Şiir okumak ve yazmak insana ne kazandırır ?

semaver

Global Mod
Global Mod
Şiir Okumak ve Yazmak: Bir Zihinsel Spor ve Duygusal Fitness Programı

Merhaba forumdaşlar,

Bugün, belki de daha önce hiç düşündüğünüz bir soruyu sorgulayacağız: Şiir okumak ve yazmak insana ne kazandırır? Bence bu konu tam da şu anda aklınızdaki "hayatımda ne yapabilirim ki, bir yandan kafa dinlerken, diğer yandan beynimi geliştirebilirim?" sorusunun cevabı! Şiir, insanın iç dünyasında bir tur atıp, biraz eğlenebileceği, hem zihinsel hem de duygusal fitness yapabileceği bir spor dalı gibi aslında! Hem de hiçbir spor salonuna üye olmanıza gerek yok! Bunu yapmak için sadece bir kitap, bir kalem ve biraz da hayal gücü yeter. O zaman gelin, bu eğlenceli, yaratıcı ve bir o kadar da düşündürücü konuya bir bakalım.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Şiir Macerası: Strateji ve Takım Çalışması!

Erkekler, genellikle "çözüm odaklı" yaklaşım tarzlarıyla tanınır. Yani, bir problemi çözecekse, ona takılmadan sonuç odaklı bir şekilde ilerlemeyi tercih ederler. Şiir yazarken, çoğu zaman bir “stratejik yaklaşım” benimserler: “Bunu yazarsam, karşımdaki kişi ne düşünür?”, “Bu mısra bana nasıl fayda sağlar?” gibi sorularla kafalarını meşgul edebilirler. Genelde bir erkek için şiir, "problem çözme" gibi bir şeydir. Bir aşkı anlatmaya çalışıyorsa, şairin stratejisi net olmalıdır: Nasıl etkileyebilirim? Nasıl doğru kelimeleri seçebilirim ki bu duyguyu gerçekten doğru aktarabileyim? Ve en önemlisi, acaba şiirini paylaştığında bir "şahane" yorum alacak mı?

Düşünün bir de, bir erkeğin şiir yazarken gösterdiği stratejik yaklaşımı. "Bugün de bir şiir yazsam" dediğinde, ilk önce yazacağı konu hakkında derin bir araştırma yapar. Biraz Google’a, biraz eski şiir kitaplarına, belki birkaç Instagram şiir sayfasına göz atar. Ardından, “En güzel kelimeleri nasıl birleştiririm?” diye düşünmeye başlar. Belki şiirini, karısına ya da sevgilisine yazıyordur ve önemli olan "akıl"la yazmak, duygusallığı biraz daha köşeye bırakmaktır. Sonunda ortaya çıkan şiir, sağlam bir strateji, etkileyici bir anlatım ve birkaç taktiksel adımın sonucudur!

Ama tabii ki, erkeğin şiir okuma şekli de biraz farklıdır. Erkek, şiir okurken belki bir nevi "ya bu adam neden bu kadar dramatik?" diye düşünür, ama derinlerde bir yerde, "Ah, ne kadar da başarılı bir strateji!" diye içinden geçirebilir. Öyle ya, her şey planlı ve dikkatli olmalı, değil mi?

Kadınların Empatik ve Duygusal Şiir Serüveni: Hislerin Peşinden Gitmek

Kadınlar ise, şiir okumak ve yazmak konusunda biraz daha empatik bir yaklaşıma sahiptirler. Şiir, onlar için bir duygusal yolculuktur, bir başkasıyla bağ kurma ve içsel dünyalarını dışarıya dökme fırsatıdır. Bir kadın şiir yazarken, kelimeler adeta duygularının bir yansıması olur. O anki ruh halini, yaşadığı duyguları, belki de bir aşkı ya da kaybı, kısacası her şeyi kalemiyle kağıda döker. İçsel bir akış, ruhun derinliklerinden gelen bir nehir gibi şiirine yansır. "Yüreğimi al, ben seni seviyorum" gibi bir cümle ya da "Kelimelerim, gözlerinden daha güzel" gibi bir ifade, duygularını en saf şekilde anlatma çabasıdır.

Ve işin en güzel kısmı, bir kadın için şiir yazmak, sadece bir anlatma biçimi değil, bir "ilişki kurma" şeklidir. Bu yazdığı şiirle sadece kendi iç dünyasını değil, çevresiyle olan bağlarını da derinleştirir. Bir arkadaşına, bir aile bireyine yazdığı şiirle, hem kendini ifade eder hem de karşısındaki kişiye daha yakın olur. Şiir, kadınlar için yalnızca bir edebi eser değil, aynı zamanda bir "bağ kurma" aracıdır. Bir bakıma şiirle ruhsal bir "grup terapisi" bile yapılabilir!

Kadınlar şiir okurken, her satırda duyguları daha derinlemesine hissederler. "Ah! Bu dizedeki acıyı ben de yaşıyorum" diyeceklerdir. Çünkü kadınlar, şiirin içindeki duygusal tonu çok iyi alır ve bu, onları çok daha fazla etkiler. Özetle, kadınların şiire yaklaşımı; bağ kurma, empati ve hislerin peşinden gitmek üzerine şekillenir. Şiir, adeta bir arkadaş sohbeti gibi, insanın duygusal yönünü dışarıya vurmasını sağlar.

Şiir: Hem Zihinsel Bir Egzersiz Hem de Ruhsal Bir Terapi

Peki, şiir okumak ve yazmak gerçekten insanın hayatına ne katıyor? Hadi, biraz mizahi bir açıdan bakalım. Şiir okumak, beynimizi çalıştıran bir tür egzersiz gibidir. Duygusal zekamızı geliştirdiği gibi, zihnimizi de esnek tutar. Sadece kelimelerin arasında kaybolmakla kalmaz, aynı zamanda anlamın derinliklerine inmek, bir tür ruhsal egzersiz gibidir.

Bir erkek, şiir okurken belki "İyi ama, bu kadar duygusallığa gerek var mı?" diyebilir. Ama aslında o da farkında olmadan şiirin duygusal etkisini hisseder ve belki de bir sonraki toplantısında daha empatik bir yaklaşım sergiler. Kadınlar ise, şiiri okurken o duygusal yolculuğa çıkar ve bir sonraki gülümsemelerinde belki de o şiirin etkisiyle daha sıcak, daha empatik bir tavır sergilerler. Her iki taraf için de şiir, aynı zamanda ruhsal bir terapi gibi bir şeydir.

Siz Şiirle Aranızı Nasıl Buluyorsunuz?

Şiir okumak ve yazmak hakkındaki bu eğlenceli bakış açılarımızı paylaşırken, siz forumdaşlar, şiirle aranızda nasıl bir ilişki var? Şiir okumak sizin için bir zihinsel spor mu yoksa ruhsal bir terapi mi? Yoksa belki de sadece "Bunu okudum ama tam olarak anlamadım, acaba anlamış mıyım?" diye mi hissediyorsunuz? :) Hadi, yorumlarınızı paylaşın ve bu konuyu hep birlikte daha eğlenceli hale getirelim!