Yurtdışındaki Ukraynalılar Vatan İşgal Edilirken Şok ve İnançsızlıktan Bahsediyor

Bakec

Member
LONDRA — Avrupa’da yaşayan Ukraynalılar, Perşembe günü Rusya’nın kendi ülkelerini işgalini çeşitli şehirlerde bombardıman ve roket saldırılarıyla başlatırken korku ve inançsızlık içinde uzaktan izlediler.

Evlerindeki sevdiklerinden yakındaki saldırıları anlatan, onlara çatışmada öldürüldüklerinde ne yapmaları gerektiğini söyleyen ya da boş banka hesaplarına istekler gönderen çılgın çağrılar aldıklarında pek çok ortak çaresizlik duygusu vardı.

Perşembe günü Londra’daki protestolarda bazıları ağladı. Bazı parmaklı tespihler. Ve birçoğu seslerini yükseltmeye ve Rus saldırganlığına son vermek için dünyadan daha fazla eylem talep etmeye kararlı olduklarını söyledi.

29 yaşındaki Yulia Tomashckuk, küçük bir Ukrayna bayrağını tutarken gözyaşlarını korumak için güneş gözlüğü taktı. Batı Ukrayna’da memleketine komşu bir köye saldırı düzenlendiğini, annesinin Perşembe günü şafaktan önce telefonla kendisine ilettiği haberini söyledi.

“Evde oturup haberleri izlerken işe yaramaz olduğumu hissettim – en azından burada Ukrayna’yı destekleyen, savaşa ve savaşa karşı olan insanlar olduğunu gösterebilirim. Putin’in yerinin gösterilmesini isteyenler” dedi. “Artık durdurulması gerekiyor.”

Rusya devlet başkanı Vladimir V. Putin, öfkenin çoğunun odak noktasıydı.

Perşembe günü Başbakan Boris Johnson’ın Downing Street 10’daki ofisinin önünde toplanan yüzlerce kişiden oluşan kalabalığın arasında “Putin, Ukrayna’nın elini çek” ve “İngiltere Ukrayna’yı destekliyor” sloganları yankılandı.

Nazarii Ivaachuk, sol, Mariya Tymchyshyn ve Yulia Tomashckuk Perşembe günü Londra’da protesto yapıyorlar. Kredi… Megan Specia/The New York Times

Daha Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları başlamadan önce, İngiltere ve Avrupa Birliği bu haftanın başlarında Moskova’ya yönelik hedefli yaptırımlar açıkladı. Perşembe günü, Bay Johnson, İngiltere ve müttefiklerinden büyük bankalar ve bireyler üzerindeki varlıkları dondurma, Rus havayolu Aeroflot’u yasaklama ve Rusya’ya birçok teknoloji ihracatını yasaklama gibi yeni eylemleri duyurdu.

Ofisi yakınında toplananlar Ukrayna bayrakları salladılar ve Rusya’nın askeri harekâtına karşılık olarak Batı’dan daha katı yaptırımlar ve daha geniş eylemler talep ettiler.

“Muhtemelen herkes gibi şoktayım, çünkü ailem hala Ukrayna’da” diyor 30 yaşındaki Mariya Tymchyshyn, katılmak için işten izin aldı. protestolar. “Biz de panikledik: Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Buna kimse hazır olamaz.”

Bayan Tymchyshyn’in ailesi, Ukrayna’nın batı kesiminde, en şiddetli saldırılardan uzakta yaşıyor, ancak II.

“Muhtemelen bizim için en zor kısım bu,” dedi. “Büyükannemi sakinleştirmeye çalışıyordum ama o zamanlar çocuk olduğunu ve annesini bir bombanın öldürdüğünü hatırlıyor. Hepimiz için barış istiyorum.”

Sekiz yıldır İngiltere’de yaşayan 26 yaşındaki Inna Tereshchuk, aile üyelerinin “hepsinin canı pahasına korktuğunu” söyledi.

Onlar için güçlü kalmaya çalışıyor.

Inna Tereshchuk, sol ve Alina Clarke. Bayan Tereshchuk, Ukrayna’daki aile üyelerinin “hepsinin hayatları için korktuklarını” söyledi. Kredi… Megan Specia/The New York Times

“Ne kadar yaşayacaklarını bilmiyoruz, Putin’in aklından neler geçiyor” dedi. “Bütün dünya bunu biliyor ve kimse bir şey yapmıyor.”

Protestoya, ailesi Kiev yakınlarında yaşayan 25 yaşındaki arkadaşı Alina Clarke da katıldı. Bayan Clarke, hiçbir yere gitmeyeceğini ve “sonuna kadar kalmayı” planladığını söyleyen babasıyla konuştu.

“Umarım dünyanın her yerindeki her şehir ve kasabada Ukraynalılar ortaya çıkacak ve Putin’den korkmadığımızı gösterecekler. Ellerini ülkemizden çeksin” dedi Bayan Clarke. “Ukrayna’nın var olmaya hakkı var.”

Küçük bir grup da Londra’nın kuzeybatısındaki Rusya Büyükelçiliği’nde toplandı, burada son günlerde bir dizi protesto düzenlendi, ancak Perşembe sabahı daha kasvetli bir havaya büründüler. Büyükelçiliğin önünde duran birkaç kişi arasında hükümetlerinin eylemlerini kınayan çok sayıda Rus da vardı.

46 yaşındaki Rus-İngiliz Tatiana Rudayak, üzerinde parlak sarı boyayla “Savaşı Durdurun” yazan mavi bir işaret tutan bir kadın, sesini duyurmak istiyordu.

“Buradayım çünkü ülkem bir savaş başlattı ve bunu protesto etmeseydim kendimle yaşayamazdım” dedi. “Umutsuzluk ve öfke arasında gidip geliyordum ve yapabileceğim tek şey bu.”

Önceki gece uyumadığını söyleyen 34 yaşındaki Denis Zihiltsov, büyükelçiliğe elinde Rusça bir pankartla geldi, “Ben Rus’um ve kardeşlerimizi öldürmeyi bırakmanızı talep ediyorum. Ukrayna’ya şan.”

Tatiana Rudayak Kredi… Megan Özel/Yeni York Times

Denis Zihiltsov Kredi… Megan Özel/ The New York Times

“Bu yürek parçalayıcı” dedi. “İnsanları bir hiç uğruna öldürüyor.”

Avrupa’nın en beğenilen tiyatro gruplarından biri olan Belarus Serbest Tiyatrosu Perşembe günü Doğu Londra’daki bir stüdyoda bir oyunun provasını yapıyordu, ancak tüm üyeleri sürekli olarak telefonlarını çatışmayla ilgili güncellemeler için kontrol ediyorlardı.

Üyelerinden birkaçı Ukraynalı ve herkes ülkede kapana kısılmış birini tanıyordu.

Londra’daki provalarda Marichka Marczyk, bir telefon görüşmesinde, Kiev’deki erkek kardeşiyle çatışmada öldürülürse ne yapması gerektiği konusunda bir metin alışverişi yaptığını söyledi. “Benim vasiyetim basit,” diye yanıtladı. “Vücudumu yak/külleri dağıt” diyerek ekledi: “Bütün zenginliğim çocuğuma.” Bu zenginlikler onun bal arılarını içerir.

Ukraynalı gurbetçilerin anavatanlarından gelen rahatsız edici haberlerle boğuştuğu Avrupa’daki şehirlerde benzer sahneler yaşandı. Berlin’deki Pariser Platz’da yüzlerce kasvetli protestocu kendilerini Ukrayna bayraklarına sardı.

Berlin’de Ukraynalılar için bir derneği yöneten 70 yaşındaki Lyudmyla Mlosch, sabah 5:30’dan beri ayaktaydı ve arkadaşlar, aile ve ülkeyi terk etmeyi başaran diğer kişiler için geçici barınak ayarlamaya çalışıyordu. Oğlu ve ailesi kuzeybatı Ukrayna’da yaşıyor ve torunu Kiev’deki üniversitede okuyor.

“Kalbim ikiye bölündü,” dedi Bayan Mlosch.

Dedi ki: “Sadece çaresiz hissediyorum. Putin, Ukrayna’nın Rusya’ya ait olduğunu söylediğinde, ağabeyine ve kız kardeşine nasıl böyle bir şey yapabildiğini anlamıyorum” dedi.

Madrid’de, bazıları gözyaşları içinde küçük bir protestocu grubu işgale son verilmesini talep etmek için Rus Büyükelçiliği önünde toplandı. Ukrayna bayrakları salladılar ve “teröristler” diye bağırdılar.

20 yıldır Madrid’de yaşayan temizlikçi Nadiya Pshenychniak, yakın zamanda böbrek nakli olan bir kızı da dahil olmak üzere batı Ukrayna’nın Lviv kentindeki ailesi için son derece endişeli olduğunu söyledi. “Bu, ne yazık ki, o kadar da büyük bir sürpriz değil, çünkü Rusya her zaman Ukrayna’yı istedi ve halkımıza korkunç şeyler yapmak konusunda uzun bir geçmişe sahip” dedi.

69 yaşındaki Bayan Pshenychniak, yaz aylarında ailesini ziyaret etmeyi planlıyordu, ancak şimdi onları tekrar görmenin biraz zaman alabileceğinden korkuyor.

Roma’daki Rus Büyükelçiliği yakınlarında polis tarafından ablukaya alınan yüzlerce kişi miting yaptı.

İtalya’daki Ukraynalı Hristiyanlar Derneği’nin başkanı ve protestonun düzenlenmesine yardım eden Oles Horodetskyy, “Yalnızca birlikte kazanabiliriz – birlik içinde kalmalıyız” dedi.

Bay Horodetskyy, İtalya’daki Ukraynalı derneklerin “mümkün olduğunca çok yardım etmek” için örgütlendiğini ve Ukrayna’ya giysi ve yiyecek göndermek için bir insani yardım koridoru oluşturmayı umduğunu söyledi. Detaylar üzerinde çalışılması gerekiyor.

“Daha ilk gün,” dedi Bay Horodetskyy içini çekerek. “Karmaşık.”

Fransa’da yaşayan yüzlerce Ukraynalı gurbetçi de Paris’teki devasa, Sovyet tarzı Rus Büyükelçiliği önünde Ukrayna bayrakları sallayarak ve vatansever şarkılar söyleyerek protesto etti.

Paris’te 25 yaşındaki şarap garsonu Valeria Skubrii, arkasındaki kalabalık Ukrayna milli marşını çalarken “Çok fazla duygu var” dedi.

Bayan Skubrii, ebeveynlerinin, yaşadıkları yer olan ve günün erken saatlerinde Rus birliklerinin karaya çıktığı Odessa’dan sabah saat 4’te aradığını söyledi.

“Babam bu sabah ilaç almaya gitti – yanında bir patlama o kadar güçlüydü ki onu yere fırlattı” dedi.

2013 yılında Ukrayna’dan kaçan feminist bir protesto grubunun üyesi olan Oleksandra Chevtchenko, Paris’ten bir telefon görüşmesinde işgalin “inanılmaz” olduğunu söyledi.

“Aklım biraz donmuş,” dedi. “Ne yapacağımı, ne hissedeceğimi bilmiyorum.”

Raporlama, Madrid’den Raphael Minder, Londra’dan Alex Marshall, Roma’dan Elisabetta Povoledo, Siena, İtalya’dan Gaia Pianigiani, Frankfurt’tan Christopher F. Schuetze ve Paris’ten Constant Méheut tarafından sağlanmıştır.