Afrikalılar, Ukraynalı Yetkililerin Kaçmalarını Engellediğini Söyledi

Bakec

Member
Ukrayna’da yaşayan Afrikalılar, günlerce komşu Avrupa Birliği ülkelerine geçerken, soğukta yiyecek veya barınak olmadan sıkışıp kaldıklarını, Ukraynalı yetkililerin onları sonuna kadar zorladığını söylüyorlar. Ukraynalıların geçmesine izin verirken uzun kuyruklar ve hatta onları yendi.

Birleşmiş Milletler mülteci ajansı UNHCR, Rusya’nın işgalinin başlamasını takip eden beş gün içinde en az 660.000 kişinin Ukrayna’dan kaçtığını söyledi. Çoğu Ukraynalı, ancak bazıları Afrika, Asya ve diğer bölgelerden kaçmak için çaresiz olan öğrenciler veya göçmen işçiler.

Ukrayna’nın batısındaki Ivano-Frankivsk kasabasında yaşayan 24 yaşındaki Nijeryalı doktor Chineye Mbagwu, Medyka kasabasındaki Polonya-Ukrayna sınır kapısında iki günden fazla mahsur kaldığını söyledi. , gardiyanlar Ukraynalıların geçmesine izin verdi, ancak yabancıları engelledi.

Bir telefon görüşmesinde sesi titreyerek “Ukrayna sınır muhafızları geçmemize izin vermiyordu” dedi. İnsanları sopalarla dövüyorlardı ve ceketlerini yırtıyorlardı” dedi. “Onları tokatlar, döverler ve sıranın sonuna kadar iterlerdi. Berbattı.”

Afrika Birliği ve Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, sosyal medyada sınır muhafızlarının ayrılmalarını engellediği yönündeki haberlerin ardından Ukrayna’dan kaçan Afrikalılara yönelik muameleyi kınadı. Afrikalılar ayrıca sınıra giden trenlere binmelerinin yasaklandığını bildirdi.

Afrika Birliği, “Afrikalıların kabul edilemez şekilde farklı muameleye tabi tutulduğuna dair raporların şok edici bir şekilde ırkçı olacağını” ve uluslararası hukuku ihlal edeceğini söyledi.

Ukrayna içişleri bakan yardımcısı Anton Heraschenko, ülkesinin yabancıların ayrılmasını engellediğini reddetti.

“Her şey basit” dedi. “Kadınları ve çocukları ilk serbest bırakan biziz. Yabancı erkekler, kadınların ve çocukların öne çıkmasını beklemelidir. Tüm yabancıları engelsiz serbest bırakacağız” diyen sorulara yazılı yanıt verdi. “Aynı şey siyahlar için de geçerli.”

Martin Mpofu, merkez, Ukrayna’da yaşayan Zimbabweli bir öğrenciye, kardeşi Maneedi, sağ ve Hatim Redouani tarafından yürümesi için yardım ediliyor, 27 yaşında, Fas’tan yaya sınırından Polonya’nın küçük kasabası Medyka’ya girerken. Kredi… The New York Times için Mauricio Lima

Nijeryalı doktor Mbagwu, Varşova’ya ulaşmayı başardı, ancak sınırı ancak mücadele ederek ve zorlayarak geçtiğini söyledi.

“Yalnızca kadınlar ve çocuklar geçebilir derler” dedi. “Ama bazı Ukraynalı erkeklerin geçmesine izin veriyorlardı. Ve ne zaman bir Siyah bayan geçmeye çalışsa, ‘Önce kadınlarımız’ dediler” diye ekledi Bayan Mbagwu.

“Soğuktan sığınacak bir yer yoktu. Kar yağdı. Ne yemek, ne su, ne de dinlenecek bir yer vardı. Kelimenin tam anlamıyla uykusuzluktan halüsinasyon görüyordum” dedi.

21 yaşındaki tıp öğrencisi erkek kardeşinin Cuma gününden beri sınırda alıkonulduğunu, ancak dört günlük denemeden sonra Polonya’ya girdiğini söyledi.

Tüm yabancılar, sınır kapılarında Ukraynalı yetkililer tarafından kötü muamele yapıldığını bildirmedi.

Cumartesi günü Ukrayna’dan Polonya’ya geçen bir Pakistanlı öğrenci ve bir Afgan uyruklu, tek sorunun çok uzun hatlar olduğunu söyledi. Ve bir grup Vietnamlı işçi Pazartesi günü kolayca Moldova’ya geçti.

Ukrayna’nın Odessa kentinden Varşova’ya seyahat eden 23 yaşındaki Faslı bir eczane öğrencisi olan Mohammed Saadaoui, herhangi bir sorunu olmadığını söyledi.

“Fakat çok fazla insanın olmayacağı iyi bir sınır kapısı bulmamız uzun zaman aldı” dedi. Orada Ukraynalılarla aynı muameleyi gördük” dedi.

Uluslararası Göç Örgütü, Ukrayna’da çok sayıda denizaşırı öğrenci ve göçmen işçi de dahil olmak üzere 470.000’den fazla yabancı uyruklu olduğunu tahmin ediyor. IOM’ye göre, bunlardan en az 6.000’i son beş gün içinde yalnızca Moldova ve Slovakya’ya geldi ve çok daha fazlası Polonya’ya geçti.

Ukrayna’dan kaçan yabancıların çoğu, komşu Polonya, Moldova, Macaristan ve Romanya’da sıcak karşılandıklarını söyledi. Ancak Nijerya cumhurbaşkanı Bay Buhari, Polonyalı yetkililerin Nijeryalıların girişini reddettiğine dair raporlar olduğunu söyledi.

Polonya başbakanının sözcüsü Piotr Mueller, “Polonya, uyruğu ne olursa olsun Ukrayna’dan gelen herkesi içeri alıyor” diyerek bunu yalanladı.

Polonyalı bir mülteci yardım kuruluşu olan Ocalenie Vakfı’nın başkanı Piotr Bystrianin, şu ana kadar “sorunların Ukrayna tarafında olduğunu” söyledi.

Dnipro, Ukrayna’da bir eczane öğrencisi olan Mohammed Amin, Polonya’nın Przemysl kentindeki derme çatma bir kabul merkezinden Fas’taki ailesini arıyor. Kredi… The New York Times için Maciek Nabrdalik

Polonya içişleri bakanlığına göre, Rus işgalinin başlamasından bu yana 300.000’den fazla kişi Ukrayna’dan Polonya’ya kaçtı. Ülke genelinde derme çatma konaklama yerleri kuruluyor ve Polonyalılar Ukraynalılara büyük ölçekte yardım ediyor, onları sınırdan geçiriyor, evlerinde ağırlıyor, besliyor ve giydiriyor.

Pazartesi günü, Polonya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Krzysztof Szczerski, ülkesinin Ukrayna’da okuyan tüm yabancı öğrencileri memnuniyetle karşıladığını ve onları Polonya’da eğitimlerine devam etmeye davet ettiğini söyledi.

Rus işgaline giden yıllarda, Polonya ülkeye girmeye çalışan göçmenlere karşı sert bir tavır takınmıştı. Ordu ve sınır muhafızları, Orta Doğu ve Afrika’dan gelen sığınmacıları Belarus’a geri itti. Geçen hafta, yardım kuruluşları Yemenli 26 yaşındaki bir adamın o sınırda donarak öldüğünü söyledi.

Yerdeki yerel yardım kuruluşlarına göre, son birkaç gün içinde Ukrayna’dan Polonya’ya gelen yabancıların bir kısmı bitkin ve dondu. Bazıları ise yaraları nedeniyle doğrudan hastanelere kaldırıldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısını Anlayın

Kart 1 / 7

Bu istilanın temelinde ne var? Rusya, Ukrayna’yı doğal etki alanı içinde görüyor ve Ukrayna’nın Batı’ya yakınlığı ve ülkenin NATO veya Avrupa Birliği’ne katılma ihtimali karşısında sinirleri bozuldu. Ukrayna hiçbirinin parçası olmasa da, ABD ve Avrupa’dan mali ve askeri yardım alıyor.

Bu gerilimler şimdi mi başlıyor? İki ulus arasındaki düşmanlık, Ukrayna’daki bir ayaklanmanın ardından Rus ordusunun Ukrayna topraklarına geçtiği 2014 yılından bu yana, Rusya dostu cumhurbaşkanını Batı yanlısı bir hükümetle değiştirdiğinden beri kaynamaya devam ediyor. Ardından Rusya, Kırım’ı ilhak etti ve doğuda ayrılıkçı bir harekete ilham verdi. 2015 yılında ateşkes müzakere edildi, ancak çatışmalar devam etti.

Bu istila nasıl gelişti? Ukrayna sınırında aylarca bir askeri varlık biriktirdikten sonra, 21 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, doğu Ukrayna’da Rusya yanlısı iki ayrılıkçı bölgeyi tanıyan kararnameleri imzaladı. 23 Şubat’ta Ukrayna’da “özel askeri harekatın” başladığını ilan etti. O zamandan beri ülke çapındaki şehirlere yönelik birkaç saldırı gerçekleşti.

Sayın Putin saldırılar hakkında ne dedi? Sn. Putin, Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin liderlerinden yardım talebini aldıktan sonra hareket ettiğini söyledi ve Ukrayna güçlerinin orada etnik temizlik yaptığına dair yanlış suçlamaya atıfta bulundu ve Ukrayna devleti fikrinin ta kendisi olduğunu savundu. bir kurgu.

Ukrayna nasıl yanıt verdi? 23 Şubat’ta Ukrayna, siber saldırıların devlet kurumlarını devirmesi nedeniyle 30 günlük olağanüstü hal ilan etti. Saldırıların başlamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sıkıyönetim ilan etti. Dışişleri bakanı saldırıları “tam kapsamlı bir istila” olarak nitelendirdi ve dünyaya “Putin’i durdurma” çağrısında bulundu.

Dünyanın geri kalanı nasıl tepki verdi? Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğerleri Rusya’nın saldırganlığını kınadı ve Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Almanya, 23 Şubat’ta kendisini Rusya’ya bağlayan bir gaz boru hattının sertifikalandırılmasını durduracağını duyurdu. Çin, saldırıyı “istila” olarak adlandırmayı reddetti, ancak diyalog çağrısı yaptı.

Bu ekonomiyi nasıl etkileyebilir? Rusya, başta doğalgaz, petrol, buğday, paladyum ve nikel olmak üzere geniş küresel kaynakları kontrol ediyor, bu nedenle çatışmanın geniş kapsamlı sonuçları olabilir, enerji ve gıda fiyatlarında ani artışlara neden olabilir ve yatırımcıları korkutabilir. Küresel bankalar da yaptırımların etkilerine hazırlanıyor.

22 yaşındaki Fransız-Tunuslu bir tıp öğrencisi olan Ahmed Habboubi, Afrikalılar, İsrailliler, Kanadalılar dahil tüm yabancı uyrukluların söyledi. ve Amerikalılara, Ukrayna’dan Polonya’ya giden Medyka kapısındaki bir kapıya gitmeleri söylendi; bu, her birkaç saatte bir sadece dört kişiyi işleme alacaktı, Ukraynalıların ise başka bir kapıdan serbestçe geçmelerine izin verildi.

Bir telefon görüşmesinde “Ukrayna ordusu beni o kadar dövdü ki doğru dürüst yürüyemedim” dedi. “Sonunda Polonya’ya girmeyi başardığımda, Polonyalı yetkililer beni doğruca hastaneye götürdüler” diye ekledi.

“Mutlak bir kaostu. Hayvanlar gibi muamele gördük. Hala orada mahsur kalan binlerce insan var.”

Polonya’nın kendisini sıcak bir şekilde karşıladığını söyledi.

Ganalı bir tıp öğrencisi olan Dennis Nana Appiah Nkansah, Ukrayna’dan Romanya’nın Siret kasabasına geçerken aynı ayrımcılığı gördüğünü söyledi – Ukraynalılar için bir kural ve herkes için başka bir kural. Zambiyalılar, Namibyalılar, Faslılar, Hintliler ve Pakistanlılar da dahil olmak üzere binlerce yabancı, çoğu kapalı olan bir kapıya yönlendirilirken, Ukraynalılar için ayrılmış bir kapı daha açıktı ve insanlar aktı.

Yaklaşık üç saatten fazla bir süre boyunca, dört veya beş yabancının gitmesine izin verilirken, Ukraynalıların “büyük bir akını” olduğunu söyledi. “Adil değil,” dedi, ama “önce kendi insanlarını görmeleri gerektiğini anladık.”

Bay. Nkansah, 74 Ganalı ve Nijeryalı öğrenciyi araya girip birlikte kaçmak için bir otobüs kiralamak için organize ettiğini söyledi. Cumartesi sabahı erkenden sınıra ulaştıklarını, ancak sınırı geçmelerinin 24 saat sürdüğünü söyledi.

Kharkiv Ulusal Üniversitesi’nde Nijeryalı bir elektronik öğrencisi olan 30 yaşındaki Emmanuel Nwulu, Ukrayna’da batıya, sınıra doğru giden bir trene binmeye çalıştığında, Ukraynalı yetkililerin kendisine, “Siyahlar trene binemezdi. ” Ama Bay Nwulu ve kuzeni zorla gemiye binmeyi başardı.

Kharkiv Ulusal Üniversitesi’nde okuyan 30 yaşındaki Nijeryalı bir öğrenci olan Emmanuel Nwulu, bombalama patladığında sadece yedi aydır Ukrayna’da yaşıyordu. başladı. Kredi… The New York Times için Laetitia Vancon

Dnipro Tıp Enstitüsü’nde diş hekimliği okuyan dördüncü sınıftaki 25 yaşındaki Faslı bir öğrenci olan Taha Daraa, Cumartesi günü öğle saatlerinde yola çıktı ve uykusuz geçen günlerin ardından Pazartesi sabahı erken saatlerde Romanya’ya sınırı geçti. .

“Çok kötü muamele gördük. Romanya sınırına giden otobüslere bindik. Çok korkutucuydu, silah seslerini duyarken sınırı geçmek zorunda kaldık” dedi. “Tek yaptığımız dua etmekti. Ebeveynlerimiz de güvenliğimiz için dua etti. Sahip olduğumuz tek koruma bu” diye ekledi.

“Çok fazla ırkçılığa tanık oldum.”

İki Faslı ve diğer birçok Afrikalıyla birlikte bir grupta olduğunu ve Ukraynalı bir sınır muhafızından onları geçmesine izin vermesini istediğini söyledi. Gardiyan onları korkutmak için havaya ateş etmeye başladı ve onlar da geri adım attılar.

“Hayatımda hiç bu kadar korku duymadım,” dedi Daraa. “Bizden geri dönmemizi istedi. Üzerimize kar yağıyordu. Kalabalık arttıkça pes ettiler ve herkesin geçmesine izin verdiler.”

Rumenlerin kendisine ve diğer yabancılara iyi baktığını ve onlara yiyecek ve diğer ihtiyaç maddelerini sağladığını söyledi.

“Bize her şeyi verdiler” dedi.

Abdi Latif Dahir, Kenya, Nairobi’den, Kiev, Ukrayna’dan Valerie Hopkins, Zahony ve Beregsurany, Macaristan’dan Ben Novak ve Rabat, Fas’tan Aida Alami’den raporlara katkıda bulundu.