Cevizli Konut Baklavası Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
ısı ayarını yüksek tutmayın içi güzel pişsin ki hamur olmasın lezzetini korusun.
- 100 gr yumuşak margarin yahut tereyağı
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı süt
- 1 çay bardağı su
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı sirke (üzüm kullandım)
- Bir fiske tuz
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un kullandım azar azar ekleyin yumuşak bir hamur olucak
- Buğday nişastası kullandım
- 250 gram margarin yahut tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 200-250 gram ceviz içi (yeterliydi tercihen arttırılabilir)
- 4 su bardağı toz şeker
- 5 ,5 su bardağı su
- Minik bir kesim limonun suyu
Not EkleTarifi Yazdır
- ilk vakit içinderda şerbeti hazırlayalım su ve şekeri uygun bir tencereye alalım karıştırıp şekerini eritelim
- Kaynamaya başlayınca altını kısalım minik bir kesim limonun suyunu sıkalım.
- 20 dk kısık ateşte kaynatıp ocaktan alalım soğusun şerbeti soğuk kullanıcaz.
- Hamurumuz için yoğurma kabına un haricindeki gereçleri ekleyip karıştıralım.
- Üzerine azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayalım.
- Hazırladığımız hamuru ikiye bölelim ve bir daha her iki parçayı da kendi ortasında yine 10’ar eşit modüle bölelim
- Toplamda 20 beze elde edelim.
- Elimizde yuvarlayalım ve her bezeyi çokça nişastaya bulayalım.
- Tezgah üzerinde bir daha altına üstüne nişasta serperek elimizle çay tabağı büyüklüğünde açalım.
- Nişasta serptiğimiz tepsiye dizelim.
- Üzerine buzdolabı poşeti serelim ve kalan bezeleri de üzerine tıpkı biçimde serip üzerine buzdolabı poşeti serelim.
- Kenarlarını hava almayacak biçimde kapatıp 1-1 buçuk saat dinlendirelim.
- Ardından yağı eritelim üstünde biriken köpükleri alalım.
- Üzerine sıvı yağını ekleyip karıştıralım yavaşça ılısın ceviz içi de hazırsa artık baklavamıza başlayalım.
- İlk bezeyi çokça nişastayla incecik açalım üzerine tepsiyi koyup tepsinin ölçüsünde keselim yufkayı tepsiye serdikten daha sonra kenar kesimleri da kesip yufkanın üzerine orantılı serelim.
- Üzerine fırçayla hafifçeçe yağ serpelim bu türlü toplamda 5 bezeyi incecik açıp ortalarına kenar kesimleri ekleyip üzerine yağ serperek üst üste serelim.
- bu biçimdece birinci katı yapmış oluyoruz üzerine ceviz içini çokça serpelim.
- İkinci 5’li bezeyi de bu türlü hazırlayıp üzerine ceviz içi serpelim.
- Ardından üçüncü 5’li bezeyi de bir daha tıpkı biçimde hazırlayıp üzerine kalan ceviz içini serpelim ve son 5’li bezeye geçelim.
- Aynı biçimde katlarını ince açıp seriyoruz kesimlerini katlara orantılı serip yağ gezdirdikten daha sonra son yufkayı sermedilk evvel kenar kesimlerini alta serip üzerine büyük yufkayı serelim.
- Tepsinin kenarlarından elimizle yada bıçağın ucuyla yufkayı yırtmadan düzeltelim ki açılmasın akabinde istediğiniz üzere dilimleyip kalan yağı orantılı biçimde üzerine gezdirelim.
- 160_170 derece âlâ ısınmış fırında içini çeke çeke hoş renk alana kadar pişirelim. Fırından aldıktan daha sonra 2 dakika bekleyip birinci sıcağını atan tatlımıza soğumuş şerbetini yavaş yavaş kepçeyle her yerine eşit olarak gezdirelim ve dinlendirelim şerbetini güzelce çeksin.
- Afiyet olsun ????????????.