Ömür Akkor, Balıkesir Büyükşehir Belediye Lideri Yücel Yılmaz ve Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’ın iştirakiyle Mihrabat Korusu’nda düzenlenen iftarda, Balıkesir’in yemek külçeşidini, klâsik lezzetlerini ve “Balıkesir Gastronomi Atlası” isimli son çalışmasını anlattı.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN İZLE
Yaklaşık 15 yıllık seyahatlerinin yanı sıra son iki yıldır Balıkesir gastronomisi üzerine odaklanan Ömür Akkor, Balıkesir’de tüm ilçelerin ve köylerin tereyağı, peyniri, ekmek ve helvalarını klâsik bir biçimde ve ağır bir emekle ürettiklerini söylemiş oldu.
Akkor, klâsik metotlarla lezzet üretimi konusunda Türkiye’nin dünyaya örnek olduğunun altını çizerek, bilhassa önümüzdeki bayram ve okul tatillerinin Balıkesir’de geçirmek için yeterli bir seçenek olduğunu vurguladı. Yolu Balıkesir’den geçen her insanın uğraması gerektiğini vurgulayan Akkor,
“Seyahate çıkacaklarsa, Balıkesir’den yolu geçen herkes epey lezzetli yemekler yiyebilir, epey lezzetli gereçler alabilir. Kesinlikle yoldan geçtikleri gün Balıkesir’de hangi pazar kurulmuşsa araştırıp o ilçeye bir uğramalı. Örneğin o gün Edremit’te pazar var ise, kesinlikle girecek. Pazarları acayip…”
Yaklaşık 15 yıldır yaz aylarında Balıkesir’de kaldığını belirten, aslen Gaziantepli olan Akkor, gelenekselliğin kaybedildiğini lisana getirerek, “Bizim en çok kaybettiğimiz durum ne? Klasikliği kaybediyoruz. Biz gittikçe klasikliği kaybedince, lezzeti bozuyoruz. Lakin Balıkesir bunu olduğu üzere koruyor. Bu yüzden de Balıkesir’de aslında lezzetli yemek ve esnaf bulmak epey hoş bir anı bırakıyor.” tabirlerini kullandı.
Akkor, Balıkesir ticaret ve sanayi odalarının yanı sıra Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Valiliği ile bir ortaya geldiğini, Balıkesir lezzetlerine odaklanan bir eser fikrinin akabinde “Balıkesir Gastronomi Atlası”nın ortaya çıktığını kaydetti.
“HERKES BENDEN GAZİANTEP MUTFAĞI ATLASI BEKLİYORDU”
Atlas’ta Balıkesir’in kendine has ve varlıklı mutfak külçeşidini ele alan Akkor, “Bir Gaziantepli olarak, herkes benden birinci olarak Gaziantep atlası bekliyordu ancak bir anda Balıkesir öne çıktı. Bence bir yemek sıralaması yapsak, Balıkesir Gaziantep’tilk evvel gelir. Çok güçlü zira. Bunu bir Gaziantepli olarak söylüyorum.” diye konuştu.
Ömür Akkor, Balıkesir’de kayıtlı 50’nin üzerinde peynir çeşidi olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Peynir konusunda, Balıkesir dünyanın en yeterli kentleri içinde. Biz bunlara sahip çıkmazsak, kimse sahip çıkmaz. Bütün kitaplarımdaki vurgu da budur. Yabancılar bizi görüp, ‘Evet ya, Türkiye’de yaşayanlar bu işi epeyce daha güzel yapıyor.’ demeli. Bunu hak ediyoruz. Ancak ne yazık ki lisana getiremiyoruz. Balıkesir’in peynirleri, helvaları hepsi bu duruma bir örnek. İnşallah atlası Balıkesir’le başlayıp her tarafa yayacağız. Aslında birinci Gaziantep, daha sonra Konya, Rize, Trabzon atlası yapmak istiyorum. Aklımda en hayli da Sivas var. Erzurum da yapmak istiyorum. Türkiye’nin bütün vilayet ve ilçeleri beni epey etkiliyor. Allah ömür, yetenek ve o ilhamı verirse, hepsi için yazacağım.”
Ketebe Yayınları’ndan çıkan ve Balıkesir’de lezzet duraklarını keşfetmek isteyenler için bir rehber olan atlas, Balıkesir Kahvaltısı, Balıkesir Peynir Atlası ve Anıt Zeytin Ağaçları Atlası üzere özel kısımlar içeriyor.
“Marka şehir” olma gayesiyle birfazlaca çalışmaya imza atan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, gastronomi alanında 2-5 Haziran’da “Uluslararası Balıkesir Kahvaltı Festivali” düzenleyecek. Şenlikte besin üreticileri, restoranlar, konaklama tesisleri, turizm acenteleri, ulusal ve memleketler arası gastronomi kentleriyle bayan kooperatifleri stant açacak. Şenlik ayrıyeten sempozyum, müsabakalar, atölyeler, tadım aktifliği ve konserlere mesken sahipliği yapacak.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN İZLE
Yaklaşık 15 yıllık seyahatlerinin yanı sıra son iki yıldır Balıkesir gastronomisi üzerine odaklanan Ömür Akkor, Balıkesir’de tüm ilçelerin ve köylerin tereyağı, peyniri, ekmek ve helvalarını klâsik bir biçimde ve ağır bir emekle ürettiklerini söylemiş oldu.
Akkor, klâsik metotlarla lezzet üretimi konusunda Türkiye’nin dünyaya örnek olduğunun altını çizerek, bilhassa önümüzdeki bayram ve okul tatillerinin Balıkesir’de geçirmek için yeterli bir seçenek olduğunu vurguladı. Yolu Balıkesir’den geçen her insanın uğraması gerektiğini vurgulayan Akkor,
“Seyahate çıkacaklarsa, Balıkesir’den yolu geçen herkes epey lezzetli yemekler yiyebilir, epey lezzetli gereçler alabilir. Kesinlikle yoldan geçtikleri gün Balıkesir’de hangi pazar kurulmuşsa araştırıp o ilçeye bir uğramalı. Örneğin o gün Edremit’te pazar var ise, kesinlikle girecek. Pazarları acayip…”
Yaklaşık 15 yıldır yaz aylarında Balıkesir’de kaldığını belirten, aslen Gaziantepli olan Akkor, gelenekselliğin kaybedildiğini lisana getirerek, “Bizim en çok kaybettiğimiz durum ne? Klasikliği kaybediyoruz. Biz gittikçe klasikliği kaybedince, lezzeti bozuyoruz. Lakin Balıkesir bunu olduğu üzere koruyor. Bu yüzden de Balıkesir’de aslında lezzetli yemek ve esnaf bulmak epey hoş bir anı bırakıyor.” tabirlerini kullandı.
Akkor, Balıkesir ticaret ve sanayi odalarının yanı sıra Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Valiliği ile bir ortaya geldiğini, Balıkesir lezzetlerine odaklanan bir eser fikrinin akabinde “Balıkesir Gastronomi Atlası”nın ortaya çıktığını kaydetti.
“HERKES BENDEN GAZİANTEP MUTFAĞI ATLASI BEKLİYORDU”
Atlas’ta Balıkesir’in kendine has ve varlıklı mutfak külçeşidini ele alan Akkor, “Bir Gaziantepli olarak, herkes benden birinci olarak Gaziantep atlası bekliyordu ancak bir anda Balıkesir öne çıktı. Bence bir yemek sıralaması yapsak, Balıkesir Gaziantep’tilk evvel gelir. Çok güçlü zira. Bunu bir Gaziantepli olarak söylüyorum.” diye konuştu.
Ömür Akkor, Balıkesir’de kayıtlı 50’nin üzerinde peynir çeşidi olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Peynir konusunda, Balıkesir dünyanın en yeterli kentleri içinde. Biz bunlara sahip çıkmazsak, kimse sahip çıkmaz. Bütün kitaplarımdaki vurgu da budur. Yabancılar bizi görüp, ‘Evet ya, Türkiye’de yaşayanlar bu işi epeyce daha güzel yapıyor.’ demeli. Bunu hak ediyoruz. Ancak ne yazık ki lisana getiremiyoruz. Balıkesir’in peynirleri, helvaları hepsi bu duruma bir örnek. İnşallah atlası Balıkesir’le başlayıp her tarafa yayacağız. Aslında birinci Gaziantep, daha sonra Konya, Rize, Trabzon atlası yapmak istiyorum. Aklımda en hayli da Sivas var. Erzurum da yapmak istiyorum. Türkiye’nin bütün vilayet ve ilçeleri beni epey etkiliyor. Allah ömür, yetenek ve o ilhamı verirse, hepsi için yazacağım.”
Ketebe Yayınları’ndan çıkan ve Balıkesir’de lezzet duraklarını keşfetmek isteyenler için bir rehber olan atlas, Balıkesir Kahvaltısı, Balıkesir Peynir Atlası ve Anıt Zeytin Ağaçları Atlası üzere özel kısımlar içeriyor.
“Marka şehir” olma gayesiyle birfazlaca çalışmaya imza atan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, gastronomi alanında 2-5 Haziran’da “Uluslararası Balıkesir Kahvaltı Festivali” düzenleyecek. Şenlikte besin üreticileri, restoranlar, konaklama tesisleri, turizm acenteleri, ulusal ve memleketler arası gastronomi kentleriyle bayan kooperatifleri stant açacak. Şenlik ayrıyeten sempozyum, müsabakalar, atölyeler, tadım aktifliği ve konserlere mesken sahipliği yapacak.