‘Korkutucu Bir Tekrar’: Ukrayna İkinci Dünya Savaşı’ndan Kurtulanlar Yeniden Çatışmayla Karşı Karşıya

Bakec

Member
Borys Zabarko, 1941’de Naziler şimdiki Ukrayna’yı işgal ettiğinde ve memleketi Sharhorod, bir Yahudi gettosu olduğunda altı yaşındaydı. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar, banyosu ve suyu olmayan, tıklım tıklım odalarda uyudu” dedi. Tifüs salgınları arttıkça, zemin mezar kazmak için çok soğuktu ve cesetler üst üste atıldı. Bay Zabarko’nun Sovyet ordusuyla savaşan babası ve amcası çatışmada öldü.

Özgürlüğün ardından Bay Zabarko, böyle bir şeyin bir daha asla olmayacağına ikna olduğunu söyledi.

Şimdi 86, son bir geceyi Ukrayna’nın batısındaki Lviv’deki dondurucu tren istasyonunda, başka bir savaştan kaçmak için bir trene binmeye çalışırken kalabalık bir platformda ayakta geçirdi.

Sonunda Stuttgart’a yerleşmeden önce 17 yaşındaki torunu Ilona ile birlikte kaçtığı Almanya’nın Nürnberg kentinden telefonla “Bu korkutucu bir tekrar” dedi. “Yine, bu kanlı savaşımız var.”

Ukraynalıların çoğu, son haftalarda ülkelerinin daha önce hiç görmedikleri bir ölçekte şiddet ve yıkıma uğramasını, çocukların öldürülmesini, toplu mezarları şok içinde izledi. ve evlerin ve hastanelerin bombalanması.

Bazı yaşlı Ukraynalılar için, Rusya’nın işgali, mevcut çatışmanın bedeli ve ölçeği kıyaslanamaz olsa bile, Ukrayna’da beş milyondan fazla insanın öldürüldüğü II. Dünya Savaşı’nın acı hatıralarını canlandırdı.

Dünya savaşının yankıları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana her yerde var.

Bu ayın başlarında Ukrayna’nın Lviv kentinden Polonya’ya giden bir trene binen insanlar. Bazı yaşlı Ukraynalılar için Rusya’nın işgali, II. Dünya Savaşı’nın acı hatıralarını canlandırdı. Kredi… The New York Times için Ivor Prickett

Odessa’daki bir haber sitesi olan Dumskaya.net, makaleleri, 2. Dünya Savaşı sırasında yerel gazetelerin kullandığı bir cümleden uyarlanan bir cümleyle sonlandırdı. “Alman işgalcilere ölüm” yerine şimdi “Rus işgalcilere ölüm” yazıyordu. 1941’de kullanılan bir anti-tank kirpi bir müzeden çıkarıldı ve Kiev’de bir sokağa konuşlandırıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Kızıl Ordu gazisi torunu, bu çatışmadan yola çıkarak, sürmekte olan bir “vatanseverlik savaşını” tanımlayarak, Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanya’sına karşı Büyük Vatanseverlik Savaşı’na atıfta bulundu.

Ukraynalılar için, Harvard Ukrayna Araştırma Enstitüsü’nden tarihçi Markian Dobczansky, “İkinci Dünya Savaşı en birleştirici duygusal mihenk taşıdır” dedi. Ukrayna devleti bu anıları çağrıştırırken, Ukrayna halkı da “bu bağlantıyı kendi başına kuruyor” dedi.

83 yaşındaki Alexandra Deineka, Harkov’daki evine bomba isabet ettikten sonra üç parmağını kaybettiğinde üç yaşındaydı. Bu ay hala yaşadığı ev yeniden bombalandı ve çatısının bir kısmı yıkıldı. Torunu Dmytro Deineka, “Yıllar önce olduğu gibi aynı hikaye,” dedi, “aynı, aynı.”

Alexandra Deineka, Temmuz ayında Kharkiv’deki bahçesinde. Kredi… Dmytro Deineka

Ms. Deineka’nın evi 15 Mart’ta bomba ile hasar gördükten sonra. Kredi… Victor Sadykov

Bay Zabarko geçen bir sabah hava saldırısı sirenlerini duyduğunda, bir yeraltı garajına koştu. Orada, geceyi uyuyan, şehre atılan füzelerden ve bombalardan saklanan, bebek arabasında terk etmeye korkan çocuklu anneler de dahil olmak üzere insanları buldu. Zihni hemen 1941’e gitti.

“Duygular aynı,” dedi, “üzerinde uçuşan ölümdür.”

Günlerini dairesinde barınarak geçirdikten sonra, torununun dayanılmaz bir endişe içinde olduğunu söyledi ve kızı onu Ukrayna’dan çıkarması için ona yalvardı. İkisi de aşırı kalabalık vagonlarda trenle seyahat ettikten sonra Covid’e yakalandı.

“Biz, çocuklarımız ve torunlarımızın barışçıl bir hayat yaşayacağımıza inanıyorduk” dedi ve “şimdi insanların can verdiği, kan döktüğü bir savaş daha var” dedi.

Almanya, şimdiki Ukrayna’yı işgal ettikten sonra, Transdinyester bölgesini, binlerce Yahudi’yi Sharhorod’a sürgüne gönderen ve onları orada hapseden Romanya’daki müttefikine devretti.

Savaştan sonra, Bay Zabarko tarihçi oldu, Holokost hakkında kitaplar yazdı ve hayatta kalanlar derneğine başkanlık etti. Şimdi, hayatının işi sağır kulaklara düşmüş gibi hissediyor.

“Bu benim kişisel trajedim” dedi, “Bu dersleri öğrenmiş olsaydık, Ukrayna’da savaş olmazdı, savaş olmazdı” dedi.

Şunları ekledi: “Birçoğu için bu ilk, ama savaşın neye yol açtığını biliyoruz, yaşadık.”

Bay. Zabarko, 17 yaşındaki torunu Ilona ile Stuttgart’ta. Kredi… The New York Times için Felix Schmitt

Bay Zabarko’nun “Yaşamak İstedik” kitabının Rusça baskısı. Kredi… The New York Times için Felix Schmitt

Bay. Zabarko, başkanlığını yaptığı bir grup olan Ukrayna Yahudiler Derneği ile üyelik kartı. Kredi… The New York Times için Felix Schmitt

Ukrayna’daki Holokost’ta yaklaşık 1,5 milyon Yahudi öldürüldü. Kiev’deki Babyn Yar’da, Holokost sırasında Yahudilerin en büyük toplu katliamlarından birinde, sadece iki gün içinde yaklaşık 34.000 kişi öldürüldü.

Bu kurbanlar arasında, Nazi işgalinden sonra annesiyle birlikte Kiev’den kaçan Svetlana Petrovskaya’nın teyzesi ve büyükannesi de vardı.

1 Mart’ta Kiev’deki Babyn Yar Holocaust Memorial Center, Rus kuvvetlerinin bölgeyi vurduğunu söyledi.

“Şimdi Putin bombaları Babyn Yar’ı bombalıyor” dedi 87 yaşındaki tarih öğretmeni Bayan Petrovskaya. “Bunu anlamak mümkün değil.”

Bayan Petrovskaya ve annesi bir sığır treniyle kaçtıktan sonra babası savaş esiri oldu. Aile 1944’te Kiev’e döndüğünde, Bayan Petrovskaya ve diğer çocuklar okuldan sonra tuğlaları topladılar ve şehrin yeniden inşasına yardım ettiler.

Seksen iki yıl sonra, Bayan Petrovskaya, mücevherlerini, bazı şiir kitaplarını, merhum kocasının pipolarını ve mektuplarını topladıktan sonra, Kiev’den yaşlılar ve çocuklarla bir otobüse bindi ve Budapeşte’ye gitti. eski öğrencilerinden almıştır.

“Ben güçlü bir insanım ve kocam öldüğünde ağlamadım ama Kiev’den ayrılırken gözyaşlarına boğuldum” dedi. “1941’e çok benziyordu.”

Bayan Petrovskaya, evinin yakınında mermiler isabet ederken sığınaklarda saatler geçirdikten sonra, başlangıçtaki isteksizliğinin üstesinden geldi ve Mart ayı başlarında Kiev’den ayrılmayı kabul etti.

“Bir daha asla ve asla mülteci olacağımı düşünmedim” dedi, “Kocamın yanına gömülmek istiyorum.”

87 yaşındaki tarih öğretmeni Svetlana Petrovskaya, yakın zamanda yaşlılar ve çocuklarla birlikte bir otobüste Kiev’den ayrıldı. O şimdi Budapeşte’de. Kredi… The New York Times için Akos Stiller

Ms. Petrovskaya mücevherlerini, bazı şiir kitaplarını, rahmetli kocasının pipolarını ve eski öğrencilerinden aldığı mektupları aldı. Kredi… The New York Times için Akos Stiller

Kredi… Akos Stiller, The New York Times için

1940’larda yerel işbirlikçiler Nazilerin Holokost’u gerçekleştirmesine yardım etti, ancak çoğu Ukraynalı veya yaklaşık üç milyon kişi Kızıl Ordu’da Nazilere karşı savaştı.

Savaşçılardan biri, fizikçi ve Ukrayna eski başbakan yardımcısı Ihor Yukhnovskyi idi. Bay Yukhnovskyi, Polonya yönetimi altında, şimdi Batı Ukrayna olarak bilinen yerde büyüdü ve Sovyet ve ardından Alman işgali altında yaşadı.

“Ukrayna halkı II. Dünya Savaşı sırasında çok şey yaptı; Rusya’nın Ukrayna’ya çok borcu var,” dedi 96 yaşındaki Yukhnovskyi, Lviv’deki evinden telefonla. “Rusya cumhurbaşkanının temel bir saygı biçimine sahip olmaması çok üzücü.”

1991’de Ukrayna’nın bağımsızlığını savunan Parlamento üyesiydi. Şimdi, torunu savaşmak için askere alındı.

“Bundan vazgeçeceğimizi düşünmek tamamen saçma” dedi.

Ida Lesich ve annesi, Nazilerin Almanya’daki çalışma kamplarına gönderdiği iki milyondan fazla insan arasındaydı. 1943’te annesi, aylarca taş kırdıktan sonra kampta öldü ve Bayan Lesich, Kiev’de bir yetimhanede büyüdü.

Kiev’den ayrılmayı reddettiği bir telefon görüşmesinde, 85 yaşındaki Bayan Lesich, hayatı boyunca savaşla ilgili anılarını sakladığını söyledi. Ancak Ukrayna’ya bombalar düşmeye başlayınca geri geldiler.

“Putin insanlara insan gibi davranmıyor” dedi. “Masumları öldürüyor.”

Maria Stasenko’nun kocası, 22 yaşındayken Sovyet ordusuna alındı. O ve dört yaşındaki oğlu, evi Alman askerleri tarafından işgal edilmiş olmasına rağmen Dnipro’da kaldı. Şimdi torunu savaşmaya hazırlanıyor.

Maria Stasenko, ikinci sağ, 102, akrabalarıyla, torunu Gennady Butenko’nun yanında duruyor. “Üçüncü savaşımı yaşıyorum” dedi. Kredi… Alexander Demich

“I Üçüncü savaşımı yaşıyorum” dedi. Birinci Dünya Savaşı’nın bitiminden hemen sonra doğan 102 yaşındaki Stasenko, Dnipro’nun dışındaki evinden yaptığı bir telefon görüşmesinde. “Başka birinin olacağını hiç düşünmemiştim.”

II. Dünya Savaşı sırasında, Bayan Stasenko, kendi şehrinde gönüllü olarak, yıkılan tren raylarının onarılmasına yardım etti. Şimdi, savaştan kurtulanların çoğu gibi, kaçmak için çok yaşlı, sığınamayacak, anıları ve korkularıyla kapana kısıldı. “Bu sefer başarabileceğimden emin değilim.”