Tirileçe Tanımı İçin Malzemeler
Keki için;
Not EkleTarifi Yazdır
Keki için;
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım çay bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım paket krema
- 1 litre süt
- Yarım su bardağı toz şeker
- Yarım paket krema
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket krem şanti (75 g)
Not EkleTarifi Yazdır
- Karıştırma kabında yumurtayı ve şekeri çırpalım. Su, sıvı yağ, un, vanilya ve kabartma tozunu ek ederek, çırpmaya devam edelim.
- Hazırladığımız hamurunu, dikdörtgen borcama dökelim. Evvelce ısıttığımız 180 derece fırında, yaklaşık 35-40 dakika kekimizin üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim.
- Karamel sosunu hazırlayalım. Şekeri küçük bir tencereye alalım. Kısık ateşte, şeker eriyip karamelize olana kadar kaşıkla karıştıralım.
- Karamelize olan şekerimizin üzerine tereyağını ekleyelim. Kremayı ek edip Karıştırmaya devam edelim. Karamel sos elde edeceğiz. Sosumuzu, ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
- Pişen kekimizi fırından çıkartalım. Sıcağının çıkması için 10 dakika daha bekletelim.
- Kekimizi ıslatmak için derin bir kaba süt, şeker ve kremayı alalım ve karıştıralım. Büsbütün şekerleri eriyen şerbetimiz hazır.
- Kekimizin birinci sıcağı çıktıktan daha sonra, sütlü şerbeti güzelce çekebilmesi için üzerine bıçak ile delikler açalım.
- Sütün tamamını kekin üzerine gezdirelim. Sütü büsbütün çekene kadar dinlenmeye bırakalım. Krem şantiyi üzerinde yazan biçimde hazırlayalım.
- Soğuyan ve sütü çeken kekimizin üzerine hazırlamış olduğum krem şantiyi sürelim. Bu evrede tatlının üzerini süslemek için krem şantiden 2 kaşık ayıralım. Ben hazır sos kullandım.
- Son olarak büsbütün soğumuş olan karamel sosunu da tatlının üzerine gezdirelim. Burada değerli olan, karamel sosunun büsbütün soğuk olması.
- Ayırmış olduğumuz krem şanti ile tatlının üzerini ince ince çizgiler çizelim ve bir kürdan yardımı ile biçim verelim. Trileçe tatlımız hazır. Buzdolabına kaldıralım ve 4-5 saat dinlendirdikten daha sonra dilimleyerek servis edelim. Deneyecek herkese, afiyet olsun.