Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana, Julien Bourgeois’in ailesinin Fransa’nın merkezindeki un değirmeninde yemek pişirmek için öğüttüğü buğdayın fiyatı yüzde 30’dan fazla arttı. Değirmeni çalıştırmak için gereken elektrik faturası üç katına çıktı. Un çuvalları için kullanılan kağıdın fiyatı bile stratosferi vurdu.
Bütün bunlar bir somun ekmeğin fiyatını artırıyor.
Bay Bourgeois, buğdayı un haline getirirken değirmenin devasa kırıcılarını denetlerken, “Enflasyon inanılmaz derecede yüksek” dedi. Şirketi Moulins Bourgeois’in tedarik ettiği 1000 fırına, geçmek zorunda olduğu yüksek maliyetleri dengelemek için ikonik Fransız bagetini şu anki bir Euro’dan 1,30 Euro’ya 10 sent artırmaya çağırdı.
Bay Bourgeois, “Tüketiciler şimdilik daha fazla hisse alabilir, ancak fiyatlar yükselmeye devam edecek,” dedi. “Endişe verici.” Bagetlerin bir yıl öncesine göre yüzde 8’in üzerinde daha pahalıya mal olduğu Fransa’da, “devrimin ekmek fiyatı üzerinden başladığını hatırlıyoruz” diye ekledi.
Enflasyon Avrupa’da alevlenmeye devam ederken, birkaç konu temel bir somunun maliyetinden daha fazla endişeye neden oluyor. Fransa’dan Macaristan’a, en temel gıda maddesi her zamankinden daha pahalı. Çarşamba günü yayınlanan bir raporda, Avrupa istatistik ajansı Eurostat’a göre, ekmek fiyatları Avrupa Birliği’nde bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 19 arttı – bir önceki yıl yüzde 3’ün biraz üzerinde bir artışın ardından büyük bir artış.
Fransa’da 1.000 fırına un tedarik eden Moulins Bourgeois’in sahibi Julien Bourgeois. Kalıcı enflasyon, buğday için artık yüzde 30’un üzerinde daha fazla ödeme yapması anlamına geliyor. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Genel olarak gıda fiyatları rekor seviyelere yükseldi, bu da on yıllardır yaşanan en büyük enflasyon artışlarından birini yansıtıyor ve haneleri daha az parayla bırakıyor. Euro’yu kullanan 19 ülkede, tüketici fiyatları Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 9,9 ve Avrupa Birliği genelinde yaklaşık yüzde 11 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Euro bölgesindeki gıda fiyatları, Eylül ayına kadar yılda yüzde 14,1 ile rekor bir artış gösterirken, enerji maliyeti yüzde 40’ın üzerinde arttı.
Yüksek tüketici fiyatları, Amerika Birleşik Devletleri’nde de devam eden bir endişe kaynağıdır. Dört on yılın zirvesine yakın olan enflasyon hızı, Federal Rezerv ekonomiyi soğutmaya çalışmak için agresif politika eylemlerine girişmesine rağmen yüksek kalmaya devam ediyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde ekmek fiyatı, Eylül ayına kadar yılda yaklaşık yüzde 15 arttı.
Eurostat, Ukrayna’daki savaşın, gıda ve enerji piyasalarını sarsarak ve tahıl, yağlı tohum ve gübre fiyatlarını artırarak işleri daha da kötüleştirdiğini ve bunların hepsinin ekmek fiyatını etkilediğini söyledi.
Verdelot’taki Moulins Bourgeois değirmeni. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Değirmeni çalıştırmak için gereken elektrik faturası, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana üç katına çıktı. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
En sert darbe, Avrupa’nın en büyük tarım arazisi olan Ukrayna’dan yapılan tahıl ihracatına bağlı olan, çatışma bölgesine yakın Baltık ve Doğu Avrupa ülkeleri. Eurostat’a göre ekmek fiyatları geçen yıl Macaristan’da yüzde 77, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Slovakya’da yüzde 30’un üzerinde arttı.
Savaşın Durumu
Bir çalışan olan Alice Zuza, Berlin’de bir fırın olan Fine Bagles’ın yakın zamanda New York tarzı simit fiyatlarını 1,10 €’dan 1,20 €’ya yükselttiğini söyledi.
Bayan Zuza, “Fırında bir tartışma oldu” dedi. “Sahipleri fiyatları yükseltmek istemediler ama sonunda başka seçeneğimiz yoktu.”
Moulins Bourgeois’de bir makine buğdayı ayırıyor. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Ve fırının endüstriyel öğütücüleri onu un haline getiriyor. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Değirmenin 18 tahıl silosuna depolanmak üzere buğday yükleyen kamyonlar. Fabrikanın üretim maliyetleri bir yılda yüzde 30 arttı. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Rusya’nın Ukrayna’yı destekleyen ülkelere karşı enerjiyi bir silah olarak kullanma isteği, un tedarikçileri için gaz ve elektrik maliyetlerini artırarak sorunları alevlendirdi. Günün çoğunda fırın çalıştıran binlerce endüstriyel ve zanaat fırını da dahil olmak üzere enerjiye bağımlı işletmeler için faturalar da yükseliyor.
Hollanda’da, enerji maliyetleri arttığı için yaz sonundan bu yana bir fırın falanksı kapandı. Belçika’daki fırınlar fiyatları yükseltiyor, ancak yıl sonundan önce daha fazla kapanmanın beklenmesiyle her 10 kişiden biri kapanmak zorunda kaldı.
Vaidas Baranauskas, kuzey Litvanya’daki zanaatkar bir fırın olan Velzelio Duona’da benzer bir akıbetten kaçınmaya çalıştı. Büyükannesinin tarifiyle yaptığı geleneksel çavdar somunları özellikle değerlidir. Bu yıl, un, ayçiçek yağı ve şeker fiyatlarındaki artışı dengelemek için fiyatları yüzde 33 artırarak somun başına 12 €’ya kadar çıkardı. Bazı ekmeklerde kullanılan kuru meyve ve tohumların fiyatı ikiye katlandı.
Bay Baranauskas, enerji faturalarını azaltmak için çatısını güneş panelleriyle kapladı. Ancak kış yaklaştıkça ve gökyüzü daha erken karardıkça, bir yıl öncesine göre yüzde 500 daha yüksek fiyatlarla elektrik satın almak zorunda kalıyor. O ve altı çalışanı şimdi paradan tasarruf etmek için fırınları haftada beş gün yerine dört gün çalıştırıyor.
Bay Baranauskas, “Daha önce böyle bir şey olmamıştı,” dedi. “Birçok şirketin üretimlerine devam etmek için uygun olup olmadığını seçmek zorunda kalacağı zor bir zaman.”
Enerji faturalarını azaltmak için Litvanya’daki Velzelio Duona fırını güneş panelleri kurdu. Kredi… The New York Times için Andrej Vasilenko
Velzelio Duona’nın sahibi Vaidas Baranauskas. Kredi… The New York Times için Andrej Vasilenko
Velzelio Duona’nın içinde. Bay Baranauskas, tasarruf etmek için artık fırınlarını haftada beş gün yerine dört gün çalıştırıyor. Kredi… The New York Times için Andrej Vasilenko
Endüstriyel fırınlar bağışık değildir. Büyük miktarlarda ekmek satan Avrupa’nın büyük süpermarketleri, tedarikçilerle malzeme ve enerji için ne kadar hisse alacakları konusunda pazarlık yaparak fiyatları somun başına 30 veya 50 sent gibi düşük tutmaya çalıştı. Ancak inatla yüksek maliyetler, birçok kişiyi fiyatları artırmaya zorladı. Eurostat’a göre, çoğu ekmeğin süpermarketlerde satıldığı Macaristan’da fiyatlar geçen yıldan bu yana iki katından fazla arttı.
Enflasyon, yaşam maliyetleri arttıkça geçimlerini sağlamaya çalışan işçileri daha yüksek ücret talep etmeye sevk ederek Avrupa’da bir iş yürütmenin maliyetini de artırıyor.
Budapeşte’nin popüler Yedinci Bölgesi’ndeki Ortan Fırın’ın sahibi Attila Pécsi, bu yıl 30 çalışanının maaşlarına iki kez zam yaptığını söyledi. Bordro giderleri, bir somun ekmek maliyetinin yaklaşık yarısını oluşturur. Hammaddeler ve enerji diğer bir üçüncüyü oluşturur.
Giderlerin artmasıyla Bay Pécsi, Ocak ayından bu yana ekmek fiyatlarını yüzde 12 artırdı. Yıl sonundan önce başka bir artış planlıyor. Ve tüketiciler daha fazlasının gelmesini bekliyor, dedi.
Avrupa fırıncılık tedarikçileri federasyonu Fedima’nın başkanı Johan Sanders, bunun nedeni fiyatların gerileme olasılığının düşük olması olduğunu söyledi.
Bay Sanders, “Bu, temel gıdalarda enflasyonist etkileri uzun yıllardan beri ilk kez görüyoruz” dedi. “Göz korkutucu çünkü orada kalacak ve fiyatları düşürmek zor olacak.”
Paris’in dışındaki Crécy-la-Chapelle’deki bir fırının ortaklarından biri, “Fransa’da köşe fırındaki ekmek fiyatları 5 santim bile yükseldiğinde insanlar bunu hemen fark ediyor” dedi. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Paris dışındaki un değirmeninden Bay Burjuva tam da bu duruma hazırlanıyordu. Rusya’nın savaşı, Ukraynalı çiftçilerin 2023 için tam ürün ekmelerini zaten engellemişti. “Talihimiz savaşla çok bağlantılı” dedi. “Böyle devam ederse, tahıl fiyatları uzun süre yüksek kalacak.”
Moulin Bourgeois’in üretim maliyetleri bir yılda yüzde 30 arttı. Tek başına elektrik faturası 2021’de 50.000 Euro’dan yakında ayda 200.000 Euro’ya yükselecek. Bay Bourgeois, büyük büyükbabası tarafından kurulan, su çarkı ile çalışan tek bir taş değirmen olarak başlayan işinin ekonomisini yönetmek için sayısız saat harcıyor. 1895’te kuruldu ve şu anda altı dönüm üzerinde 18 silo ile günde 450 ton buğday öğütebilen otomatik bir işletme.
Son zamanlarda hizmet verdiği 1000 fırına kasvetli bir mektup gönderdi. “Sevgili müşteriler” diye başladı. “Emtia ve enerji fiyatları hiçbir zaman bugünkü kadar yüksek olmamıştı. 1 Kasım’da fiyatlarımızı yükseltmek zorundayız. Farkı kapatmak için fiyatlarınızı yükseltmenizi öneririz – baget başına 10 sent makul.”
Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Bay Bourgeois’in değirmenlerinin 40 dakika kuzeyindeki yapraklı Crécy-la-Chapelle köyündeki popüler bir boulangerie’nin sahipleri Serge ve Marie Pinguet, o vahim günü ertelemeye çalışıyorlardı.
Pinguet, “Fransa’da, köşe fırınlarında ekmek fiyatları 5 santim yükseldiğinde, insanlar bunu hemen fark ediyor” dedi.
Çift, sadık müşterilerinin bile süpermarketlere yönelebileceği korkusuyla baget fiyatlarını şimdilik artırmıyor. Ama aradaki farkı kapatmak için kruvasan ve pastane fiyatlarını artırıyorlar.
Sabah koşuşturması için ekmek hamuru yapmaya başlamak için her gün saat 2’de gelen Bay Pinguet, “Fiyatlar çok hızlı değişiyor” dedi. Tereyağının maliyeti bir yılda iki katına çıkarak kilosu 12 avroya çıkarken, şekerin artık yüzde 30 daha pahalı olduğunu söyledi. Bay Pinguet şimdi bir karton 360 yumurta için 39€’dan 78€ ödüyor.
Kutsal baget hala uygun fiyatlı olsa da, “tüm emtialar yükseldi, bu nedenle fiyatlar sadece bu yıl değil, muhtemelen önümüzdeki iki ila üç yıl için de artmaya devam edecek” dedi.
Bay Pinguet, “Fiyatlar çok yükseldiğinde insanlar satın alamayacak,” dedi. “Bu bir kısır döngü.”
Crécy-la-Chapelle’deki Boulangerie Pinguet’in bir ortak sahibi, “Bütün emtialar yükseldi, bu yüzden fiyatlar sadece bu yıl değil, muhtemelen önümüzdeki 2-3 yıl için de yükselmeye devam edecek” dedi. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Bütün bunlar bir somun ekmeğin fiyatını artırıyor.
Bay Bourgeois, buğdayı un haline getirirken değirmenin devasa kırıcılarını denetlerken, “Enflasyon inanılmaz derecede yüksek” dedi. Şirketi Moulins Bourgeois’in tedarik ettiği 1000 fırına, geçmek zorunda olduğu yüksek maliyetleri dengelemek için ikonik Fransız bagetini şu anki bir Euro’dan 1,30 Euro’ya 10 sent artırmaya çağırdı.
Bay Bourgeois, “Tüketiciler şimdilik daha fazla hisse alabilir, ancak fiyatlar yükselmeye devam edecek,” dedi. “Endişe verici.” Bagetlerin bir yıl öncesine göre yüzde 8’in üzerinde daha pahalıya mal olduğu Fransa’da, “devrimin ekmek fiyatı üzerinden başladığını hatırlıyoruz” diye ekledi.
Enflasyon Avrupa’da alevlenmeye devam ederken, birkaç konu temel bir somunun maliyetinden daha fazla endişeye neden oluyor. Fransa’dan Macaristan’a, en temel gıda maddesi her zamankinden daha pahalı. Çarşamba günü yayınlanan bir raporda, Avrupa istatistik ajansı Eurostat’a göre, ekmek fiyatları Avrupa Birliği’nde bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 19 arttı – bir önceki yıl yüzde 3’ün biraz üzerinde bir artışın ardından büyük bir artış.
Fransa’da 1.000 fırına un tedarik eden Moulins Bourgeois’in sahibi Julien Bourgeois. Kalıcı enflasyon, buğday için artık yüzde 30’un üzerinde daha fazla ödeme yapması anlamına geliyor. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Genel olarak gıda fiyatları rekor seviyelere yükseldi, bu da on yıllardır yaşanan en büyük enflasyon artışlarından birini yansıtıyor ve haneleri daha az parayla bırakıyor. Euro’yu kullanan 19 ülkede, tüketici fiyatları Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 9,9 ve Avrupa Birliği genelinde yaklaşık yüzde 11 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Euro bölgesindeki gıda fiyatları, Eylül ayına kadar yılda yüzde 14,1 ile rekor bir artış gösterirken, enerji maliyeti yüzde 40’ın üzerinde arttı.
Yüksek tüketici fiyatları, Amerika Birleşik Devletleri’nde de devam eden bir endişe kaynağıdır. Dört on yılın zirvesine yakın olan enflasyon hızı, Federal Rezerv ekonomiyi soğutmaya çalışmak için agresif politika eylemlerine girişmesine rağmen yüksek kalmaya devam ediyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde ekmek fiyatı, Eylül ayına kadar yılda yaklaşık yüzde 15 arttı.
Eurostat, Ukrayna’daki savaşın, gıda ve enerji piyasalarını sarsarak ve tahıl, yağlı tohum ve gübre fiyatlarını artırarak işleri daha da kötüleştirdiğini ve bunların hepsinin ekmek fiyatını etkilediğini söyledi.
Verdelot’taki Moulins Bourgeois değirmeni. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Değirmeni çalıştırmak için gereken elektrik faturası, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana üç katına çıktı. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
En sert darbe, Avrupa’nın en büyük tarım arazisi olan Ukrayna’dan yapılan tahıl ihracatına bağlı olan, çatışma bölgesine yakın Baltık ve Doğu Avrupa ülkeleri. Eurostat’a göre ekmek fiyatları geçen yıl Macaristan’da yüzde 77, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Slovakya’da yüzde 30’un üzerinde arttı.
Savaşın Durumu
- Drone Saldırıları: Rusya’nın Kiev’e yönelik son saldırılarda İran yapımı insansız hava araçları kullanması, ülkenin ordusunun hassas güdümlü silahlarının azaldığının bir işareti olabilir. Aynı zamanda Tahran’ın Kremlin’e giderek daha yakın bir müttefik haline geldiğini de gösteriyor.
- Rusya’nın Kaotik Taslağı: Raporlara göre, yeni seferber edilen Rus askerler Ukrayna’da zaten cephedeler, sadece günlerce süren eğitimden sonra savaşıyorlar ve ölüyorlar. Taslak, Rusya genelinde yaygın eleştirilere yol açtı ve binlerce Rus erkeğinin ülkeden kaçmasına neden oldu.
- Ukrayna Taarruzu:Moskova’nın Ukrayna’daki son hava harekatı, Ukrayna birliklerinin topraklarını yeniden kazanmaya çalışırken Rusya’nın çoğunlukla geri çekildiği güney ve doğudaki savaşın gidişatını değiştirmiş gibi görünmüyor.
- Ukrayna’yı silahlandırmak : Rusya’nın saldırıları, Batılı yetkililer üzerindeki Ukrayna’yı korumaya yardımcı olmak için silah teslim etmeleri yönündeki baskıyı artırdı. İşte ülkenin ihtiyaç duyduğu askeri yardıma daha yakından bir bakış.
Bir çalışan olan Alice Zuza, Berlin’de bir fırın olan Fine Bagles’ın yakın zamanda New York tarzı simit fiyatlarını 1,10 €’dan 1,20 €’ya yükselttiğini söyledi.
Bayan Zuza, “Fırında bir tartışma oldu” dedi. “Sahipleri fiyatları yükseltmek istemediler ama sonunda başka seçeneğimiz yoktu.”
Moulins Bourgeois’de bir makine buğdayı ayırıyor. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Ve fırının endüstriyel öğütücüleri onu un haline getiriyor. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Değirmenin 18 tahıl silosuna depolanmak üzere buğday yükleyen kamyonlar. Fabrikanın üretim maliyetleri bir yılda yüzde 30 arttı. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Rusya’nın Ukrayna’yı destekleyen ülkelere karşı enerjiyi bir silah olarak kullanma isteği, un tedarikçileri için gaz ve elektrik maliyetlerini artırarak sorunları alevlendirdi. Günün çoğunda fırın çalıştıran binlerce endüstriyel ve zanaat fırını da dahil olmak üzere enerjiye bağımlı işletmeler için faturalar da yükseliyor.
Hollanda’da, enerji maliyetleri arttığı için yaz sonundan bu yana bir fırın falanksı kapandı. Belçika’daki fırınlar fiyatları yükseltiyor, ancak yıl sonundan önce daha fazla kapanmanın beklenmesiyle her 10 kişiden biri kapanmak zorunda kaldı.
Vaidas Baranauskas, kuzey Litvanya’daki zanaatkar bir fırın olan Velzelio Duona’da benzer bir akıbetten kaçınmaya çalıştı. Büyükannesinin tarifiyle yaptığı geleneksel çavdar somunları özellikle değerlidir. Bu yıl, un, ayçiçek yağı ve şeker fiyatlarındaki artışı dengelemek için fiyatları yüzde 33 artırarak somun başına 12 €’ya kadar çıkardı. Bazı ekmeklerde kullanılan kuru meyve ve tohumların fiyatı ikiye katlandı.
Bay Baranauskas, enerji faturalarını azaltmak için çatısını güneş panelleriyle kapladı. Ancak kış yaklaştıkça ve gökyüzü daha erken karardıkça, bir yıl öncesine göre yüzde 500 daha yüksek fiyatlarla elektrik satın almak zorunda kalıyor. O ve altı çalışanı şimdi paradan tasarruf etmek için fırınları haftada beş gün yerine dört gün çalıştırıyor.
Bay Baranauskas, “Daha önce böyle bir şey olmamıştı,” dedi. “Birçok şirketin üretimlerine devam etmek için uygun olup olmadığını seçmek zorunda kalacağı zor bir zaman.”
Enerji faturalarını azaltmak için Litvanya’daki Velzelio Duona fırını güneş panelleri kurdu. Kredi… The New York Times için Andrej Vasilenko
Velzelio Duona’nın sahibi Vaidas Baranauskas. Kredi… The New York Times için Andrej Vasilenko
Velzelio Duona’nın içinde. Bay Baranauskas, tasarruf etmek için artık fırınlarını haftada beş gün yerine dört gün çalıştırıyor. Kredi… The New York Times için Andrej Vasilenko
Endüstriyel fırınlar bağışık değildir. Büyük miktarlarda ekmek satan Avrupa’nın büyük süpermarketleri, tedarikçilerle malzeme ve enerji için ne kadar hisse alacakları konusunda pazarlık yaparak fiyatları somun başına 30 veya 50 sent gibi düşük tutmaya çalıştı. Ancak inatla yüksek maliyetler, birçok kişiyi fiyatları artırmaya zorladı. Eurostat’a göre, çoğu ekmeğin süpermarketlerde satıldığı Macaristan’da fiyatlar geçen yıldan bu yana iki katından fazla arttı.
Enflasyon, yaşam maliyetleri arttıkça geçimlerini sağlamaya çalışan işçileri daha yüksek ücret talep etmeye sevk ederek Avrupa’da bir iş yürütmenin maliyetini de artırıyor.
Budapeşte’nin popüler Yedinci Bölgesi’ndeki Ortan Fırın’ın sahibi Attila Pécsi, bu yıl 30 çalışanının maaşlarına iki kez zam yaptığını söyledi. Bordro giderleri, bir somun ekmek maliyetinin yaklaşık yarısını oluşturur. Hammaddeler ve enerji diğer bir üçüncüyü oluşturur.
Giderlerin artmasıyla Bay Pécsi, Ocak ayından bu yana ekmek fiyatlarını yüzde 12 artırdı. Yıl sonundan önce başka bir artış planlıyor. Ve tüketiciler daha fazlasının gelmesini bekliyor, dedi.
Avrupa fırıncılık tedarikçileri federasyonu Fedima’nın başkanı Johan Sanders, bunun nedeni fiyatların gerileme olasılığının düşük olması olduğunu söyledi.
Bay Sanders, “Bu, temel gıdalarda enflasyonist etkileri uzun yıllardan beri ilk kez görüyoruz” dedi. “Göz korkutucu çünkü orada kalacak ve fiyatları düşürmek zor olacak.”
Paris’in dışındaki Crécy-la-Chapelle’deki bir fırının ortaklarından biri, “Fransa’da köşe fırındaki ekmek fiyatları 5 santim bile yükseldiğinde insanlar bunu hemen fark ediyor” dedi. Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Paris dışındaki un değirmeninden Bay Burjuva tam da bu duruma hazırlanıyordu. Rusya’nın savaşı, Ukraynalı çiftçilerin 2023 için tam ürün ekmelerini zaten engellemişti. “Talihimiz savaşla çok bağlantılı” dedi. “Böyle devam ederse, tahıl fiyatları uzun süre yüksek kalacak.”
Moulin Bourgeois’in üretim maliyetleri bir yılda yüzde 30 arttı. Tek başına elektrik faturası 2021’de 50.000 Euro’dan yakında ayda 200.000 Euro’ya yükselecek. Bay Bourgeois, büyük büyükbabası tarafından kurulan, su çarkı ile çalışan tek bir taş değirmen olarak başlayan işinin ekonomisini yönetmek için sayısız saat harcıyor. 1895’te kuruldu ve şu anda altı dönüm üzerinde 18 silo ile günde 450 ton buğday öğütebilen otomatik bir işletme.
Son zamanlarda hizmet verdiği 1000 fırına kasvetli bir mektup gönderdi. “Sevgili müşteriler” diye başladı. “Emtia ve enerji fiyatları hiçbir zaman bugünkü kadar yüksek olmamıştı. 1 Kasım’da fiyatlarımızı yükseltmek zorundayız. Farkı kapatmak için fiyatlarınızı yükseltmenizi öneririz – baget başına 10 sent makul.”
Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Kredi… The New York Times için Violette Franchi
Bay Bourgeois’in değirmenlerinin 40 dakika kuzeyindeki yapraklı Crécy-la-Chapelle köyündeki popüler bir boulangerie’nin sahipleri Serge ve Marie Pinguet, o vahim günü ertelemeye çalışıyorlardı.
Pinguet, “Fransa’da, köşe fırınlarında ekmek fiyatları 5 santim yükseldiğinde, insanlar bunu hemen fark ediyor” dedi.
Çift, sadık müşterilerinin bile süpermarketlere yönelebileceği korkusuyla baget fiyatlarını şimdilik artırmıyor. Ama aradaki farkı kapatmak için kruvasan ve pastane fiyatlarını artırıyorlar.
Sabah koşuşturması için ekmek hamuru yapmaya başlamak için her gün saat 2’de gelen Bay Pinguet, “Fiyatlar çok hızlı değişiyor” dedi. Tereyağının maliyeti bir yılda iki katına çıkarak kilosu 12 avroya çıkarken, şekerin artık yüzde 30 daha pahalı olduğunu söyledi. Bay Pinguet şimdi bir karton 360 yumurta için 39€’dan 78€ ödüyor.
Kutsal baget hala uygun fiyatlı olsa da, “tüm emtialar yükseldi, bu nedenle fiyatlar sadece bu yıl değil, muhtemelen önümüzdeki iki ila üç yıl için de artmaya devam edecek” dedi.
Bay Pinguet, “Fiyatlar çok yükseldiğinde insanlar satın alamayacak,” dedi. “Bu bir kısır döngü.”
Crécy-la-Chapelle’deki Boulangerie Pinguet’in bir ortak sahibi, “Bütün emtialar yükseldi, bu yüzden fiyatlar sadece bu yıl değil, muhtemelen önümüzdeki 2-3 yıl için de yükselmeye devam edecek” dedi. Kredi… The New York Times için Violette Franchi