Bir Yıkım Yolu ve Siyasi Sonrası

Bakec

Member
COBARGO, Avustralya Yakın zamanda güneşli bir günde, Güneydoğu Avustralya’da bir köy olan Cobargo’nun arkasındaki tepelerde, yerel gönüllüler, uygun bir banyo için iki yıldan fazla bir süredir bekleyen Jee ailesi için bir banyo kurmak için yoğun bir şekilde çalışıyorlardı.

Tammie ve Brett Jee ve beş oğulları, Yeni Yıl Konuta 2019’da bölgede şiddetli bir yangın çıktığında evlerini kaybetti. Avustralya’da iki ayda 34 kişiyi öldüren, 3.500 evi yok eden ve 60 milyon dönümden fazla alanı yakan rekor kıran “kara yaz” orman yangınlarının en zarar vericilerinden biriydi.

Jees ve diğerleri için, yıkıcı kayıplarından kurtulmaları acı verici bir şekilde yavaş oldu. Yerel yönetimin verilerine göre, etkilenen bölgedeki her 10 aileden ancak biri yeniden inşayı bitirdi. Çoğu başlamadı bile. Planlama gecikmeleri, kalifiye işgücü sıkıntısı, pandeminin getirdiği tedarik zinciri sorunları ve devlet desteğinin olmaması gecikme nedenleri arasında yer alıyor.

Acı sadece barakalarda yaşayan ya da bürokrasiyle mücadele eden ailelere damgasını vurmadı. Aynı zamanda siyasi semayı da değiştirdi: Muhalefetteki İşçi Partisi Cumartesi günü Avustralya seçimlerini kazanırsa, kısmen Sidney’in güneyindeki bu bir zamanlar muhafazakar olan kırsal kasabaların bağlılıklarını hayal kırıklığı ve öfkeden değiştirmiş olması olabilir.


Bölgenin Parlamento üyesi Kristy McBain, “Mükemmel bir faktör fırtınası” dedi. Bunların arasında ulusal, eyalet ve yerel yönetimlerin üst üste katılımıyla karmaşık hale gelen bir kurtarma çabası var.

Yangınlar sırasında yerel belediye başkanı olan Bayan McBain, “Görünüşe göre her felaketimiz olduğunda, kurtarmanın nasıl olması gerektiği konusunda tekerleği yeniden icat etmeye çalışan bir hükümetimiz var” diye ekledi. “Ve hiçbir zaman oldukça çılgın bir modele karar vermedik.”


Tammie Jee ve oğlu Mason, mülklerindeki bir kulübenin içindeki geçici bir mutfakta akşam yemeği hazırlıyorlar.
Mason’da kas distrofisi olduğu için, iki yıldan fazla süren portatif bir engelli banyosuna ihtiyacı vardı.

Diğer topluluklar da yaz alevleri tarafından harap edildi. Diğer kasabalar da bir pandemi tarafından engellenerek yeniden inşa etmek ve iyileşmek için mücadele etti; sel ve fırtınalarla; ve devlet kurumlarından bir buzul onay süreci ile.


Ancak, yangınların hemen ardından şehri ziyaret ederken Başbakan Scott Morrison’ın yüksek sesle homurdandığı Cobargo, yıkımın ve siyasi olarak bölücü sonuçların bir amblemi haline geldi.

Avustralya’nın güneydoğu kıyısından iç kesimlerde, Sidney’den 240 mil uzakta bulunan Cobargo, 2016 yılına kadar Avustralya’nın parlamenter sisteminde hükümeti oluşturan parti tarafından kırk yıldır kazanılan bir seçim koltuğu olan Eden-Monaro’nun seçmenleri arasında yer alıyor. Şu anda, Temmuz 2020’de yüzde 1’den az bir farkla ara seçimi kazanan muhalefetteki İşçi Partisi için Bayan McBain tarafından düzenleniyor.

Yangınlardan da etkilenen kuzeydeki seçmen Gilmore, başka bir İşçi Partisi temsilcisi Fiona Phillips tarafından tutuluyor. Daha önce yirmi yıldır muhafazakar ellerdeydi.

İktidardaki muhafazakar Liberal-Ulusal koalisyonun diğer eyaletlerde kentsel koltukları kaybetmesi beklenirken, geleneksel bilgelik, mevcut hükümetin yeniden seçim yolunun ülkeden geçmesidir – bu durumda orman yangınlarının harap ettiği ülke.

Aralık 2019’da bölgeyi kasıp kavuran yangınlar tarafından geri dönülmez şekilde değiştirilmiş Cobargo’nun eteklerindeki Bushland.
Cobargo’daki binalar yangınla yok edildi, Ocak 2020.

Bay Morrison, şu anda Parlamento’da tek kişilik çoğunluk ile yönetiyor. Bu koltukları geri kazanamamak, koalisyonun yeniden seçilmesine mal olabilir.


Jee ailesinin daha acil endişeleri var. Cobargo yakınlarındaki Wandella’da yangınla kaplı kırsal alanlarına dönmeden önce, başlangıçta kiralık bir mülkte yaşadılar, burada küçük bir kulübe inşa ettiler ve onu bir afet konaklama “pod” – 23 fit uzunluğunda ve sekiz metre uzunluğunda kendi kendine yeten bir nakliye konteyneri ile desteklediler. ayak genişliğinde – Avustralyalı bir hayır kurumu tarafından sağlandı.

Küçücük geçici konaklama yerlerindeki yaşam, artık küfle savaşmalarına neden olan mevsimsiz bir yağışlı yıldan önce bile zordu. Jees’in 16 yaşındaki üçüncü oğlu Mason’da kas distrofisi olduğundan, bölmedeki sıkışık, kamp tarzı duşu kullanamaz. Yeni inşa edilmiş bir kulübeye yeni banyo kurulmadan önce, her duş almak istediğinde, birkaç mil ötedeki büyükannesinin evine gitmek zorundaydı.

Jee’ler yeniden inşa etmeye başladıklarında, bir planlama evrakları duvarına çarptılar. Önceki evleriyle ilgili eski planlama sorunları ve imar yasasında yapılan değişiklikler, bir aşamada yeniden inşa etmelerine asla izin verilmeyecekmiş gibi göründükleri anlamına geliyordu.

Bu engeller büyük ölçüde aşılmış olsa da, Jee’ler inşaata başlamak için hala nihai onayı bekliyor. Orman yangınlarının dördüncü yıldönümünde yeni bir ev inşa etmeleri pek olası değil. Bayan Jee, “Bir kabus oldu,” dedi.

Yakınlardaki Cobargo’da Vic Grantham, kendi planlama sürecindeki son gecikmeler hakkında cevaplar almaya çalışıyor. Bay Grantham ve ortağı Janice Holdsworth, 2005 yılında bölgede 26 dönümlük bir mülke taşındıklarında, topluluk ve memnuniyet buldular.

2020 yılbaşında sabahın erken saatlerinde evleri yangında kül oldu.

Janice Holdsworth ve Vic Grantham, şu anda yaşadıkları barakanın önünde. Yangından sonra hareket ettikleri için, önceliklendirme planlaması için artık “çalı yangınından etkilenen” olarak nitelendirilmiyorlar.
Cobargo’nun eteklerinde ihtiyaç sahibi ailelere iade edilen veya gönderilmek üzere olan acil barınma bölmeleri.

Mülklerini sattılar ve yeni hayallerindeki evi inşa ederken o sitedeki mevcut bir kulübede yaşamayı düşünerek Cobargo ilçesinde bir blok satın aldılar.


Ancak taşındıkları için, sonradan öğrendiler, yerel yönetim tarafından önceliklendirmeyi planlamak için artık orman yangınından kurtulanlar olarak nitelendirilmiyorlar.

Bay Grantham, “Bize öncelik verilmedi” dedi, “çünkü ‘çalı yangınından etkilenmiş’ değiliz. George Orwell konuşuyor. Orman yangınından etkilenmediğimi tekrar söyle.”

Felaket müdahalesindeki böyle bir öfkenin Liberal-Ulusal hükümetin Gilmore ve Eden-Monaro’yu yeniden kazanma şansına zarar verebileceğine dair işaretler var. Bay Morrison’ı Hawaii gömleği ve çiçekli bir başlık içinde tasvir eden bir poster, yakın zamanda Cobargo’nun ana caddesinde öne çıktı ve seçmenlere, yangınlar şiddetlenirken başbakanın Hawaii’de tatil yaptığını açıkça hatırlattı.

Şubat ayında, iki federal seçmenin bazı kısımlarını alan ve yangınların vurduğu birçok topluluğa ev sahipliği yapan Bega’nın koltuğu için bölgesel bir hükümet ara seçimi yapıldı. İlk kez bir İşçi adayı koltuğu kazandı.

Seçimin galibi Dr. Michael Holland, “Orman yangınları konusunda öfke olduğunu düşünüyorum” dedi.

Cobargo’daki bir kafede Başbakan Scott Morrison’ı Hawaii gömleğiyle gösteren ve seçmenlere yangınlar sürerken Hawaii’de tatil yaptığını hatırlatan bir poster.
Wandella Creek çevresindeki alan, 2019-20 yangınları tarafından tahrip edildi. Bölgede aylarca süren sağanak yağıştan sonra şimdi sular altında kaldı.

Bir kadın doğum uzmanı olan Dr. Holland, Moruya sahil kasabasındaki kliniğinde yaptığı bir röportajda, ofisindeki yangınlardan korunduğunu hatırladı. “Burada beş gece yerde yattım” dedi.

Evi kurtulmuştu, ancak seçmenlerinin çoğu o kadar şanslı değildi. “İnsanlar hala yeniden inşa etmediler” diyor. “Orada gerçekten mücadele eden bir sürü insan var ve onlar çoğu zaman sessizce mücadele ediyorlar.”

Avustralya’nın iklim değişikliğinin etkisine karşı son derece savunmasız olması nedeniyle, etkili bir felaket kurtarma, önümüzdeki yıllarda yalnızca daha kritik hale gelecektir.

Parlamento üyesi Bayan McBain, “İklim değişikliği bir fark yaratıyor” dedi. “Bu olaylar daha sık yaşanıyor; daha yoğundurlar. Artık pek çok insanın yaşamları ve geçim kaynakları üzerinde bir etkisi var. Süreci doğru bir şekilde yürütmek hükümetlerin görevidir.”

Avustralya’nın seçimleri sırasında ne olursa olsun, Cobargo halkı toparlanmaya giden yavaş yollarına devam edecek.

Yangınlar sırasında eşi Marie ile birlikte Wandella’daki evini kaybeden İsviçreli Avustralyalı demirci Philippe Ravenel, “Toprakla iyileşirsiniz” dedi.

Bir demirci olan Iain Hamilton, ailesine, çalı yangınlarından kurtulan topluluklar için bir anıt heykel projesinin parçası olan, yaprakları döven çeliğin nasıl hazırlanacağını gösteriyor.
Projede çalışan başka bir demirci olan Philippe Ravenel, yerel sakinler tarafından yapılan yaprakların bir kısmını göstererek, “Yangının geride bıraktığı tüm yıkım yerine, bir şeyler yaratmak için ateşi kullanıyoruz” dedi.

Bazılarının hayatını kaybettiğini belirterek, “Şikayet edemeyiz” dedi. Bölgedeki yangın o kadar yoğundu ki Bay Ravenel’in dökme demir tencereleri eridi.

Son iki yılın büyük bölümünde, Kuzgunlar, yangınlardan kurtulan demirci atölyesine bağlı bir kulübede yaşıyorlardı. Yakında yeniden inşa etmeye başlayacaklar.

Bu arada, Bay Ravenel, toplumun iyileşmesine yardımcı olan bir projenin parçası olmuştur. Başka bir yerel demirci olan Iain Hamilton ile birlikte, atölyesini bölgeden sakinlere adlarının yazılı olduğu bir yaprak oluşturmaları için açtı. Evvel 3.000 kadar yaprak dövüldü, demirciler onları bir anıt oluşturmak için kullanmayı planlıyor.

“Fikir şu ki, altında oturabileceğiniz ve yansıtabileceğiniz bir ağacınız var” dedi.

Cobargo’nun ana caddesindeki anıt, bu mezrayı harap eden orman yangınını, ardından gelen çalkantılı yeniden inşa sürecini ve Cobargo’nun Avustralya’daki daha geniş bir ulusal tartışmadaki merkezi rolünü kalıcı bir şekilde hatırlatacak.

Bay Ravenel projeyle ilgili olarak, “Bir şeyler yaratmak için ateşi kullanıyoruz,” dedi, “yangının geride bıraktığı tüm yıkımlar yerine.”

Bushland, 2019’daki yangınlar tarafından yok edildi. Avustralya’nın iklim değişikliğinin etkisine karşı son derece savunmasız olması nedeniyle, etkili bir felaket kurtarma, önümüzdeki yıllarda yalnızca daha kritik hale gelecek. Kredi… New York Times için Matthew Abbott
 
Üst