“Ortadoğu Kültürü ve Yemekleri Laboratuvarı”
Plakadaki kültür: İranlı ikiz kız kardeşler, Berlinlileri ülkelerine yaklaştırıyor
Berlin’deki “Kültür ve Gıda Laboratuvarı”nın kurucuları Sahar ve Forough Sodoudi.
© Kaynak: Orta Doğu Kültürü ve Gıda Laboratuvarı
İkisinin de fizik doktorası var – ve sonra tamamen farklı bir şeye karar verdiler: İranlı ikiz kardeşler Forough ve Sahar Sodoudi, “Kültür ve Yemek Laboratuvarı”nda insanlarla yemek yapıyor, onları anavatanlarının kültürüne yaklaştırıyor ve şimdi de tartışıyorlar. mevcut protestolar hakkında çok şey var.
Forough Sodoudi, evinde en sevdiği yemeğin fasulyeli bir pirinç yemeği olan lubia polo olduğunu söylüyor. Bu ona İran’ı ve oradaki yaşamını, ülkenin güzel taraflarını hatırlatıyor. Bunu da Almanya’daki insanlara göstermek istiyor.
Devamını Okuyun
Devamını Okuyun
İkiz kız kardeşiyle birlikte Berlin’e biraz İran getiriyor. Forough Sodoudi, Germany (Haberler) yazı işleri ağına, birçok kişinin ülkeyi düşündüğünde aklına gelen baskı ve her şeyi belirleyen dindarlık değil, orada da var olan “binlerce güzel şey” olduğunu açıklıyor. 48 yaşındaki ikiz kardeşi Sahar Sodoudi ile Berlin-Kreuzfeld’de bir “Orta Doğu Kültür ve Yemek Laboratuvarı” kurdu. Orada yemek kursları veriyorlar, İran müziği dinliyorlar, ülkenin kültürü ve tabii ki mevcut durum hakkında konuşuyorlar. Sahar Sodoudi, “Aşçılık kurslarımız ve yemek pişirme etkinliklerimizle misafirlerimize sadece yemek yeme kültürünü değil, aynı zamanda İran’ın eğlenme kültürünü ve diğer kültürel öğelerini de gösteriyoruz” diyor. “Biz aynı zamanda Berlin’deki yurttaşlarımızın da sesiyiz.”
Forough ve Sahar Sodoudi, Tahran’da, ülkedeki insanların protesto ettiği İslami rejim altında büyüdüler. İkizler 20’li yaşların ortalarında Almanya’ya okumaya geldiler ve orada kaldılar. İkisi de fizikçi ve jeofizik/sismoloji alanında Forough Sodoudi ve meteoroloji alanında Sahar Sodoudi olmak üzere doktora derecelerine sahipler – bu nedenle Berlin’deki laboratuvarlarının adı “Dr & Dr”.
Devamını Okuyun
Devamını Okuyun
Bir sonraki fizik çalışması yerine bir yemek kitabı
Ancak bilimsel kariyerlerinden pişman değiller: “Burada tanıştığımız insanların hepsi çok açık fikirli ve bizi tekrar tekrar şaşırtıyorlar. Laboratuvarı kurmasaydık, bunu deneyimleyemezdik” diyor Forough. Sodoudi. Artık yiyecek ve içecek konusunda farklı bir şekilde araştırma yapıyorsunuz, diye açıklıyor. “Şu anda İran çiçekleriyle uzun bir içecek üzerinde çalışıyoruz” diye açıklıyor. O ve kız kardeşi ayrıca İran mutfağı ve mimarisi üzerine, yemek kursuna katılanlar tarafından övülen tarifler içeren bir kitap yazdılar. “Kültürümüzü bu şekilde aktarmak istiyoruz. Hoşunuza gittiğinde genellikle oldukça iyi çalışır.
Geçen Eylül ayında, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin yardımcı tim tarafından gözaltında öldürülmesinin ardından protestolar başladığından beri, Forough Sodoudi, insanların kendi ülkelerine daha çok ilgi gösterdiğini fark etti: “Bu kadar az Alman bilim insanı bizi hayal kırıklığına uğratırdı. İran’ın bildiği ve onunla ne kadar az ilgilendikleri hakkındaydı” diyor üniversitedeki günlük yaşamı hakkında. Birçoğu onunla ve kariyeriyle ilgilenirdi ama kökenleriyle ilgilenmezdi. İran’ın neden bu kadar kötü bir imajı olduğunu kendimize sorduk. Laboratuarla, İran’ın mevcut imajı, siyaset ve din dışında ülkenin gerisinde ne olduğunu göstermek istiyorlar. Ancak bu arada, insanlar da daha fazla ilgileniyor ve anavatanlarında kadın hareketinin cesaretini görecekler, diyor 48 yaşındaki.
O ve kız kardeşinin laboratuvarlarında misafirleri olduğunda, her zaman mevcut durumla ilgili sorular ortaya çıkar. Forough Sodoudi, ziyaretçilerle dayanışma videoları da kaydettiklerini söylüyor. Ve kendimizi tanıttığımızda her zaman rejim değişikliğini beklediğimizi söylüyoruz.” Kendi ülkesindeki protestolardan bahsederken daha hızlı, daha tutkulu konuşuyor. Orada rejime karşı sokağa çıkan kadınları ve erkekleri övüyor.
İran’daki 1999 öğrenci protestolarını hatırlayarak, “Belki o zamanlar o kadar cesur değildik” diyor. Forough Sodoudi kendisi ve kız kardeşi hakkında “Biz de oradaydık” diyor. “Doğduklarından beri sadece İslam Cumhuriyeti’ni deneyimleyen öğrencilerin İslam Devrimi’nden sonraki ilk hareketiydi.” Şiddetli çatışmalar çıktı ve bir hafta sonra sona erdi.
Devamını Okuyun
Devamını Okuyun
Bugün durum farklı, yüzlerce ölüme rağmen insanlar devam etti ve yenilmediler. Sokaklara dökülen gençlerle gurur duyuyoruz” dedi. “Kadınlar başörtüsü ve başörtüsü olmadan sokağa çıkıyor, erkekler şortla çıkıyor.” Bu da yasak. Forough Sodoudi, “Sosyal medya onun videoları ve resimleriyle dolu” diye devam ediyor. Amaç sadece nasıl giyinileceğine dair kurallar değil, her alanda özgürlüktür.
Annesi ve büyükannesi de Almanya’da yaşıyor ama İran’da yakın temasta oldukları ve onlara sürekli video gönderen akrabaları da var. Protestolardan veya direnişten değil, “sokaklardaki savaştan” söz ediyor. Ve bir noktada rejimin devrileceğinden ve ülkesindeki insanlar için daha iyi zamanların geleceğinden emin.
O zamana kadar kız kardeşler, Berlin’deki misafirlerine anavatanlarında zaten güzel şeyler olduğunu göstermeye devam edecekler. İran yemekleriyle olduğu kadar İran-İsrail mutfağıyla da. Forough Sodoudi, ilgili aşçılık kursunun adı “Tahran Tel Aviv ile buluşuyor” diyor. “Orta Doğu çatışması çok büyütülüyor, ama bu hükümet, biz değiliz” diyor. Biz İranlıların da açık ve hoşgörülü olduğumuzu göstermek istiyoruz” dedi. Ve bunu yapmanın tipik bir İsrail yemeği olan “Shakshuka” ile İran yemeği “Kashk o Bademjoon”u pişirmekten daha iyi bir yolu var mı? İranlı, “Mahkemeler Orta Doğu ihtilafının aksine bir araya geliyor” diyor.
Plakadaki kültür: İranlı ikiz kız kardeşler, Berlinlileri ülkelerine yaklaştırıyor
Berlin’deki “Kültür ve Gıda Laboratuvarı”nın kurucuları Sahar ve Forough Sodoudi.
© Kaynak: Orta Doğu Kültürü ve Gıda Laboratuvarı
İkisinin de fizik doktorası var – ve sonra tamamen farklı bir şeye karar verdiler: İranlı ikiz kardeşler Forough ve Sahar Sodoudi, “Kültür ve Yemek Laboratuvarı”nda insanlarla yemek yapıyor, onları anavatanlarının kültürüne yaklaştırıyor ve şimdi de tartışıyorlar. mevcut protestolar hakkında çok şey var.
Forough Sodoudi, evinde en sevdiği yemeğin fasulyeli bir pirinç yemeği olan lubia polo olduğunu söylüyor. Bu ona İran’ı ve oradaki yaşamını, ülkenin güzel taraflarını hatırlatıyor. Bunu da Almanya’daki insanlara göstermek istiyor.
Devamını Okuyun
Devamını Okuyun
İkiz kız kardeşiyle birlikte Berlin’e biraz İran getiriyor. Forough Sodoudi, Germany (Haberler) yazı işleri ağına, birçok kişinin ülkeyi düşündüğünde aklına gelen baskı ve her şeyi belirleyen dindarlık değil, orada da var olan “binlerce güzel şey” olduğunu açıklıyor. 48 yaşındaki ikiz kardeşi Sahar Sodoudi ile Berlin-Kreuzfeld’de bir “Orta Doğu Kültür ve Yemek Laboratuvarı” kurdu. Orada yemek kursları veriyorlar, İran müziği dinliyorlar, ülkenin kültürü ve tabii ki mevcut durum hakkında konuşuyorlar. Sahar Sodoudi, “Aşçılık kurslarımız ve yemek pişirme etkinliklerimizle misafirlerimize sadece yemek yeme kültürünü değil, aynı zamanda İran’ın eğlenme kültürünü ve diğer kültürel öğelerini de gösteriyoruz” diyor. “Biz aynı zamanda Berlin’deki yurttaşlarımızın da sesiyiz.”
Forough ve Sahar Sodoudi, Tahran’da, ülkedeki insanların protesto ettiği İslami rejim altında büyüdüler. İkizler 20’li yaşların ortalarında Almanya’ya okumaya geldiler ve orada kaldılar. İkisi de fizikçi ve jeofizik/sismoloji alanında Forough Sodoudi ve meteoroloji alanında Sahar Sodoudi olmak üzere doktora derecelerine sahipler – bu nedenle Berlin’deki laboratuvarlarının adı “Dr & Dr”.
Devamını Okuyun
Devamını Okuyun
Bir sonraki fizik çalışması yerine bir yemek kitabı
Ancak bilimsel kariyerlerinden pişman değiller: “Burada tanıştığımız insanların hepsi çok açık fikirli ve bizi tekrar tekrar şaşırtıyorlar. Laboratuvarı kurmasaydık, bunu deneyimleyemezdik” diyor Forough. Sodoudi. Artık yiyecek ve içecek konusunda farklı bir şekilde araştırma yapıyorsunuz, diye açıklıyor. “Şu anda İran çiçekleriyle uzun bir içecek üzerinde çalışıyoruz” diye açıklıyor. O ve kız kardeşi ayrıca İran mutfağı ve mimarisi üzerine, yemek kursuna katılanlar tarafından övülen tarifler içeren bir kitap yazdılar. “Kültürümüzü bu şekilde aktarmak istiyoruz. Hoşunuza gittiğinde genellikle oldukça iyi çalışır.
Geçen Eylül ayında, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin yardımcı tim tarafından gözaltında öldürülmesinin ardından protestolar başladığından beri, Forough Sodoudi, insanların kendi ülkelerine daha çok ilgi gösterdiğini fark etti: “Bu kadar az Alman bilim insanı bizi hayal kırıklığına uğratırdı. İran’ın bildiği ve onunla ne kadar az ilgilendikleri hakkındaydı” diyor üniversitedeki günlük yaşamı hakkında. Birçoğu onunla ve kariyeriyle ilgilenirdi ama kökenleriyle ilgilenmezdi. İran’ın neden bu kadar kötü bir imajı olduğunu kendimize sorduk. Laboratuarla, İran’ın mevcut imajı, siyaset ve din dışında ülkenin gerisinde ne olduğunu göstermek istiyorlar. Ancak bu arada, insanlar da daha fazla ilgileniyor ve anavatanlarında kadın hareketinin cesaretini görecekler, diyor 48 yaşındaki.
Forough SodoudiBelki o zamanlar o kadar cesur değildik.
O ve kız kardeşinin laboratuvarlarında misafirleri olduğunda, her zaman mevcut durumla ilgili sorular ortaya çıkar. Forough Sodoudi, ziyaretçilerle dayanışma videoları da kaydettiklerini söylüyor. Ve kendimizi tanıttığımızda her zaman rejim değişikliğini beklediğimizi söylüyoruz.” Kendi ülkesindeki protestolardan bahsederken daha hızlı, daha tutkulu konuşuyor. Orada rejime karşı sokağa çıkan kadınları ve erkekleri övüyor.
İran’daki 1999 öğrenci protestolarını hatırlayarak, “Belki o zamanlar o kadar cesur değildik” diyor. Forough Sodoudi kendisi ve kız kardeşi hakkında “Biz de oradaydık” diyor. “Doğduklarından beri sadece İslam Cumhuriyeti’ni deneyimleyen öğrencilerin İslam Devrimi’nden sonraki ilk hareketiydi.” Şiddetli çatışmalar çıktı ve bir hafta sonra sona erdi.
Devamını Okuyun
Devamını Okuyun
Bugün durum farklı, yüzlerce ölüme rağmen insanlar devam etti ve yenilmediler. Sokaklara dökülen gençlerle gurur duyuyoruz” dedi. “Kadınlar başörtüsü ve başörtüsü olmadan sokağa çıkıyor, erkekler şortla çıkıyor.” Bu da yasak. Forough Sodoudi, “Sosyal medya onun videoları ve resimleriyle dolu” diye devam ediyor. Amaç sadece nasıl giyinileceğine dair kurallar değil, her alanda özgürlüktür.
Annesi ve büyükannesi de Almanya’da yaşıyor ama İran’da yakın temasta oldukları ve onlara sürekli video gönderen akrabaları da var. Protestolardan veya direnişten değil, “sokaklardaki savaştan” söz ediyor. Ve bir noktada rejimin devrileceğinden ve ülkesindeki insanlar için daha iyi zamanların geleceğinden emin.
O zamana kadar kız kardeşler, Berlin’deki misafirlerine anavatanlarında zaten güzel şeyler olduğunu göstermeye devam edecekler. İran yemekleriyle olduğu kadar İran-İsrail mutfağıyla da. Forough Sodoudi, ilgili aşçılık kursunun adı “Tahran Tel Aviv ile buluşuyor” diyor. “Orta Doğu çatışması çok büyütülüyor, ama bu hükümet, biz değiliz” diyor. Biz İranlıların da açık ve hoşgörülü olduğumuzu göstermek istiyoruz” dedi. Ve bunu yapmanın tipik bir İsrail yemeği olan “Shakshuka” ile İran yemeği “Kashk o Bademjoon”u pişirmekten daha iyi bir yolu var mı? İranlı, “Mahkemeler Orta Doğu ihtilafının aksine bir araya geliyor” diyor.