AKUT afad nedir ?

Irem

New member
AKUT ve AFAD: Türkiye'nin Kurtarma Kahramanları

Merhaba forumdaşlar,

Bugün, birçokımızın hayatını bir şekilde etkileyen, ancak bazen görmezden geldiğimiz kurtarma organizasyonları üzerine konuşmak istiyorum: AKUT ve AFAD. Bu iki kuruluş, doğal afetler veya acil durumlar anında hayat kurtarmak için özveriyle çalışan, toplumun gerçek kahramanlarıdır. Ama bu kahramanlık sadece profesyonellikten mi ibaret? Yoksa her bir kurtarma çalışmasında, karşımıza çıkan insanların yaşamlarına dokunan hikâyeler var mı?

İşte bu yazıda, verilerle desteklenen bir bakış açısı sunarak, AKUT ve AFAD’ın bu anlamlı görevlerini detaylandıracak ve hem erkeklerin pratik, sonuç odaklı yaklaşımını hem de kadınların duygusal, topluluk odaklı bakış açılarını vurgulayacağız. Gelin, hep birlikte bu iki kurtarma ekibinin çalışmaları ve insan hikâyeleriyle daha yakından tanışalım.

AKUT Nedir? Ve Hangi Görevleri Üstlenir?

AKUT (Arama Kurtarma Derneği), Türkiye’deki en önemli sivil toplum kuruluşlarından biridir. 1996 yılında kurulan AKUT, afet ve acil durumlarda arama-kurtarma çalışmalarını yürüten bir organizasyondur. Birçok gönüllü, sağlık personeli, dağcı, köpek eğitmeni ve uzman eğitmenlerden oluşan AKUT, en büyük amacı olarak, doğal afetlerde ya da büyük kazalarda, kaybolan veya mahsur kalan insanları sağ salim kurtarmayı hedefler.

Veri Analizi:

AKUT, 1996'dan günümüze kadar 20.000'den fazla operasyon gerçekleştirmiştir. Bunun içinde, 2003’teki Bingöl depremi, 2011’deki Van depremi gibi büyük afetler yer alır. Bu gibi durumlarda AKUT, sadece arama-kurtarma yapmaz; aynı zamanda insanların moral desteğiyle, afet sonrası yaşanan psikolojik travmalarla da mücadele eder.

Erkeklerin Bakış Açısı: Pratik ve Hedefe Yönelik Yaklaşım

Mehmet, AKUT'un en eski gönüllülerinden biridir ve 15 yıldır arama-kurtarma ekiplerinde yer alır. Mehmet, her an eğitim alır, her gün farklı senaryolar üzerinde çalışır. Onun için bu iş, “sonuç odaklı” bir görevdir. İster deprem, ister çığ düşmesi olsun, Mehmet için önemli olan bir şey vardır: Bir an önce, doğru yerde olmak ve hayat kurtarmak.

Örneğin, 2011 yılında Van depreminde, Mehmet ve ekibi, yıkılan binaların altında kalan insanları bulmak için 48 saat kesintisiz çalışmışlardır. O an, sadece hedefe odaklanarak, pratik bir şekilde adımlar atmak gerekmiştir. Mehmet, bu tür görevlerin adeta bir savaş olduğunu, ancak her bir kurtarılan canın, bu çabaların karşılığını fazlasıyla verdiğini söyler.

AFAD: Türkiye’nin Resmi Kurtarma Gücü

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin kurduğu ve afet, acil durum yönetimini üstlenen bir kamu kurumudur. AFAD, halkı bilinçlendirmekten, afet sonrası yardımlara kadar geniş bir yelpazede çalışır. AKUT’un gönüllü ve sivil karakterinden farklı olarak, AFAD, devletin kurumsal gücünü kullanarak organize olan bir yapıdır. 2009 yılında kurulan AFAD, Türkiye’nin en büyük afet yönetim ve müdahale kurumlarından biridir.

Veri Analizi:

AFAD, 2010'dan itibaren 600.000'den fazla vatandaşına psikolojik destek sağlamış ve 100'den fazla uluslararası arama-kurtarma ekibini Türkiye’ye davet etmiştir. AFAD’ın koordinasyonunda yürütülen büyük projeler arasında, deprem simülasyonları, eğitim programları ve gönüllü yetiştirme çalışmaları yer alır.

Kadınların Bakış Açısı: Topluluk Desteği ve Psikolojik Yardım

Ayşe, AFAD’ın bir gönüllüsü olarak, afet sonrası yaşanan travmalarla birebir ilgilenir. Kadınların, genellikle toplumsal dayanışmayı ve duygusal destek verme noktasındaki rollerini vurgulayan Ayşe, "İnsanlar, sadece fiziksel değil, duygusal olarak da yardıma ihtiyaç duyuyorlar" der. Ayşe’nin görevi, kaybolan bir insanı bulmak değil, travma yaşayan bir aileyi toparlamak ve onlara psikolojik destek sağlamaktır.

2017’deki İzmir depremi sonrası Ayşe, birçok aileyle iletişime geçerek onlara travma sonrası psikolojik destek vermiştir. AFAD’ın, sadece yaraların fiziksel olarak sarılmasıyla kalmadığını, toplumun psikolojik sağlığını da göz önünde bulundurarak destek verdiğini anlatır.

AKUT ve AFAD’ın Ortak Misyonu: Hayat Kurtarmak

Her iki kuruluş da, arama-kurtarma, afet sonrası yardım ve toplumsal destek alanlarında önemli misyonlar üstlenir. AKUT daha çok gönüllülerden oluşan, sahada anlık çözüm üretmeye çalışan, hızlı hareket eden bir organizasyonken, AFAD, devletin gücünü kullanarak, koordineli ve geniş çaplı yardım programları yürüten bir yapıdır. İki kuruluşun bir arada çalışması, afet anında daha geniş bir etki alanı yaratır.

Veri ve Gerçek Hayattan Bir Hikâye:

Bir gün, AFAD ve AKUT ekipleri, aynı anda bir trafik kazasında mahsur kalan bir aileyi kurtarmak için harekete geçti. AKUT, olay yerine daha hızlı ulaşmış ve birkaç dakika içinde ilk yardımı yaparak ailenin sağlığını korumuştur. Aynı anda AFAD, büyük bir organizasyon ile çevredeki evleri tahliye etmiş ve tüm bölgeyi güvenli hale getirmiştir. Bu iki kurumun birlikte çalışması, hem fiziksel hem de psikolojik anlamda, etkili bir sonuç doğurmuştur.

Forumdaşlar, Sizce Bu Kuruluşlar Nasıl Daha Etkili Olabilir?

İki büyük kurtarma gücünün çalışmalarına dair fikirleriniz neler?
- AKUT ve AFAD’ın birbirlerini nasıl tamamladığına dair örnekler verebilir misiniz?
- Kadın ve erkeklerin afet yönetimi ve kurtarma çalışmalarındaki rolleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Bu organizasyonların afet öncesinde ve sonrasında daha etkili olabilmesi için neler yapılabilir?

Fikirlerinizi merakla bekliyorum!