Etik kurallara aykırı bir durumda karşılaştığınızda ne yaparsınız ?

Irem

New member
Merhaba sevgili forumdaşlar!

Bugün sizlerle yaşadığım ve uzun süre aklımdan çıkmayan bir olayı paylaşmak istiyorum. Bazen hayat, bizi bir köşeye sıkıştırır ve etik değerlerimizle baş başa bırakır. İşte benim başıma gelen, düşündüren ve hala üzerinde tartıştığım hikâye…

Beklenmedik Durum

Geçen yıl çalıştığım şirkette rutin bir proje toplantısına katıldım. Her şey normal görünüyordu, ama sunum sırasında bir anda fark ettim ki, bazı veriler manipüle edilmişti. Raporlar, gerçekte olduğundan daha olumlu bir tablo çiziyordu ve bu durum, karar vericilerin yanlış yönlendirilmesine yol açabilirdi. O an, kalbim sıkıştı; doğru olanla, sessiz kalmanın rahatlığı arasında bir seçim yapmam gerekiyordu.

Erkek Karakter: Çözüm Odaklı ve Stratejik Yaklaşım

O sırada yanımda olan dostum Bora, olayı fark eden ilk kişilerden biriydi. Onun yaklaşımı tamamen stratejik ve çözüm odaklıydı:

“Panike gerek yok. Önce delilleri toplamalıyız, ardından üst yönetime somut verilerle durumu sunarız. Tepkiyi kontrol altında tutarsak, hem kendimizi hem şirketi korumuş oluruz.”

Bora, duygularını bir kenara bırakıyor ve mantıklı adımlar atmayı öneriyordu. Ona göre etik bir sorunla karşılaştığınızda, doğruyu söylemek kadar süreci yönetmek de önemliydi. Stratejik plan yapıyor, alternatif senaryoları değerlendiriyor ve her adımın sonuçlarını öngörüyordu.

Kadın Karakter: Empatik ve İlişkisel Yaklaşım

Yanımda bir başka arkadaşım Ebru da vardı. Onun yaklaşımı ise tamamen empati ve ilişkiler üzerineydi:

“Bu durum sadece sayısal bir hata değil, ekip arkadaşlarımızın güvenini de etkileyebilir. Önce durumu birlikte konuşup, neden böyle bir şey olduğunu anlamalıyız. İnsanlarla bağ kurmadan çözüm bulmak, sadece problemi ertelemeye yarar.”

Ebru, etik problemi bir insan hikâyesi olarak görüyordu. Duygusal zekâsını kullanarak, hem meslektaşların motivasyonunu hem de uzun vadeli güven ilişkilerini korumaya odaklanıyordu. Ona göre bir hata ya da etik ihlal, kişileri etkilemeden çözülemez; empati kurmak şarttı.

Karar Anı

Toplantıdan sonra, Bora ve Ebru ile üçümüz bir araya geldik. Farklı perspektifler bizi zenginleştirdi. Bora’nın stratejik planı ve Ebru’nun empatik yaklaşımı birleştiğinde ortaya şöyle bir yol haritası çıktı:

1. Verilerin doğruluğunu belgelemek ve manipülasyonu net şekilde ortaya koymak.

2. Ekip arkadaşlarıyla birebir konuşarak durumu anlamak ve onları sürece dahil etmek.

3. Üst yönetime somut kanıtlarla durumu rapor etmek, ama bu sırada ekip motivasyonunu korumak.

O an fark ettim ki, etik sorunlarla başa çıkmanın tek yolu ya tamamen sert ve mesafeli bir strateji ya da duygusal ve ilişkisel bir yaklaşım değil; ikisinin dengesi.

Zorluk ve Duygusal Yük

Ertesi gün raporu hazırlarken, içimde garip bir karışıklık vardı. Korku, suçluluk ve sorumluluk duygusu bir aradaydı. Bora’nın sakin ve analitik tavrı bana güven verirken, Ebru’nun insanların duygularını gözetmesi de vicdanımı rahatlatıyordu. Herkesin gözü önünde yanlış bir kararın alınmasını engellemek ve aynı zamanda ekip içinde güveni sarsmamak, inanılmaz bir dikkat ve özen gerektiriyordu.

Çözüm ve Sonuç

Raporu yönetime sunduk ve manipülasyon hemen fark edildi. Şirket, durumu düzeltmek için adımlar attı ve ekip içinde açıklık sağlandı. Bora’nın stratejik adımları olası krizleri önlerken, Ebru’nun empatik yaklaşımı ekipteki güveni korudu. O gün anladım ki etik kurallara aykırı bir durumla karşılaştığınızda, sadece doğruyu söylemek yeterli değil; süreci yönetmek ve insanları da düşünmek gerekiyor.

Forumdaşlara Sorular

Siz olsaydınız, böyle bir durumda hangi yaklaşımı önceliklendirirdiniz? Strateji mi yoksa empati mi? Yoksa ikisini birden dengede mi tutardınız? Ve en önemlisi, etik kurallara aykırı durumlarla başa çıkarken yaşadığınız duygusal yükle nasıl başa çıkıyorsunuz?

Bu hikâyeyi paylaşarak, sizlerle fikir alışverişinde bulunmak istedim. Etik meseleler, sadece bireysel değil, kolektif bir sorumluluk meselesi de olabiliyor. Forumda sizin deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi duymak için sabırsızlanıyorum.

Hadi tartışalım, sizin hikâyeleriniz neler?