Eleştiri ve saçmalıklar – şovmen açıkça konuşuyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Hamburg. Şimdi burada oturuyor ve başka hiçbir şey yapamıyor. Thomas Gottschalk sizi Hamburg'daki Hotel Vier Seasons, İç Alster manzaralı Ralph Lauren Suite'te karşılıyor. Bu katta ayrıca Maria Callas Süiti var, ayrıca Sir Peter Ustinov'a adanmış büyük bir ünite var ve Gottschalk'ın odalarında Cary Grant, Ingrid Bergman ve Gary Cooper'ın fotoğrafları asılı. Kayıp bir dünyanın yüzleri. 74 yaşındaki Gottschalk, kendisini yenisinden çok bu eski dünyaya daha yakın hissediyor. Önceki gün, Ottensen semtindeki bir sinemada yapılan bir okumada şovmen “bu zamanlar bitti” diye o kadar sık işaret ediyordu ki, insan neredeyse trajik bir şekilde gerçekle yüzleşiyordu: Eskinin oğlansı sarışın çocuğu bir insandı geçen zamanın geride bıraktığı şey.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Şu anda kamuoyu önünde eleştiriliyor. “Wetten, dass…?” programında onlarca yıldır kadınlara dokunmasıyla ilgili. divan. Onun karanlık gölde balık tutmasıyla ilgili, artık hiçbir şey söylemene izin verilmiyor. Zamanı geçmiş gibi görünen ve sessiz kalmaktansa her şeyi dağıtmayı tercih eden bir adamın dünya görüşüyle ilgili. Gottschalk'ın 300 sayfada yazdığı ve Heyne-Verlag tarafından “Filtrelenmemiş: Çenesini kapalı tutamayan birinin itirafları” başlığı altında yayınlanan öz yansıması ve öz konumu bu tutumun meydan okuyan bir kanıtıdır.

Bay Gottschalk, artık duyamadığınız bir soru mu var? Daha sonra bunları en başa koyardık.

Thomas Gottschalk: Herhangi bir şey için özür dilemek isteyip istemediğim sorusu.

Herhangi bir şey için özür dilemek ister misin?

Hayır. Kendimi toza atmaktan ve şunu söylemek zorunda kalmaktan yoruldum: Yaptığım her şey için özür dilerim. Üzgün değilim ve bunun yaşlılıkla hiçbir ilgisi yok. Kendimi hala esnek bir zihne sahip biri olarak görüyorum. Ve aralarında ünlülerin de bulunduğu, isimlerini kendime sakladığım, beni destekleyen ve bana yazan pek çok insan var: Thomas, ruhumdan konuşuyorsun.

Şu anda kitabınızla birlikte bir okuma turundasınız. Son zamanlardaki kamuoyu eleştirilerinden sonra, bu özgüven akşamları mı?

Tabii belli bir yaşa geldikten sonra şüphe duymaya başlıyorsunuz. Dünyanın hâlâ bana ihtiyacı var mı? Sonra kitap okuma sırasında koltuklarının altında sıraya giren insanları görüyorum. Bu çok dokunaklı. Sadece yaşlılar değil, gençler de bana şunu söylüyor: Gençliğimi güzelleştirdin. Hala bana inanan bu kadar genç insanların olması beni büyülüyor.

Kontrast programı kitabınızın yayınlanmasından kısa bir süre önce mevcuttu. WDR formatındaki “Kölner Treff”te duygusal olarak tartışılan “Spiegel”de kutuplaştırıcı bir röportaj, internette kargaşa yarattı.

Kimse üzerine işemekten hoşlanmaz. Ama bunu gösterinin bir parçası olarak kabul ediyorum. Ve eğer tüm Almanya bu kitaptan bahsediyorsa ben şikayet edemem, yayıncı da kesinlikle edemez. Sessiz çoğunluğun arkamda olduğunu pek çok tepkiden anlıyorum. Ve hayatım boyunca gazetecilerin manşetlerle ilgilendiğini öğrendim; artık beni korkutmuyor.

Bu kitabı kimin için yazdın?

Bu kitabı belirli bir okuyucu kitlesi için yazmadım. “Wetten, dass..?”dan çıkmadım. Daha önce şunu söylemiştim: Bugün özellikle İsviçrelilere sesleniyorum. Profesyonel hayatımda bunu hiç düşünmemiştim: Seyirci benim için ne yapar? Devam etmemi sağlayan ne? İşte tam olarak böyle bir kitap yazarsınız. Kimseyi cesaretlendirmek istemiyorum. Kimseye hayatı anlatmak istemiyorum. Herkesin kendi hayatı vardır. Benimkinin başkalarına pek faydası yok.

Bu yeni dünyayı bir şekilde anlama çabası mı?

Bu bir soru. Hala merak ediyorum. Ve insanlar beni birine ya da bir şeye küfür etmekle suçlasalar bile: Azarlamıyorum, şikayet etmiyorum, sadece soruyorum. Neyi yanlış yaptığımı, nerede dikkatli olmam gerektiğini bilmek istiyorum. İşimi sadece oraya koyarak iyi iş çıkardım. Ve eskisi gibi riske giremiyorum.

Bir daha böyle olacak mı?

Hayatım boyunca değil. Artık bitti. Bunu çok net görüyorum. Bu kitapla geleceğimi hazırlamıyorum; en iyi ihtimalle başkaları için hazırlanıyorum. Ve toplum olarak sağlıksız bir yöne doğru gittiğimiz konusunda uyarıyorum. Benim de bir dereceye kadar maruz kaldığım, her zaman başkalarının duymak istediğini söyleyen bu yalanın yanlış olduğu kanaatindeyim. Patlamasına neden olabilecek hiçbir şey söylememenin en güvenli olduğu bir ana akım balon yaratılır.

Ulus onu böyle tanıyor: Thomas Gottschalk

Ulus onu böyle tanıyor: Thomas Gottschalk “Wetten, dass…?” 2022'de geri dönüş.

Kaynak: Philipp von Ditfurth/dpa

Özür dileyen “Beni tanıyorsun” cümlenizin bugün artık işinize yaramadığını yazıyorsunuz. Kontrol kaybı mı hissediyorsunuz?

Bu, bir tek benim yaşadığım bir kontrol kaybı değil, ama toplumumuzda bir şeylerin gözden kaybolduğunu düşünüyorum. Örneğin eşim, insanların kendisine dokunmasını ya da iltifat etmesini çok hoş bulduğunu ama artık kimsenin buna cesaret edemediğini söylüyor. Bu zorunlu kaygıdır. Kadınlarla baş etmenin doğru yolu eğitim ve içsel tutum meselesi olmalıdır. Bir kadın: Beni rahat bırak derse, ben de onu rahat bırakırım. Hangi davranışlara izin verip hangilerine izin vermediğine her kadının karar vermesi gerektiğini düşünüyorum.

Son zamanlarda “televizyonda tamamen iş amacıyla dokunduğunuz” kadınlara yönelik davranışlarınız çok konuşuluyor.

“Resmi” olan şey elbette kötü ifade edilmişti. Kadınlara iş nedeniyle ya da başka bir nedenle dokunmuyorsunuz. Beni tanıyan herkes ne demek istediğimi biliyor: Kamera önündeki “güç konumumu” hiçbir zaman kadınlara karşı bir hamle yapmak için kullanmadım. Bütün tartışma erkeklerin güç kullanımıyla ilgili, benim bununla hiçbir ilgim yok ve bu konuda kendimin suçlanmasına izin vermeyeceğim.

Sen her zaman yaramaz bir şovmendin. Değişimle mücadele eden ve aynı şeyi yapan, yine kamp ateşini umursamayan kişinin rolü, açıkçası kariyerinin son aşamasını tanımlaması gereken rol mü?

Tartışmıyorum, not alıyorum. Ve söylediklerimin haklı olduğuna, sorduğum soruların da haklı olduğuna inanıyorum. Herkesin bundan hoşlanmadığını kabul ediyorum. Ben her zaman herkesin sevgilisiydim. Ve bugün artık Herkesin Sevgilisi değilim. Bunu halledebilirim.

Ama yine de her zaman yüksek sesle okuma, anlamayı isteme çabası vardır. Bu yeni zamanla uzlaşma konusunda hala umudunuz var mı?

Ben anti-rotada değilim, sadece onun arkasından koşuyorum. Bir noktada zaman beni aştı. Yaşlanmak ve dolayısıyla bir kenara atılmak hoş bir duygu değil. Ama işler böyle yürüyor. Zaman değişiyor. Kitabın önsözünde Bob Dylan'la yazdığım şey buydu: “The Times They Are A-Changin'.” Yeni zamanlarla yüzleşmekten başka seçeneğiniz yok. Ve bazı şeylerin kaybolmasına ve yenilerinin gelişmesine kesinlikle karşı değilim.

Eğer hâlâ eski zamandan bir şeyi bu yeni zamana kaydetme gücüne sahip olsaydın bu ne olurdu?

Bu sakinlik ve bu uyum artık yok. Ve Cumartesi akşamı bunun için mükemmeldi. Televizyonun önünde sosyal bir toplantıydı. Bir zamanlar bir adam bana şöyle yazmıştı: Karımın bir memesi var çünkü ne zaman “Islat, dass..?” ayağa kalkıyor, alkışlıyor ve bir gece elbisesi giyiyor. Gerçekten böyle bir şey vardı. Ve bu tür insanların nesli hala tükenmiş değil, buna inanıyorum.

Bu, televizyonun numaranızı tekrar araması emrine benziyor.

Arandığımda bana şunu söylediler: Hak ettiğin vedayı sana verecek paramız yok. İstasyondakilerin “Bununla daha fazla reyting alamayacağız” dediği yerleri konuklara göstermelerini isteyen birine para israf etmemeleri de iyi bir şey. Ama en son “Wetten, dass?” oynadığımda yosunlu kafamı bir kez daha kaldırmamı izleyen 14 milyon kişi vardı. 14 milyon – bu bugün idrak bile edemeyeceğiniz bir şey. İki milyonda zaten birbirlerinin kollarındalar.

Son bir büyük performansın hayalini mi kuruyorsunuz?

Hayır, hayır, hayal kurmayı bıraktım. Ve onun yaptıklarını abartacak biri değilim. Benim için büyük bir veda galası olmayacak.

Kaynak: Marcus Brandt/dpa

Thomas Gottschalk: “Filtrelenmemiş: Çenesini kapalı tutamayan birinin itirafları.” Heyne. 320 sayfa, 24 euro.