Teremyağlı Cevizli Konut Baklavası Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
Not:
Isı ayarını yüksek tutmayın içi âlâ pişsin ki hamur olmasın lezzetini korusun.
Üzerine tepsi vs kapatmayın üstü yumuşar çıtırlığı masraf.
Şerbetini kesinlikle hoş kaynatın o denli 5 dk kaynatıp bırakmayın.
Yufkaları olabildiğince ince açmaya itina gösterin ki katları hoş ayrılsın kıyır olsun hamur bir manzara istemeyiz o denli dimi
.
Yufkayı tepsiye sermedilk evvel kesinlikle silkeleyip fazla nişastasından arındırın yırtmadan yapabilmek için oklavayı yufkanın ortasına alıp hafifçeten silkelemeniz kâfi ben o denli yapıyorum.
4 tane 5’li küme yapıyoruz bezelerden ve her 5’li kümesi tek tek açarken kenar modülleri da ortalarına serdiğimiz için her küme 10 kattan oluşmuş oluyo aslında bu sebeple 40 kat baklava yapmış oluyoruz.
Teremyağlı Cevizli Mesken Baklavası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
- 100 gram yumuşak teremyağ
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı süt
- 1 çay bardağı su
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı sirke (üzüm kullandım)
- Bir fiske tuz
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un kullandım azar azar ekleyin yumuşak bir hamur olucak
- Buğday nişastası kullandım
- 250 gram teremyağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 200-250 gram ceviz içi (yeterliydi tercihen arttırılabilir)
- 4 su bardağı toz şeker
- 5 ,5 su bardağı su
- Minik bir kesim limonun suyu
Not EkleTarifi Yazdır
- ilk vakit içinderda şerbeti hazırlayalım su ve şekeri uygun bir tencereye alalım karıştırıp şekerini eritelim.
- Kaynamaya başlayınca altını kısalım minik bir kesim limonun suyunu sıkalım.
- 20 dk kısık ateşte kaynatıp ocaktan alalım soğusun şerbeti soğuk kullanacağız.
- Hamurumuz için yoğurma kabına teremyağı alalım üzerine un haricindeki gereçleri ekleyip karıştıralım.
- Ardından azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayalım.
- Hazırladığımız hamuru ikiye bölelim ve bir daha her iki parçayı da kendi ortasında yine 10’ar eşit kesime bölelim.
- Toplamda 20 beze elde edelim.
- Elimizde yuvarlayalım ve her bezeyi çokça nişastaya bulayalım.
- Tezgah üzerinde bir daha altına üstüne nişasta serperek elimizle çay tabağı büyüklüğünde açalım.
- Nişasta serptiğimiz tepsiye dizelim.
- Üzerine buzdolabı poşeti serelim ve kalan bezeleri de üzerine tıpkı biçimde serip üzerine buzdolabı poşeti serelim.
- Kenarlarını hava almayacak biçimde kapatıp 1-1 buçuk saat dinlendirelim.
- Ardından teremyağı eritelim üstünde biriken köpükleri alalım.
- Üzerine sıvı yağını ekleyip karıştıralım yavaşça ılısın ceviz içi de hazırsa artık baklavamıza başlayalım.
- İlk bezeyi çokça nişastayla incecik açalım üzerine tepsiyi koyup tepsinin ölçüsünde keselim yufkayı tepsiye serdikten daha sonra kenar kesimleri da kesip yufkanın üzerine orantılı serelim.
- Üzerine fırçayla hafifçeçe yağ serpelim bu türlü toplamda 5 bezeyi incecik açıp ortalarına kenar modülleri ekleyip üzerine yağ serperek üst üste serelim.
- bu biçimdece birinci katı yapmış oluyoruz üzerine ceviz içini çokça serpelim.
- İkinci 5’li bezeyi de bu türlü hazırlayıp üzerine ceviz içi serpelim.
- Ardından üçüncü 5’li bezeyi de bir daha birebir biçimde hazırlayıp üzerine kalan ceviz içini serpelim ve son 5’li bezeye geçelim.
- Aynı biçimde katlarını ince açıp seriyoruz kesimlerini katlara orantılı serip yağ gezdirdikten daha sonra son yufkayı sermedilk evvel kenar kesimlerini alta serip üzerine büyük yufkayı serelim.
- Tepsinin kenarlarından elimizle yada bıçağın ucuyla yufkayı yırtmadan düzeltelim ki açılmasın akabinde istediğiniz üzere dilimleyip kalan yağı orantılı biçimde üzerine gezdirelim.
- 160-170 derece güzel ısınmış fırında içini çeke çeke hoş renk alana kadar pişirelim.
- Fırından aldıktan daha sonra 2 dakika bekleyip birinci sıcağını atan tatlımıza soğumuş şerbetini yavaş yavaş kepçeyle her yerine eşit olarak gezdirelim ve dinlendirelim şerbetini güzelce çeksin.
Not:
Teremyağlı Cevizli Mesken Baklavası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı