Cezayir giderek daha fazla İngilizceye güveniyor – Fransız etkisi azalıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Cezayir. Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce Cezayir, ilkokullarda İngilizce öğretimine yönelik bir pilot program başlattı. Artık denge olumlu ve proje genişletiliyor. Bu daha geniş bir eğilimi yansıtıyor: Afrika’daki eski Fransız kolonilerinde büyüyen bir dil değişimi.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Üçüncü ve dördüncü sınıftaki öğrencilere bu sonbahardan itibaren haftada iki saat İngilizce dersi verilecek. Devlet üniversitelerde buna uygun yeni öğretim programları oluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda başka değişikliklerin de gelmesi bekleniyor. Aynı zamanda hükümet, Fransızcanın ana dil olduğu özel okullara karşı uzun süredir devam eden bir yasayı giderek daha fazla uyguluyor.

Eğitim Bakanı Abdelkrim Belabed geçen hafta yaptığı açıklamada, “İngilizce öğretmek, ülkenin yeni eğitim politikasının bir parçası olarak stratejik bir karardır” dedi. Hareketi büyük bir başarı olarak övdü.

Yalnızca iki ülkede Cezayir’den daha fazla Fransızca konuşan insan var

İngilizce dünyada en çok konuşulan dildir, İnternet’teki içeriğin çoğunluğunu oluşturur ve iş ve bilim alanında ortak dildir. Fransa’nın Afrika’daki ekonomik ve politik nüfuzu azaldıkça, Cezayir ve diğer ülkeler yavaş yavaş ana yabancı dil olarak İngilizceye geçiyor. Bu yıl komşu Mali, anayasa değişikliğiyle Fransızca’yı resmi diller listesinden çıkardı ve Fas, İngilizce’yi ortaokullarda zorunlu ders haline getirdi.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Dünyada Cezayir’den daha fazla Fransızca konuşan insan barındıran yalnızca iki ülke var: Fransa ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti. Uluslararası Frankofoni Örgütü’ne göre 44 milyon Cezayirlinin neredeyse 15 milyonu Fransızca konuşuyor.

Emekli okul müdürü: Adım çok geç geliyor

Resmi olarak hükümet, İngilizce öğretimini siyasi bir karardan ziyade pratik bir karar olarak tanımlıyor ve dilin bilim ve teknolojide büyük önemine işaret ediyor. Ancak öğretmenlerin ve eski eğitim politikacılarının da kabul ettiği gibi, Fransızların Cezayir toplumundaki rolüne ilişkin sorular uzun süredir kutuplaşıyor.

Emekli okul müdürü Mohamed Arezki Ferdi, Cezayir’in onlarca yıl önce İngilizceye geçmeye başlaması gerektiğine inanıyor. Mevcut girişim, 2019’dan beri görevde olan Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune tarafından başlatıldı. Seleflerinden bazıları da İngilizceyi genişletmeye çalıştı, ancak ülkede uzun süredir iktidarı elinde bulunduran Fransız eğitimli elitler nedeniyle başarısız oldu.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Ferdi, “Çok zaman kaybettik” diyor. “Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika 1991’de göreve geldikten sonra reformlarını sunduğunda ilkokullarda İngilizceyi tanıtmalıydık. Ancak o zamanlar Cezayir’de Fransızca konuşan grupların kurumlarda çok fazla karar alma yetkisi vardı.”

Fransa ile Cezayir arasında gerginlik

İngilizce öğretiminin genişlemesi, Fransa ile Cezayir arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleşti. Her ikisi de Batı Afrika’da benzer güvenlik çıkarlarını paylaşıyor. Ancak son yıllarda göç, sınır dışı edilme, sömürgeciliğin ve 1962’de Cezayir’in bağımsızlığına yol açan acımasız savaşın anılma biçimi hakkındaki sorular nedeniyle defalarca çatıştılar.

Cezayir mevcut İngilizce programını gelecek yıl beşinci öğretim yılına kadar genişletmek istiyor. İlkokul öğrencileri de haftada üç saat Fransızca öğrenmeye devam etmelidir.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Cezayir hükümeti İngilizceyi ders olarak tanıtırken Fransızcaya olan bağlılığını bir kez daha teyit etti ve dilin kapsamlı bir şekilde öğretilmeye devam edeceğini duyurdu. Ancak Yüksek Öğrenim Bakanı Kamal Bedari geçtiğimiz günlerde okul yılının başında İngilizce programının genişletilmesinin amacının öğrencileri daha sonra Fransızca yerine bu dilde teknik dersler almaya hazırlamak olduğunu söyledi.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Her ne kadar çok az kişi İngilizcenin önemine itiraz etse de, bazıları Cezayir’in böyle bir geçişi nasıl gerçekleştireceği konusunda endişeleniyor ve başarıyı çok çabuk elde etme konusunda uyarıyor. Cezayir Eğitim Bakanlığı’nın eski danışmanlarından Ahmed Tessa, değişimin ancak kademeli olarak mümkün olabileceğine inanıyor. Bu, dersleri tanıtmaktan daha fazlasını gerektirir: “Bu küçük bir iş değil” diye vurguluyor.

Başka yerlerde Fransızcadan uzaklaşma okullardakinden daha da belirgindir. Hükümet, çeşitli bakanlıkların resmi adlarını kademeli olarak Fransızcadan İngilizceye değiştirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçen yıl Cezayir’e yaptığı ziyarette de kürsüye başlığı ve tarihi iki dilde yazılmıştı: İngilizce ve Arapça. Fransızca yoktu.

Haberler/AP