BM, Somali’de ‘Kıtlık Kapıda’ Uyardı

Bakec

Member
NAIROBI, Kenya — Birleşmiş Milletler Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülke nüfusunun neredeyse yarısının şiddetli açlıkla karşı karşıya kalması ve gıda teslimatlarının çatışmalar, kitlesel yerinden edilmeler ve militan grubun sürekli büyüyen tehdidi nedeniyle sekteye uğraması nedeniyle Somali’de “Kıtlık kapıda” olduğunu açıkladı. El Şebab.

Deklarasyon, Afrika Boynuzu ülkesinin son kırk yılın en kötü kuraklığı tarafından harap edilmesi ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı nedeniyle tahıl, yakıt ve gübre fiyatlarının hızla yükselmesi üzerine geldi. Somali genelinde, art arda dört kötü yağışlı mevsim, ekinleri ve çiftlik hayvanlarını yok etti, yüz binlerce Somaliliyi yetersiz besledi ve yüzlerce çocuk öldü.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths Pazartesi günü yaptığı açıklamada, güney Körfez bölgesindeki iki bölgede Ekim ve Aralık ayları arasında kıtlık olacağını söyledi.

Ancak Bay Griffiths, resmi olarak kıtlık ilan etmekten geri kaldı – bazı yardım görevlileri durumun hızla kötüleştiğini ve kıtlık eşiğinin ülkenin bazı bölgelerinde çoktan aşıldığını söyleseler bile.

Griffiths, başkent Mogadişu’da düzenlediği basın toplantısında, “Son birkaç gün içinde çok sayıda Somalilinin yaşadığını gördüğümüz acı ve ıstırabın seviyesi karşısında şok oldum” dedi. “Kıtlık kapıda ve bugün son bir uyarı alıyoruz.”

Aşırı Hava Durumu Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

• Mississippi Su Krizi : Eyaletin başkenti Jackson’daki içme suyu sistemi yıllardır ihmal ediliyor. Şiddetli yağmurlar onu eşiğine getiriyor.
  • Pakistan’da Sel : Acımasız bir muson mevsiminde, ölümcül sel Pakistan’ı harap etti. İşte bu yüzden ülke bu kadar sert vuruldu.
  • Afete Hazırlanmak: Hava koşullarına bağlı afetlerin maliyeti ve sıklığı arttıkça, finansal olarak hazır olmak için adımlar atmak her zamankinden daha önemli. İşte bazı ipuçları.
  • Geçmişin Kalıntıları:Bir kuraklık Avrupa’nın nehirlerini aç bırakıp su seviyelerini düşürürken, binlerce yıl öncesine ait gemi enkazları, bombalar ve nesneler su yüzeyinde ortaya çıkıyor.
Kıtlık ilan etmek olağandışıdır, ancak bir bölgedeki hanelerin yüzde 20’si aşırı gıda eksikliğiyle karşı karşıyaysa, oradaki çocukların yüzde 30’u akut yetersiz beslenmeden muzdaripse ve her gün iki yetişkin veya her 10.000 kişiden dördü ölüyorsa belirlenebilir. İnsani yardım kuruluşları kıtlık konusunda uyarıda bulunabilse de, kıtlık ilan etme kararı nihayetinde bir ülkenin hükümetinin ve Birleşmiş Milletler kurumlarının yetki alanına girer.

Mayıs ayında Somali’nin Doolow kentindeki bir sağlık tesisinde, çocuğuna ciddi şekilde yetersiz beslenen çocukları tedavi etmek için fıstık bazlı bir macun besleyen bir anne. Kredi… The New York Times için Malin Fezehai

Somali’de en son 2011 yılında, yarısı 5 yaşın altında olmak üzere yaklaşık 260.000 kişinin öldüğü kıtlık ilan edilmişti. Uzmanlar ve yardım kuruluşları, bu kıtlığa verilen yanıtın yavaş ve yetersiz olduğunu ve birçok ölümün önlenebileceğini söylediler.

Bay Griffiths bu ay Somali’ye geldi ve durumu görüşmek üzere Başkan Hassan Sheikh Mohamud ile bir araya geldi. Ancak bazı yardım görevlileri, yalnızca Mayıs ayında iktidara gelen Somali hükümetinin, siyasi açıdan elverişsiz olduğu için kıtlık ilan etmekte tereddüt ettiğini söyledi.

Tartışmaları yakından takip eden ve hassas konuları tartışmak için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir yardım görevlisi, “Kıtlık eşiğini geçtik, ancak siyaset kıtlık ilan edip etmeme konusunda büyük rol oynadı” dedi. “Yeni bir yönetim olduğu için kuraklığı kaldıramayacağını göstermeye hazır değil.”

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, yorum isteyen bir mesaja hemen yanıt vermedi.

Ülkenin kuraklıktan ağır şekilde etkilenen bölgelerini gezdikten sonra Bay Griffiths, durumun on yıl öncesine göre daha kötü olduğunu söyledi. Koşulların da büyük olasılıkla “en azından Mart 2023’e kadar” süreceğini söyledi.

Somali’yi saran şiddetli kuraklık, ülke nüfusunun yarısı olan 7,1 milyondan fazla insanı gıda yardımına muhtaç hale getirdi. Birleşmiş Milletler’e göre kuraklık ayrıca bir milyon insanı evlerinden etti ve onları mahsul yetiştiremez ve hayvan yetiştiremez hale getirdi. Somali ayrıca Rusya ve Ukrayna’dan yapılan mahsul ihracatına da büyük ölçüde bağımlıdır. Ukrayna’daki savaş, buğday ve sorgum gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarını artırdı.

Durum, El Kaide bağlantılı militan grup El Şebab’ın tehdidiyle de karmaşıklaşıyor. Grup, son haftalarda saldırılarını hızlandırdı ve geçtiğimiz hafta sonu, orta Somali’de gıda yardımı taşıyan kamyonları yaktı.

Sayın Griffiths, Somali’deki krize küresel düzeyde ilgi gösterilmediğinden yakınarak yerel kuruluşlara yardımcı olmak için daha fazla finansmana özellikle ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yardım çalışanları Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kuraklığa yanıt vermenin yanı sıra, Somali’nin iklim değişikliğinin şiddetli etkilerine dayanacak uzun vadeli sistemler inşa etmesine yardımcı olmanın da önemli olduğunu söyledi.

Bir sivil toplum kuruluşu olan Mercy Corps’un Somali direktörü Daud Jiran, “Gezegeni değişen iklimden korumazsak ve toplumların ilk ve en sert darbeyi, örneğin Somali’dekiler gibi, hafifletip uyum sağlamalarına yardımcı olmazsak, gelecek kuraklık ve açlıktır” dedi. kuruluş, bir e-postada söyledi.