Pandemi bize “Beyin Sisi” kavramını bıraktı! Beyin sisi nedir?

GuzzeL

Global Mod
Global Mod
Uzmanlar, tüm dünyayı tesiri altına pandemiyle ilgili yeni bir tez ortaya attı. Halk Sıhhati Koleji’nde profesör olan Jeni Stolow’u, koronavirüs pandemisinin düşünme halimizi nasıl değiştirdiğini tartışıyor.

Koronavirüs pandemisi başladığından beri çoğumuz neredeyse daima baskı altındayız. Kendinizi bir işe konsantre olmakta zorlanırken, muhakkak bir kelimeyi yahut anahtarlarınızı nerede bıraktığınızı hatırlamakta zorluk çekiyorsanız, “beyin sisi” olarak bilinen zihinsel sisi yaşıyor olabilirsiniz ve yalnız değilsiniz.

beyin sisi

Toplumsal ve davranışsal bilim insanı ve Halk Sıhhati Koleji’nde öğretim üyesi olan Jeni Stolow, “Tüm dünyanın yaşadığı bu bilişsel bozulma, zira gerilim üzere şeyler tarafınca tetikleniyor” dedi. “Bazılarımız büyük gerilimli olaylar yaşadık, lakin beraberinde daima olarak meydana gelen bu mikro stresörlere sahibiz.” diye ekliyor.

Pandemi günlük ömrümüzü kesintiye uğrattı ve bizi aylarca tasa ve belirsizliğe maruz bıraktı. Hepimiz başa çıkmak için değişiklikler yaptık ve vücutlarımız de o denli.

Stolow, “Pandemik beyin aslında beyninizin yeni durumunuza elinden gelen en güzel biçimde ahenk sağlamasıdır” diyor. “Maalesef, hakikaten dinamik olmaktan, etrafta dolaşmaktan ve beşerlerle etkileşimden büsbütün kapanmaya gittiğimiz için, kendini kayıtsız, yorgun yahut depresif hissetmek olarak ortaya çıkıyor.”

BİR ANDA ESKİYE DÖNMEK MÜMKÜN DEĞİL!

Yaygın semptomlar içinde unutkanlık ve odaklanma eksikliği de bulunuyor. örneğin yıllardır bindiğiniz otobüs numranızı unutmuş olabilirsiniz. Arkadaşlarınızın çalışma odasının numarasını da hatırlamamanız olağan.

Her şey fazlaca süratli değiştiği için, beynimizin de birebir çarçabuk pandemi öncesi durumuna geri dönmesini bekleyebiliriz. Lakin bu o kadar sıradan değil !

“Hepimiz bunu nasıl yapacağımızı bir daha öğreniyoruz. Birinci adım kendine karşı nazik olmak ve hüsrana uğramamaya çalışmak,” diyor, Stolow. “Vücudumuz muhakkak inanılmaz ahenk sağlama yeteneğine sahip, lakin sabırlı olmalısınız.” diye de ekliyor.

Sonuç olarak Stolow “her insanın olabildiğince çabuk olağana dönmek istediğini anlıyorum lakin size bunun o kadar da kolay olmayacağını söyleyebilirim” diyor.