Tahran’daki İranlı-Amerikalı Tutuklu Açlık Grevini Başlattı

Bakec

Member
İran’da en uzun süredir tutuklu bulunan Amerikalı tutuklu, derhal serbest bırakılmasını talep etmek için Pazartesi günü bir haftalık açlık grevi olacağını söylediği şeye başladı ve kendisi ve diğer çifte vatandaşlığa sahip diğer mahkumlar için özgürlük müzakeresi yapması için doğrudan Başkan Biden’a başvurdu.

İranlı-Amerikalı bir iş adamı olan Siamak Namazi, yedi yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğu İran’ın başkent Tahran’daki kötü şöhretli Meskenin Hapishanesi’nden yazdığı bir mektupla temyiz başvurusunda bulundu.

Avukatı Jared Genser tarafından paylaşılan mektupta Namazi, “Her zaman yanımda taşıdığım yoğun acıyı görmezden geliyor ve bu büyük adaletsizlikle mücadele etmek için elimden gelenin en iyisini yapıyorum” dedi. “Tek istediğim, efendim, önümüzdeki yedi gün boyunca, İran’daki ABD rehinelerinin çektikleri sıkıntıları düşünmeye ayırdığınız bir dakika.”

Biden yönetimi, yurtdışında haksız yere tutulan Amerikalıları eve getirmenin “her gün” gördüğü en önemli öncelik olduğunu vurguladı. Ancak ABD’nin İran’ı bir anlaşmaya zorlama gücü, iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gerginleştiği için sınırlı kaldı.

Salı günü Twitter’da yayınlanan bir güncellemede Bay Genser, müvekkilinin hapishane yetkililerinin kendisini Salı günü grevi bitirmeye ikna etmek için bir toplantı düzenlemesinin ardından grevini sürdürmeye karar verdiğini söyledi. Avukat daha sonra yaptığı bir gönderide, Bay Namazi’nin ısınmaya çalıştığını, ancak kendini iyi hissettiğini ve moralinin iyi olduğunu söyledi.

Avukat, “Uluslararası destek ve mektubuna verilen yanıt onu son derece cesaretlendirdi” diye yazdı.

Grev, Obama yönetiminin İran’la 2016’da Bay Namazi hariç bir grup Amerikalı mahkumun ABD’ye iade edildiği anlaşmasının yıldönümüne denk geldi.

Geçen Haziran ayında The New York Times için bir Görüş yazısında Namazi, “Yüksek güvenlikli bir gözaltı merkezinde çürümeye terk edildim” diye yazmıştı. “Genellikle çıplak, dolap büyüklüğünde bir odada tutuldum, yerde uyudum ve kapının altından köpek gibi yiyecek aldım. Genel koğuşuna nakledilmeden önce cehennemin o köşesinde geçirdiğim 27 ay boyunca tarif edilemez aşağılamalara katlandım.”

Bay Namazi, 2015 yılında bir iş gezisindeyken tutuklandı. 86 yaşındaki emekli UNICEF yetkilisi olan babası Baquer Namazi, ertesi yıl cezaevindeki oğlunu ziyaret etmeye çalışırken tutuklandı.

Karanlık bir duruşmada, iki adam daha sonra düşman bir güçle – Amerika Birleşik Devletleri – işbirliği yapmaktan mahkum edildi, ancak suçlamaların kesin doğası hiçbir zaman netleştirilmedi.

Ciddi arter tıkanıklığı yaşayan kıdemli Bay Namazi, acil tıbbi tedavi için geçen Ekim ayında serbest bırakıldı. O sırada oğlu, babasıyla kısa bir süreliğine bir araya gelmesi için Konutun Cezaevi’nden bir hafta izin aldı.

Avukatından yapılan açıklamaya göre, Bay Namazi Konutun’dayken “uzun süreli hücre hapsine, tıbbi devaya erişimin engellenmesine ve fiziksel ve psikolojik işkenceye katlandı”.

Namazi Bey’in yakınları da söz aldı.

Kardeşi Babak, Bay Genser tarafından sağlanan bir açıklamada, “Ailem, Siamak’ın sağlığı için elbette derin endişe duyuyor ve onun bu kadar çaresiz önlemlere başvurmasından dolayı perişan durumda” dedi. “Karşılaştığı görünüşte bitmeyen dehşetten duyduğu hayal kırıklığını anladıklarını” söyledi.

“Başkan Biden’a kardeşimin ricasını duyması için yalvarıyorum” dedi.

Açlık grevi haberi, İran’ı yetişkin kadınlara başörtüsü takmayı zorunlu kılan yasayı ihlal etmekle suçlayan ahlak polisinin gözetiminde 22 yaşındaki bir kadının ölümüyle başlayan ülke çapındaki protestoların aylarca İran’ı sardığı bir sırada geldi. .

Namazi mektubunda, “bu rejimin temel haklarını talep etmeye cüret edenlere ne kadar acımasızca karşılık verdiğine tüm dünyanın tanık olduğu” bir ana işaret etti ve Biden’ı mektubunda “ahlaki pusulasını kullanmaya ve bulmaya” çağırdı. İran’daki ABD rehinelerini eve getirme kararlılığı.”

Her ikisi de çifte vatandaş olan en az iki Amerikan vatandaşı, İran hükümeti tarafından casusluk ve ulusal güvenliği tehdit etme suçlamalarıyla hâlâ tutuluyor.

67 yaşındaki iş adamı ve çevreci Morad Tahbaz adlı biri 2018’den beri tutuklu. Yine bir iş adamı olan Emad Sharghi, Ocak ayında tutuklandı.