Ukrayna’daki Savaş Doğu Afrika’daki Açlığı Artırıyor

Bakec

Member
NAIROBI, Kenya — Önce kuraklık geldi, nehirleri kuruttu ve ailesi güneybatı Somali’deki çorak kırsaldan kaçarken Ruqiya Hüseyin Ahmed’in iki çocuğunun hayatını kaybetti.

Sonra Ukrayna’daki savaş geldi ve gıda fiyatlarını o kadar yükseltti ki, başkent Mogadişu’nun eteklerine ulaştıktan sonra bile diğer iki çocuğunu hayatta tutmak için mücadele ediyor.

“Burada bile hiçbir şeyimiz yok” dedi.

Doğu Afrika genelinde, ortalamanın altındaki yağışlar, Birleşmiş Milletler’e göre kırk yılın en kurak koşullarından bazılarını yarattı ve 13 milyondan fazla insanı şiddetli açlıkla karşı karşıya bıraktı. Mevsimlik hasat on yılların en düşük seviyesini gördü, yetersiz beslenen çocuklar hastaneleri dolduruyor ve birçok aile yardım bulmak için uzun mesafeler kat ediyor.

Yıkıcı kuraklık Somali’nin çoğunu kapladı ve nüfusun yaklaşık üçte birini aç bıraktı. Komşu Kenya’da, kuraklık üç milyondan fazla insanı yiyeceksiz bıraktı ve 1,5 milyondan fazla canlı hayvanı öldürdü.

Somali’nin Jubaland eyaletindeki Baradere kasabası dışında ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için Mart ayında kurulan Iftin Kampı. Kredi… Feisal Omar/Reuters

Ve bir iç savaşın kuzey Tigray bölgesine yardım dağıtımını engellediği Etiyopya’da, gıda güvensizliği son altı yılda hiç olmadığı kadar yaygın. Tigray’a üç aydan beri ilk gıda yardımı Cuma günü ulaştı.

Şimdi, Ukrayna’daki savaş tahıl, yakıt ve gübre fiyatlarını artırarak krizi daha da kötüleştiriyor.

Rusya ve Ukrayna, bölgenin buğday, soya fasulyesi ve arpa gibi en büyük tarımsal emtia tedarikçilerinden bazılarıdır. Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre en az 14 Afrika ülkesi buğdaylarının yarısını Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediyor. Eritre, buğday ithalatı için tamamen onlara bağımlı.

Yardım kuruluşu Oxfam International’ın yönetici direktörü Gabriela Bucher bir telefon görüşmesinde “Ukrayna’daki çatışma Doğu Afrika’da zaten karmaşık bir durumu daha da karmaşık hale getiriyor” dedi. “Doğu Afrika şu anda küresel gündemde değil, ancak bölgenin uluslararası toplumun dayanışmasına ihtiyacı var ve buna şimdi ihtiyacı var.”

Ukrayna’daki yıkıcı kuraklık ve savaş, son iki yılda bir dizi krizle daha da kötüleşti.

Somali, Baidoa’daki insanlar, ülke içinde yerinden edilmiş kişilere yönelik 500 kamptan birinde su bekliyor. Kuraklık birçoğunu evlerinden kamplara sürükledi. Kredi… Yasuyoshi Chiba/Agence France-Presse — Getty Images

Koronavirüs pandemisi gıda tedarik zincirlerini bozdu ve birçok aileyi temel gıda maddeleri için daha yüksek fiyatlar ödemeye zorladı. Kenya’daki çekirge istilası, Etiyopya’daki iç savaş, Güney Sudan’daki aşırı sel, Somali’deki siyasi krizler ve artan terörist saldırılar ve Sudan’da yoğunlaşan etnik çatışma, hepsi çiftliklerin yok olmasına, hasatların tükenmesine ve yardım grupları, gıda krizinin kötüleştiğini söylüyor.

Ukrayna’da ikinci ayına giren savaşın, bölge genelinde gıda maliyetlerinde daha fazla artışa neden olması bekleniyor. Bir sivil toplum kuruluşu olan Mercy Corps’un Afrika bölge müdürü Sean Granville-Ross, çatışmanın ne kadar sürdüğüne bağlı olarak buğday gibi temel gıda maddelerinin “miktarını ve kalitesini” azaltabileceğini söyledi.

“Kuraklıktan etkilenen hassas popülasyonların temel ihtiyaçlarını karşılamak daha pahalı ve zorlu hale gelecek” dedi.

Bu uğursuz sonuç, bölgenin birçok yerinde şimdiden kendini gösteriyor.

Somali’de, Mercy Corps tarafından toplanan verilere göre, Somali’de 20 litrelik bir yemeklik yağ kabının fiyatı 32 dolardan 55 dolara yükselirken, 25 kilo fasulye şimdi 18 dolar yerine 28 dolara çıkıyor.

Sudan’da yardım kuruluşunun ülke direktörü Elsadig Elnour’a göre, Sudan’da ekmek fiyatı neredeyse iki katına çıktı ve bazı fırınlar, savaşın başlangıcından bu yana buğday ithalatı yüzde 60 düştüğü için kapandı. İslami Yardım.

Ukrayna’daki çatışma nedeniyle Sudan ve bölgede gıda fiyatları yükselirken, çalışanlar geçen ay Sudan’ın Hartum kentindeki bir fırında ekmek paketliyor . Kredi… Ashraf Shazly/Agence France-Presse — Getty Images

Kenya, Ukrayna’daki savaşa atıfta bulunarak yakıt fiyatını da artırdı ve ülkenin bazı bölgelerinde protestolara yol açtı.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Önemli Gelişmeler

Kart 1 / 4

Barış görüşmelerinin durumu. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarını dizginleme konusundaki istekliliği hakkındaki karamsarlık, Kremlin yetkililerinden barış görüşmelerine ilişkin karışık sinyaller ve Rusya’nın muharebe operasyonlarını keskin bir şekilde azaltma sözü verdiği Kiev ve Çernihiv yakınlarında yeni saldırı raporları arasında büyüyor.

Bir insani yardım koridoru. İnsanların kuşatma altındaki Mariupol şehrini terk etmesine ve yardımın içeri girmesine izin verecek bir insani koridorun uygulanmaya yakın olduğu görüldü. Uluslararası Kızıl Haç, koridorun 1 Nisan’da başlayabileceğini söyledi.

Yükselen enerji fiyatları. OPEC ve Rusya da dahil olmak üzere müttefikleri, petrol girdisinde aylık mütevazi artış planına bağlı kalmaya karar verdi. Yükselen petrol fiyatlarına yanıt olarak Başkan Biden, önümüzdeki altı ay içinde acil durum rezervlerinden 180 milyon varile kadar petrol çıkaracağını duyurdu.

Putin’in danışmanları. ABD istihbaratı, Başkan Vladimir V. Putin’in danışmanları tarafından Rus ordusunun Ukrayna’daki mücadeleleri hakkında yanlış bilgilendirildiğini ileri sürdü. Kremlin daha sonra değerlendirmeyi Moskova’daki durumun “tamamen yanlış anlaşılması” olarak reddetti.

Kıtlık baş gösterdiğinde, çocuklar özellikle savunmasızdır. Bir Hıristiyan yardım kuruluşu olan World Vision’a göre, bölgede tahminen 5,5 milyon çocuk kuraklık nedeniyle yüksek düzeyde yetersiz beslenmeyle karşı karşıya.

“Çocuklarım açlıktan öldü. Acı çektiler” dedi. 3 ve 4 yaşındaki çocukları, Aşağı Shabelle bölgesindeki Adde Ali köyündeki evinden Mogadişu’nun eteklerine günlerce süren yürüyüşü sırasında hayatını kaybetti. “Bir ağacın altında öldüler.”

Mogadişu’da aileler, kutsal Ramazan ayı yaklaşırken artan gıda fiyatlarının hane bütçelerini sıkıştırmasıyla Ukrayna’daki savaşın dalgalı etkilerini şimdiden hissediyorlar. İşi, uygun barınağı veya bir zamanlar yetiştirdiği fasulye, mısır ve domateslere erişimi olmayan Ahmed, şimdi 7 ve 9 yaşlarındaki hayatta kalan iki çocuğunu beslemek için iyi niyetli kişilerin gıda bağışlarına güveniyor

Ve yardım programları ince ince uzatılır. Savaş, bu ay artan maliyetler ve tükenen fonlar nedeniyle Doğu Afrika ve Orta Doğu’daki mülteciler ve diğerleri için erzak miktarını azalttığını söyleyen Dünya Gıda Programı’nın operasyonlarını etkiledi.

Aralık ayında Kenya, Wajir İlçesindeki Sabuli Yaban Hayatı Koruma Alanı’ndaki zürafa cesetleri. Yiyecek ve su eksikliğinden zayıf düşen zürafalar, yakınlardaki neredeyse kurumuş bir rezervuardan su içmeye çalışırken çamura saplanıp öldüler. Kredi… Getty Images

Biraz korku Doğu Afrika’da devam eden kuraklığın, yalnızca Somali’de yaklaşık 260.000 kişiyi öldüren 2011’deki kuraklığa benzeyebileceğini söyledi. Oxfam’dan Bayan Bucher, durumun henüz bu seviyeye ulaşmamış olmasına rağmen, böyle bir krizi önlemek için gereken fon ve kaynakların henüz akmaya başlamadığını söyledi.

BM’nin bu yıl Etiyopya, Somali ve Güney Sudan için ihtiyaç duyduğu 6 milyar doların yalnızca yüzde 3’ünün tahsis edildiğini, Kenya’nın ise yardım için ihtiyaç duyulan 139 milyon doların yalnızca yüzde 11’ini sağladığını söyledi.

Geçen hafta, Afrika Kalkınma Bankası tarımsal üretimi iyileştirmek ve Afrikalıların uzun vadede gıdada kendi kendilerine yeterli olmalarına yardımcı olmak için 1 milyar dolara kadar artıracağını söyledi. Ancak bu girişimler memnuniyetle karşılansa da, Bayan Bucher, bağışçıların çok daha geniş bir krizi önlemek için acımasızca ve derhal vermelerinin zorunlu olduğunu söyledi.

“Bir felaketi önlemek için dünyanın Doğu Afrika’yı kurtarmaya gelmesi gerekiyor” dedi.

Etiyopya’daki Tigray ve Afar bölgeleri için ayrılmış gıda çuvalları, Etiyopya’daki Dünya Gıda Programının bir deposunda yığınlar halinde otururken işçiler zemini temizliyor. Afar bölgesinin başkenti Semera, şubat ayında Etiyopya’da. Kredi… Associated Press

Hüseyin Mohamed Mogadişu, Somali’den gelen raporlara katkıda bulundu.