâlâ dezavantajlı olduğu geleneksel alanlar olabilir. Ancak bu artık genel olarak kanıtlanamaz.

Bir yazar olarak Martin Schröder, sözde evrensel bilgiyi sorgulamasıyla ve genel görüşleri temelden uzaklaştırmasıyla tanınır. 2019’da “Neden hiç bu kadar iyi yaşamadık ve hala sürekli krizlerden bahsediyoruz” kitabını yayınladı. İçinde, refah ve yaşam beklentisi gibi ölçülebilir faktörler temel alındığında, dünyadaki ve Almanya’daki yaşamın hemen hemen her açıdan geliştiğini – ancak bu gerçeklerin insanların bilincine pek girmediğini yazdı.

Dünya Kadınlar Günü – Bugün eşitlik nerede?


Dünya Kadınlar Günü için Almanya’daki eşitlikle ilgili güncel rakamlara göz atıyoruz.

© Kaynak: Marc Mensing/Haberler


Schröder’e göre, yarı zamanlı çalışma kararı genellikle kendi seçimidir: “Anneler genellikle babalar kadar çalışmak istemezler. Daha az çalışan anneler daha mutlu değil. Babalarda durum farklı – daha çok çalışırlarsa daha mutlu oluyorlar,” dedi Schröder FAZ’a. Ona göre bunun somut kanıtları da var.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Politikacıların kadınları tam zamanlı çalışmaya teşvik etmesinin bir hata olup olmadığı sorulduğunda, Schröder şu yanıtı verdi: “Başka bir hayattan mutlu olan biri için hayatın doğru olduğunu neden biliyormuş gibi davranalım?” Bu, herkesin fikirlerine göre mutlu olması gereken liberal bir topluma uymaz.

Haberler/baba
 
Üst