‘Kapıyı Açmanız ve İnsanlara Yardım Etmeniz Yeterli’: Polonya’nın Turizm Sektörü Mültecilere Yardım Ediyor

Bakec

Member
Polonya’nın tarihi şehri Lublin’deki turizm, geçen ay Rusya komşu Ukrayna’yı işgal edip on binlerce insanı ülkenin doğu sınırından, yaklaşık 60 mil öteye kaçmaya gönderdiğinde, sezon dışı derin bir durgunluk içindeydi.

Otobüsler dolusu gözleri şişmiş mülteciler -çoğunluğu kadın ve çocuklar- yiyecek ve barınak aramak için kasaba merkezine geldiğinde aniden otellerdeki odalar doldu.

Kriz, Lublin’deki yerel seyahat işçilerini ve şirketlerini, her mülteciye geldiklerinde iyi yaşam koşulları sağlamalarını sağlamak için ulaşım, konaklama ve yiyecek sağlama çabasıyla süpürdü. Otobüs şirketleri ücretsiz yolculuklar sunuyor, oteller geçici ücretsiz konut sağlama sözü verdi ve işçiler çoğu zaman her şeyi geride bırakmak zorunda kalan mülteciler için temel ihtiyaçları topluyor.

Bireyler ve işletmeler para toplamak, bağış toplamak ve Rusya’nın ülkelerini işgalinden kaçan Ukraynalılara yardım etmek için gönüllü olarak zaman ayırmaya çalışırken, çabaları Polonya’da ve ötesinde büyük bir taban hareketinin parçasıdır.

“Burada bütün bir ordumuz var, günün 24 saati kriz ekibi olarak çalışan, birbirleriyle hızlı iletişim kuran bir otel bağlantıları ağımız var. Arche Hotel Lublin’in müdürü Marta Koman, odaların mevcudiyeti ve Ukraynalıların birbirine gönderilmesi” dedi. Polonyalı bir otel zinciri olan Arche Hotels, Polonya’daki 16 lokasyonunda Ukraynalı mültecilere ücretsiz geçici barınma sağlamak için 1 milyon doların üzerinde bir taahhütte bulundu.

“Bu tür yardımlar çok para gerektiriyor ama bunlar özel durumlar. Umarım biz de kaçmak zorunda kalmayız” dedi ve savaşın Polonya’ya sıçrama ihtimaline atıfta bulundu.

Lublin’deki Arche Oteli’nde sunucu olan Anna Kurkowska da mültecilerin çocuklarına göz kulak olmaya yardım ediyor. Kredi… Magdalena Chodownik

Tercüman ve çocuk bakıcısı olarak devreye girmek

Arche Oteli’ndeki manzara, Lublin’de ve Polonya sınırındaki diğer kasaba ve şehirlerde genel olarak durumun simgesidir.

Oradaki çalışanlar, günün her saatinde çevirmen ve çocuk bakıcısı olarak çalışarak, lojistikle ilgilenerek veya gelen mültecilere sadece duygusal destek sağlayarak yeni roller üstlendiler. Savaşın geçim kaynakları üzerindeki etkisini düşünemediklerini söylüyorlar.

Arche Hotel Lublin’de sunucu Anna Kurkowska “Turizm hakkında düşünmüyorum, sadece kapıyı açıp insanlara yardım etmeniz gerekiyor” dedi. . Gelen Ukraynalılara yemek servisi yapmanın yanı sıra, çocuklarına göz kulak olmaya da yardım ediyor.

Otelde kalan mülteciler arasında: Ukraynalı yetimhaneden bir grup çocuk. Arche, konferans salonlarından birini televizyonda masallar izledikleri ve oyunlar oynadıkları bir oyun odasına dönüştürdü. saklambaç ve etiketleme gibi.

Ukrayna asıllı sunucu Witalij Proszyn aynı zamanda çevirmen olarak da çalışmaktadır. Gelen birçok kişinin duygusal olduğunu ve büyük bir sıkıntı içinde olduğunu ve personelin yardıma koştuğunu söyledi.

“Hâlâ otel mi bilmiyorum, öyledir, ama aynı zamanda artık tek ailelik bir ev” dedi. “İşte öyle hissediyorum.”

Tüm konaklama şirketleri bu çabaya katılmadı ve bazı oteller kriz sırasında fiyatlarını yükseltti. Ukrayna’nın Lviv kentinden Polonya sınırına çok uzak olmayan Rzeszów’daki Hilton Garden Inn’de, otelin web sitesine göre, yaklaşık 80$’a satılan odaların fiyatı aniden 200$’dan fazla oldu; Lublin’deki Victoria otelinde, web sitesine göre, genellikle 40 ila 60 dolar arasında olan odaların fiyatı şimdi 140 dolardan fazla. Hükümetler ayrıca, sık sık gelmeyen, konaklama sıkıntısına neden olan ve fiyat artışlarına katkıda bulunan personeli için otel odaları ve ulaşım hizmetleri için blok rezervasyon yaptırdı.

Andrei Kuskovec, 14, annesi ve üç kardeşiyle birlikte Ukrayna’dan kaçtı. Şimdi Arche Otel’de kalıyorlar. Kredi… Magdalena Chodownik

Andrei Kuskovec Ukrayna’nın Rivno bölgesinden şu anda Arche’da barındırılan 14 yaşındaki bir çocuk, annesi ve üç kardeşiyle birlikte evinden kaçtığı anı anlatırken derin nefesler almaya başladı. Babasını ve bir erkek kardeşini geride bırakmak zorunda kaldılar. (Ukrayna hükümeti 18 ila 60 yaşları arasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmesine izin verilmemesini zorunlu kılmıştır.)

“Babam geldi ve ‘giyin,’ dedi. beş dakika içinde ayrılacaksın,'” diye hatırladı Andrei. Bizimle gelebilirdi ama 22 yaşındaki kardeşimi geride bırakmak istemedi. Erkekleri bırakmaya karar verirlerse kardeşim de gelecek ama şimdilik durum bu.”

Arche Otel lobisinde, Ukraynalı bir kadın titriyor ve ağlıyordu. Ukrayna’da ailesiyle telefondayken, hatta bir patlama sesi duyduğunda bağlantı kesildi. Kocasına ve kızına bir günden fazla ulaşamamıştı ve hayatta olup olmadıklarından emin değildi. Otel müdürü Koman Hanım’ın yanına yaklaştığında, kadın telefonundan fotoğraflarını göstererek evinin yanındaki Rus tankını göstererek ‘burası benim evim, burası benim evim’ dedi.

“Bizler profesyoneliz, ama aynı zamanda duyguları, hisleri olan insanlarız ve bu insanları acı içinde görmek ve tamamen profesyonel olmak gerçekten çok zor, ama bence yeni duruma uyum sağlamanız gerekiyor.” dedi Koman Hanım. Lublin Metropolitan Turizm Organizasyonu direktörü Krzysztof Raganowicz

Krzysztof Raganowicz, savaşın patlak vermesinin turizmle ilgili “her şeyi durdurduğunu” söyledi. Kent. Kredi… Magdalena Chodownik

‘Savaş her şeyi durdurdu’

Bir ay önce, seyahat operatörleri ve yerel turizm kurulları, pandemi sonrası iyileşme konusunda iyimserliklerini dile getirmeye başladılar, uluslararası grup turlarından ve Polonya’yı ziyaret etmekle ilgilenen iş seyahatinde olanlardan sorular aldılar. iki yıllık bir ara. Polonya Merkez İstatistik Ofisi’ne göre, turistler 2019’da Lublin’de 110 milyon dolardan fazla harcadı. Şimdi, pek çok kişi savaşın bu bahar ve yaz bir toparlanma ihtimalini tehdit ettiğinden korkuyor. Şu anki odakları mültecilerin içinde bulunduğu kötü duruma odaklansa da belirsiz bir geleceğe hazırlanıyorlar.

Lublin Metropolitan Turizm Organizasyonu direktörü Krzysztof Raganowicz, “Savaşın patlak vermesi her şeyi durdurdu” dedi. “Şehir ve bölge olarak, şehrimizde tamamen güvenli olmasına rağmen, ülkenin doğu sınırının ötesinde rahatsız edici bir şey olduğunda her zaman kaybederiz. Turistler sakin bir tatil için tehlikelerden uzak yerleri tercih ediyor.”

Savaş üçüncü haftaya yaklaşırken, bazı seyahat operatörleri önümüzdeki aylarda mültecilere yardım etmenin yollarını araştırıyor. Turizm organizasyonu ile işbirliği içinde yürütülen yerel bir girişim, yeni gelenlere hastaneler, okullar ve yerel yönetim binaları da dahil olmak üzere bölgenin temel kurumlarını göstermek için “rehberli şehir turları” başlatmayı amaçlıyor. Ayrıca çocuklar için yerel müzelere, galerilere ve diğer turistik yerlere kültürel geziler düzenlemeyi planlıyorlar.

Leszek Piszewski, Ukraynalı mülteciler için giysi, oyuncak ve diğer eşyaları toplayan Varşova Yahudi Dini Cemaati’nin başında. Kredi… Magdalena Chodownik

FlixBus, Avrupa’da şehirlerarası otobüs hizmeti sunan Alman şirketi, Polonya-Ukrayna sınırına gelen mültecilere ücretsiz otobüs seferleri sunuyor. Romanya’nın başkenti Bükreş’ten gelenler için de ücretsiz seyahat imkanı mevcuttur.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Bilinmesi Gereken Önemli Şeyler

Kart 1 / 4

Yerde. Ukrayna’daki savaş üçüncü haftasına girerken, Rus ilerlemesi yavaşlamış görünüyor. Aynı zamanda, Rusya uzun menzilli füzelerle yerleşim alanlarını ve sivil altyapıyı hedeflemesini artırdıkça, Ukrayna genelinde yıkım büyüyor.

Anlaşma yok. Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Türkiye’de bir araya geldi ve savaşı durduramadı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey V. Lavrov, ateşkesin asla tartışmaya açık olmadığını açıkladı.

Çernobil nükleer tesisi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, acil alarma gerek olmamasına rağmen, feshedilmiş elektrik santralinin elektrik bağlantısının kesildiğini söyledi. Bir güç kaybı, tesisin radyoaktif malzemeyi soğutan suyu dolaşımda tutma yeteneğini etkileyebilir ve güvenlik sorunlarına yol açabilir.

Diplomatik cephede. Başkan Yardımcısı Kamala Harris Polonya’yı ziyaret etti ve burada ABD’nin “NATO topraklarının her santimini savunma” taahhütlerini yineledi ve Polonya’nın Pentagon tarafından reddedilen savaş uçaklarını ABD’ye teslim etme teklifiyle ilgili sorulardan kaçındı. Ukrayna’ya transfer.

“Önceliğimiz Ukrayna’dan gelen insanlara yardım etmek ve en acil olduğu yere yardım etmek” dedi. FlixBus’un Polonya, Ukrayna ve Baltık Devletleri, Estonya, Letonya ve Litvanya’daki genel müdürü.

“Şu anda, Przemyśl ve Rzeszów güzergahlarındaki otobüslerimizin çoğu tamamen dolu, kısmen ücretsiz seyahatler mevcut olmadan önce bilet satın alan yolcular ve kısmen de böyle bir yolculuk için başvuran kişiler tarafından” dedi. “Durumu yakından izliyoruz ve gerekirse ücretsiz seyahat için bağlantı sayısını artıracağız.”

Lublin’de, bir zamanlar bir yeshiva’nın bulunduğu bir binada bulunan Ilan Oteli, onu yöneten Varşova Yahudi Cemaati tarafından otele dönüştürülmüştür. Otel, 40 odasının tamamını mültecilere kapattı ve tesislerini, mültecilerin yerleşmelerine yardımcı olacak ev eşyalarını toplamak için kullanıyor.

Otel müdürü Agnieszka Kolibska, “Tamamen farklı bir sektörden geliyoruz, ancak şu anda tamamen mültecilere yardım etmeye odaklanmış durumdayız” dedi. “Başlangıçta birkaç günlüğüne acil yardımla ilgiliydi, ancak şimdi insanlara iş bulmak gibi uzun vadeli yardımları da düşünüyoruz.”

“Külottan çorabına ve ayakkabısına kadar her şeye gerçekten ihtiyaçları var, çünkü yanlarındaki valizlerin bırakılması gerekiyordu çünkü trende çantalarına yer yoktu” dedi Kolibska. “Bir bavul ve çantalarla geldikleri gibi değil – siyah plastik torbalarda iki çöreği var ve hepsi bu.”

Uzaklardan yardım gönderme

Daha büyük seyahat şirketleri de mültecilere tesisler ve hizmetler sunma çabalarına katıldı . Airbnb, kâr amacı gütmeyen kolu Airbnb.org ile ortaklaşa, Ukrayna’dan Polonya, Macaristan ve Romanya gibi komşu ülkelere kaçan 100.000’e kadar mülteciye ücretsiz geçici konut sağlamak için ev sahipleriyle birlikte çalışıyor.

Dünya çapında binlerce insan da Ukrayna’da Airbnb’ler için rezervasyon yaptı ve ödeme yaptı, Ukraynalı ev sahiplerine para göndermek için oraya seyahat etmeyi planlamadı. Şirket, 2 ve 3 Mart tarihleri arasında Ukrayna’da 61.000’den fazla gece rezervasyonu yapıldığını ve bunun 34.000’inin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kişiler tarafından yapıldığını bildirdi.

Los Angeles’tan 43 yaşındaki iç mimar Paige Holden, bir Airbnb mülkü rezerve ederse ev sahiplerinin fonlara erişemeyeceğinden endişe ederek ilk başta girişime şüpheyle yaklaştı. Ancak bazılarına ulaştıktan ve çaresizliklerini gördükten sonra, hemen Kiev’deki bir mülkte bir daire kiraladı ve bu da beş kişilik bir aileye 4.700 dolar gönderdi.

“Bir soruşturma gönderdikten sonra, Kiev’deki bir kadın bana, diğer perişan ailelerle dolu soğuk ve karanlık bir bodrumda toplanmış üç küçük çocuğunun resmini gönderdi” dedi.

“Bu insanların bir gecede her şeylerini, evlerini, gelirlerini kaybettiklerini, canları için savaşmaktan başka bir şeyleri kalmadığını unutmamalısınız” dedi.

Geçen hafta boyunca, Berlin merkezli yarı zamanlı bir tur rehberi ve tarih öğrencisi olan 27 yaşındaki Benjamin Wagner, bir What’s Uygulama grubu.

“Şu anda nereli olduğunuzun, ne yaptığınızın veya nerede çalıştığınızın bir önemi yok” dedi Bay Wagner. “Ukraynalı kardeşlerimize yardım etmek için hepimizin ortak bir sorumluluğu var. Bu insani kriz hepimizi etkiliyor ve yarın onların yerinde olabiliriz.”

Magdalena Chodownik, Lublin, Polonya’dan bildirdi.

52 Değişen Dünya için Yerler

2022 liste, dünya genelinde gezginlerin çözümün bir parçası olabileceği yerleri vurgular.

New York Times Travel’ı Instagram’da takip edin , Twitter ve Facebook . Ve bir sonraki tatiliniz için daha akıllı seyahat etme konusunda uzman ipuçları ve ilham almak için haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun. Gelecekte bir kaçamak mı hayal ediyorsunuz yoksa sadece koltukla seyahat mi ediyorsunuz? 2022 için 52 Değişen Dünya için Yerler sayfamıza göz atın.