Hatay’ın meşhur yemekleri nelerdir? Hatay’da ne yenir?

GuzzeL

Global Mod
Global Mod
Gastronomi kısmında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) “Yaratıcı Kentler Ağı”na dahil edilen Hatay mutfağı saymakla bitmeyecek lezzetlere mesken sahipliği yapıyor. Şayet Hatay’a yolunuz düşerse kesinlikle tatmanız gereken lezzetleri ve durakları sizler için tek tek araştırdık. Pekala Hatay’da ne yenir? Hatay’ın meşhur yemekleri nelerdir? İşte lezzet seyahatimiz başlasın…



Yüzsenelerdır bir epeyce medeniyetin yuvası haline gelen Türkiye, onlarca kültürün iç içe geçtiği güçlü bir tarihi gözler önüne seriyor. Kültürel motifleri, yapıları, örf ve adetleriyle doğusundan batısına esaslı birikime sahip olan ülkemizin mutfağı da kendine has dokusuyla tüm dünya tarafınca yakından takip ediliyor. Bilhassa Türkiye’nin gastronomi merkezi olarak ön plana çıkan Hatay, gurme lezzet çeşidi yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan niteliğinde. Yakın vakitte Hatay’a gitmeyi düşünüyorsanız kesinlikle lisandan lisana dolaşan Hatay lezzetlerini tatmadan dönmeyin derim! Gelin Hatay’da kesinlikle tatmanız gereken lezzetlere birlikte şu biçimde bir göz atalım.

HATAY’IN MEŞHUR YEMEKLERİ NELERDİR? HATAY’DA NE YENİR?


  • KÜNEFE
Hatay denildiğinde akla birinci gelen lezzet elbette Künefe olacaktır! 7’den 70’e her insanın bayıla bayıla yediği Hatay künefesi iki sıra kadayıf ortasına yerleştirilmiş özel peynir ve sıcak şerbetin harika ahengini gözler önüne seriyor. Şayet tadı damağınızda kalacak güzel mi hoş bir künefe tatmak isterseniz Hatay’daki birinci durağınız Çınaraltı Künefe – Yusuf Usta‘nın yeri olmalı. Herkes tarafınca epeyce beğenilen bu yerde künefeye kaymak ya da fıstık eklemenize müsaade verilmiyor.

Künefe

Kendine özel pişirme tekniğiyle Hataylıların uğrak yeri olan bu yer haricinde Petek Pastanesi ve Kral Künefeyi de denemeyi sakın unutmayın! Sadece künefesiyle değil baklavalar, cevizli büzmeler, halep sarmalar, fıstıklı dolamalar ve sütlü tatlılarıyla da meşhur olan bu yer listenizin üst köşesinde olmalı.

Hatayda en uygun künefeciler

  • ORUK
Hatay’ın lezzet şölenlerinden biriyle tanışmaya hazır mısınız? Şayet hem tadı hem görselliğiyle sizi tesiri altına alacak bir lezzet tatmak istiyorsanız bu biçimde Oruk yemenin tam vakti diyebiliriz. İçerisinde salça ile harmanlanmış kıyma, haricinde ise ince bulgurun çıtır çıtır lezzeti. İçli köfteden en büyük farkı nedir diye soracak olursanız oruk hamurunda dövülmüş et kullanılıyor.

Oruk

Büyük bir el mahareti ve ustalık isteyen bu lezzeti tatmak için birinci durağınız Sultan Sofrası olmalı. Yöresel yemeklerin mütevazı bir adresi olan bu yerde ayrıyeten Ispanaklı Borani ve Aşur üzere Hatay lezzetlerini de tatmadan dönmeyin derim!

Sultan Sofrası

  • HAYTALI
Adana’nın bici bici tatlısına benzetilen Haytalı, pişirilmiş muhallebi, dondurma ve gül suyunun iç içe geçtiği eşsiz bir tatlı. Pembe rengiyle adeta görsel bir şölen oluşturan Haytalı için gitmeniz gereken tek adresin Affan Kahvesi olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Haytalı

  • HUMUS
Evrensel bir tat olan ve bir fazlaca kültürde karşımıza çıkan Humus için en güzelini arıyorsanız rotanızı şu biçimde bir Hatay’a yanlışsız çevirmelisiniz! Hatay mutfağının temellerinden birini oluşturan Humus nohut ezmesi, zeytinyağı, limon, sarımsak ve tuzun buluşmasını gözler önüne seriyor. Özel kıvamı ve lezzetli tadıyla hafızalarda yer edinen Humus için size teklifimiz Humusçu İbrahim Usta olacaktır. Vedat Milör‘den tam not alan bu yerde İbrahim Usta size unutulmaz bir tat sunabilir.



Humus

  • TEPSİ KEBABI
Kebapsız bir Hatay lezzet tipi düşünülemezdi değil mi? Yağlı kıyma, Hatay’a has salça ve onlarca baharatın bir ortaya geldiği Tepsi Kebabını yedikten daha sonra anlayacaksınız ki daha evvel yediğiniz kebaplar aslında kebap değilmiş. Pekala fakat Hatay’da en âlâ tepsi kebabı nerede yenir? diyorsanız birinci teklifimiz Maho’nun Yeriolacaktır. Meşhur yöresel yemekleri sofralara taşıyan bu yerde kaz başı kebabı ve soslu ciğer de tadabilirsiniz.

Tepsi Kebabı

Öte yandan Uzun Çarşı’nın içine gizlenmiş Pöç Kebabı isimli yeri listenizin en üst sırasına ekleyerek Kağıt Kebabı ve Tepsi Kebabının tadını çıkarabilirsiniz.

Pöç Kebabı

  • TAŞ KADAYIFI
Lezzet çeşidimizi hoş bir tatlıyla şenlendirmeyi unutmayalım. Hatay’ın en meşhur tatlılarından biri olan Taş Kadayıf’ı ezber bozan bir lezzet. Birtakım bölgelerde “Yassı Kadayıf” olarak da bilinen Taş Kadayıf için gitmeniz gereken adres Kerem Tatlıcısı olmalı. İstanbul’da da şubeleri bulunan Kerem Tatlıcısına gitmeyi düşünüyorsanız Bal kabağı tatlısını da denemenizi tavsiye ederiz.


AFİYET OLSUN!
 
Üst