Tereyağlı Çıtır Mesken Baklavası Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 100 gram yumuşak teremyağ
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı süt
- 1 çay bardağı su
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 fiske tuz
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un kullandım azar azar ekleyin yumuşak bir hamur olucak
- Buğday nişastası
- 250 gram teremyağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 250 gram ceviz içi
- 4 su bardağı toz şeker
- 5 ,5 su bardağı su
- 4-5damla limon suyu
Not EkleTarifi Yazdır
- ilk vakit içinderda şerbeti hazırlayalım su ve şekeri uygun bir tencereye alalım karıştırıp, şekerini eritelim.
- Kaynamaya başlayınca altını kısalım limon suyunu sıkalım. 20 dk kısık ateşte kaynatıp, ocaktan alalım soğusun şerbeti soğuk kullanacağız.
- Hamurumuz için yoğurma kabına teremyağı alalım üzerine un haricindeki materyalleri ekleyi,p karıştıralım. Akabinde azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayalım.
- Hazırladığımız hamuru ikiye bölelim ve bir daha her iki parçayı da kendi ortasında yine 10’ar eşit modüle bölelim. Toplamda 20 beze elde edelim. Yuvarlayalım ve her bezeyi çokça nişastaya bulayalım.
- Tezgah üzerinde bir daha altına üstüne nişasta serperek elimizle çay tabağı büyüklüğünde açalım. Nişasta serptiğimiz tepsiye dizelim.
- Üzerine buzdolabı poşeti serelim ve kalan bezeleri de üzerine birebir biçimde serip, üzerine buzdolabı poşeti serelim dinlendirelim.
- Ardından teremyağı eritelim üstünde biriken köpükleri alalım.
- Üzerine sıvı yağını ekleyip karıştıralım yavaşça ılısın ceviz içi de hazırsa artık baklavamıza başlayalım.
- İlk bezeyi çokça nişastayla incecik açalım üzerine tepsiyi koyup, tepsinin ölçüsünde keselim yufkayı tepsiye serdikten daha sonra kenar modülleri da kesip, yufkanın üzerine orantılı serelim.
- Üzerine fırçayla hafifçeçe yağ serpelim bu türlü toplamda 5 bezeyi incecik açıp ortalarına kenar kesimleri ekleyip, üzerine yağ serperek üst üste serelim.
- bu biçimdece birinci katı yapmış oluyoruz üzerine ceviz içini çokça serelim. Tüm bezleri 5li biçimde açıp ortalarına ceviz katalım.
- Tepsinin kenarlarından elimizle yada bıçağın ucuyla yufkayı yırtmadan düzeltelim ki açılmasın akabinde istediğiniz üzere dilimleyip kalan yağı orantılı biçimde üzerine gezdirelim.
- 160-170 derece yeterli ısınmış fırında içini çeke çeke hoş renk alana kadar pişirelim.
- Fırından aldıktan daha sonra 2 dakika bekleyip birinci sıcağını atan tatlımıza soğumuş şerbetini yavaş yavaş kepçeyle her yerine eşit olarak gezdirelim ve dinlendirelim şerbetini güzelce çeksin. Afiyet olsun ????.