Karamelli Ve Yer Fıstıklı Cheesecake Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 400 gr labne peyniri
- 150 gr krema
- Yarım su bardağı toz şeker
- 2 yumurta
- 15 gr (1 yemek kaşığı) un
- 15 gr (1 yemek kaşığı) nişasta
- 1 paket vanilin
- 3 tepeleme yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi
- 2 paket burçak bisküvi ya da hanımeller fındıklı bisküvi
- 50 gr (3, 5 dolu yemek kaşığı) tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket krema
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
Not EkleTarifi Yazdır
- Tabanı hazırlamak ile başlayalım; bisküvileri rondoda çekip un haline getirelim.
- Erittiğimiz tereyağını bisküvilerin üzerine dökelim ve ıslak kum kıvamına gelene kadar kaşıkla tereyağını bisküvilere yedirelim.
- Yağlı kağıt serdiğimiz 23 cmlik kelepçeli kalıbımıza bisküvileri koyalım kaşık sayesinde güzelce tabana yayarak düzleştirelim. Buzdolabına kaldıralım.
- Fırını 150 derecede ısıtmaya başlayın.
- Labne ve kremayı homojen kıvam alana dek çırpalım. Toz şekeri ekleyip, kısa vadeli yine çırpalım.
- İlk yumurtayı ekleyip, çırparak harca yedirdikten daha sonra ikinci yumurtayı ekleyip, yine çırpalım.
- Un, nişasta ve vanilini ek edip, karışana dek kısa vadeli çırpalım.
- Ayrı bir kaseye fıstık ezmesini alalım harçtan bir kaç kaşık koyarak fıstık ezmesini inceltelim (Direkt olarak harca eklersek topak topak kalır)
- Harcı direkt olarak buzdolabında dinlenen tabanın üzerine dökelim ve öncesinden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirelim.
- Düşük ısıda ağır ağır pişmesi çatlamaması için kıymetli bir ayrıntı.
- Sürenin sonunda cheesecakenin ortası yavaşça sallanıyor kenarlı tok bir biçimde duruyorsa pişmiş demektir. Lakin çabucak fırından almayalım. Fırını kapatın kapağını açın 15-20 dk fırında birinci sıcağını atana dek bekletin ki çatlamasın.
- Karameli yapmak için toz şekeri tavaya alalım. En kısık ateşte şekeri erimeye bırakalım. Mutlaka kaşık değdirmeyin. Ortada tavayı sallarak karıştıralım. Yüksek ateşte yapmayın şeker yanarsa karamel acımsı olur.
- Şeker büsbütün eridikten daha sonra içerisine kremayı ekleyelim. Bu esnada şeker donup katılaşabilir bu epeyce olağan tıpkı biçimde ortada tavayı sallayarak şekeri eritmeye devam edelim.
- Şeker büsbütün eridikten ve kremayla özleştikten daha sonra tereyağını ekleyelim bu esnada tahta kaşıkla karıştırabilirsiniz.
- Hazır olan karameli cheesecakenin üzerine dökün oda sıcaklığında soğuduktan daha sonra buzdolabına alalım en az 2-3 saat mümkünse 1 gece dinlendirin.
- Üzerini çikolatayla dilediğiniz üzere süsleyin. Afiyet olsun.