Son devirlerde piyasada katkı unsurları konulan eserlere bir yenisi daha eklendi. Zeytinin üretim süreci ticari sebeplerden dolayı sağlıklı olmayan şartlarda gerçekleştiriliyor. Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak düzmece zeytin hakkında merak edilenleri Aykan Zeytincilik’ten Erkan Aykan a sordu. İşte zeytindeki yapılan hilelerle ilgili merak edilenler:
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN İZLE
Son devirlerde besin bölümünde yapılan hileler insan sıhhatini tehlikeye atıyor. Bilhassa zeytinde kısa müddette bol eser elde etmek için uygulanan prosedürler pes dedirtiyor. Doğal yollarla 6 ay ile 1 yıl içinde olgunlaşan zeytinler, 1 aydan kısa müddette sofraya getirmek için birtakım hilelere başvuruluyor. Havuzlara paslı demirler atarak karartılması sağlanan zeytinin, verilen kostikle de acısı alınarak hazırlanıyor. Uzmanlar yeşil zeytinin ise doğal halinde kesinlikle çizik olması gerektiğini belirtiyor. Kaliteli bir zeytinin nasıl anlaşılacağı ve zeytinin en güzel koruma edilme biçimi ile ilgili merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, Aykan Zeytincilik’ten Erkan Aykan anlattı.
Edremit Ticaret Odası Lideri Mehmet Semerci, zeytin üretiminde ticari tasalarla sağlıklı olmayan prosedürler kullanıldığını söylemiş oldu. Sele zeytinin 2 ay müddette olgunlaştığını belirten Semerci, “Havuz zeytini 7 ay, çevirme zeytini de 5 ay üzere bir müddetde olmakta. Ne yazık ki ticari telaşlarla bu zeytinlerin yapılışında insan sıhhati için risk oluşturabilecek birtakım uygulamalar yapılmaktadır.
Havuz zeytinine kostik atılabiliyor. Sodyum hidroksit insan sıhhatine ziyanlı fakat ne yazık ki kullanılmakta. Bu uygulama bizim besin odeksimize İspanyol tipi üretim diye girmiş ve yasal. Bu çeşit zeytinleri bilhassa çocuklarımıza tükettirmemeliyiz” dedi.
siyah zeytinde akılalmaz hile
Yeşil zeytinin birinci vakit içinderında, siyah zeytinin de kısmında karardıktan daha sonra yapıldığını belirten Semerci, “Bölgeye ve toprağına bakılırsa daha kahverengi de olabilir. Bunda bir sakınca yok. Ama ticari telaşlarla, zeytinin rengini gidermek, daha çabuk siyahlaşmasını sağlamak için bir kadro ilkel prosedürler kullanılıyor.
Bir manada zeytinin sahtekarca üretildiği yerler de var. Bunlar birinci olarak zeytin havuzlarına metal kesimler atarak başladılar. çabucak sonrasında ferro alaşımlarla siyah rengine dönüştürmeye başladılar. Bunları, genelde kostikli zeytinlerde kullanılıyor. Allahın bir lütfu olan zeytini, ticari tasalarla para kazanmak ismine lekeleyemeyiz, zedeleyemeyiz.
Yeşil zeytinde yapılan hileler
Buna hakkımız yok, insanları zehirlemeye de hakkımız yok. Her ne kadar kontroller yapılsa da gördüklerimiz bizi dehşete düşürüyor. Para hırsı insanlardaki birfazlaca hissin önün geçmiş biçimde. Tüketiciler sıhhatleri için natürel zeytin tercih etsin” diye konuştu.
1 AYDA ZEYTİN HAZIR HALE GETİRİLİYOR!
Tüketicilerin sağlıklı zeytini renginin siyahlığından anladığını fakat bunun da hakikat olmadığını kaydeden Edremit Ticaret Odası Lideri Mehmet Semerci, sağlıklı zeytinin ölçülerini şöyleki anlattı:
Biraz kahverengi olsun, tam siyah olmasın. Bunlar değerli değil. Sağlıklı zeytin tüketmek istiyorsanız kesinlikle natürel olsun. Vaktinde olsun. Bir ayda değil, altı yedi ayda, bir sene de olsun. Bırakın renginin simsiyah olmasını. Yeşil zeytinde kesinlikle çizik olmalı.
Çizik olmayan yeşil zeytini, natürel yollarla yapmak mümkün değil. Birinci basamakta yeşil zeytinin çizilerek tatlandırılması, natürel yapılacağı manasına gelir. Çizilmeyen yeşil zeytin natürel olmaz. Zira acısını verebileceği bir açıklık kalmaz zeytinin üzerinde. Siz şayet çizmeden yaparsanız, kostikle yapmış olursunuz ki, bu da her ne kadar temizlenirse bana bakılırsa sıhhatsiz ve insan bedenine da kıymetli ziyanlar verebileceğini düşündüğüm bir zeytin imal formudur.
Kostikle yapılan zeytin
Bizim Kaz dağlarının bakıyorsunuz pembeli, pembede yeşile yanlışsız giden, dayanılmaz bir zeytini vardır. Biz al yanak deriz. Bunu olmaya başlayan yeşil zeytin diye düşünürüz. Kesinlikle yemyeşil, çağla yeşili olmaz. Salamuradan daha sonra rengi bir kesim değişir. Bizim tüketicilerimizin de bu şuuru kazanıp, biraz pembeye kaçan, kırmızıya hakikat kaçan yeşil zeytini de çizik olduktan daha sonra kullanmalılar.
Son devirlerde piyasada satılan biroldukça esere konulan katkı unsurlarından dolayı biroldukca şeyi meskende yapmaya ihtimam gösterenlerin arttı.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN İZLE
Son devirlerde besin bölümünde yapılan hileler insan sıhhatini tehlikeye atıyor. Bilhassa zeytinde kısa müddette bol eser elde etmek için uygulanan prosedürler pes dedirtiyor. Doğal yollarla 6 ay ile 1 yıl içinde olgunlaşan zeytinler, 1 aydan kısa müddette sofraya getirmek için birtakım hilelere başvuruluyor. Havuzlara paslı demirler atarak karartılması sağlanan zeytinin, verilen kostikle de acısı alınarak hazırlanıyor. Uzmanlar yeşil zeytinin ise doğal halinde kesinlikle çizik olması gerektiğini belirtiyor. Kaliteli bir zeytinin nasıl anlaşılacağı ve zeytinin en güzel koruma edilme biçimi ile ilgili merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, Aykan Zeytincilik’ten Erkan Aykan anlattı.
Edremit Ticaret Odası Lideri Mehmet Semerci, zeytin üretiminde ticari tasalarla sağlıklı olmayan prosedürler kullanıldığını söylemiş oldu. Sele zeytinin 2 ay müddette olgunlaştığını belirten Semerci, “Havuz zeytini 7 ay, çevirme zeytini de 5 ay üzere bir müddetde olmakta. Ne yazık ki ticari telaşlarla bu zeytinlerin yapılışında insan sıhhati için risk oluşturabilecek birtakım uygulamalar yapılmaktadır.
Havuz zeytinine kostik atılabiliyor. Sodyum hidroksit insan sıhhatine ziyanlı fakat ne yazık ki kullanılmakta. Bu uygulama bizim besin odeksimize İspanyol tipi üretim diye girmiş ve yasal. Bu çeşit zeytinleri bilhassa çocuklarımıza tükettirmemeliyiz” dedi.
siyah zeytinde akılalmaz hile
Yeşil zeytinin birinci vakit içinderında, siyah zeytinin de kısmında karardıktan daha sonra yapıldığını belirten Semerci, “Bölgeye ve toprağına bakılırsa daha kahverengi de olabilir. Bunda bir sakınca yok. Ama ticari telaşlarla, zeytinin rengini gidermek, daha çabuk siyahlaşmasını sağlamak için bir kadro ilkel prosedürler kullanılıyor.
Bir manada zeytinin sahtekarca üretildiği yerler de var. Bunlar birinci olarak zeytin havuzlarına metal kesimler atarak başladılar. çabucak sonrasında ferro alaşımlarla siyah rengine dönüştürmeye başladılar. Bunları, genelde kostikli zeytinlerde kullanılıyor. Allahın bir lütfu olan zeytini, ticari tasalarla para kazanmak ismine lekeleyemeyiz, zedeleyemeyiz.
Yeşil zeytinde yapılan hileler
Buna hakkımız yok, insanları zehirlemeye de hakkımız yok. Her ne kadar kontroller yapılsa da gördüklerimiz bizi dehşete düşürüyor. Para hırsı insanlardaki birfazlaca hissin önün geçmiş biçimde. Tüketiciler sıhhatleri için natürel zeytin tercih etsin” diye konuştu.
1 AYDA ZEYTİN HAZIR HALE GETİRİLİYOR!
Tüketicilerin sağlıklı zeytini renginin siyahlığından anladığını fakat bunun da hakikat olmadığını kaydeden Edremit Ticaret Odası Lideri Mehmet Semerci, sağlıklı zeytinin ölçülerini şöyleki anlattı:
Biraz kahverengi olsun, tam siyah olmasın. Bunlar değerli değil. Sağlıklı zeytin tüketmek istiyorsanız kesinlikle natürel olsun. Vaktinde olsun. Bir ayda değil, altı yedi ayda, bir sene de olsun. Bırakın renginin simsiyah olmasını. Yeşil zeytinde kesinlikle çizik olmalı.
Çizik olmayan yeşil zeytini, natürel yollarla yapmak mümkün değil. Birinci basamakta yeşil zeytinin çizilerek tatlandırılması, natürel yapılacağı manasına gelir. Çizilmeyen yeşil zeytin natürel olmaz. Zira acısını verebileceği bir açıklık kalmaz zeytinin üzerinde. Siz şayet çizmeden yaparsanız, kostikle yapmış olursunuz ki, bu da her ne kadar temizlenirse bana bakılırsa sıhhatsiz ve insan bedenine da kıymetli ziyanlar verebileceğini düşündüğüm bir zeytin imal formudur.
Kostikle yapılan zeytin
Bizim Kaz dağlarının bakıyorsunuz pembeli, pembede yeşile yanlışsız giden, dayanılmaz bir zeytini vardır. Biz al yanak deriz. Bunu olmaya başlayan yeşil zeytin diye düşünürüz. Kesinlikle yemyeşil, çağla yeşili olmaz. Salamuradan daha sonra rengi bir kesim değişir. Bizim tüketicilerimizin de bu şuuru kazanıp, biraz pembeye kaçan, kırmızıya hakikat kaçan yeşil zeytini de çizik olduktan daha sonra kullanmalılar.
Son devirlerde piyasada satılan biroldukça esere konulan katkı unsurlarından dolayı biroldukca şeyi meskende yapmaya ihtimam gösterenlerin arttı.