90’lı senelera damga vurmuştu! yıllar daha sonra Tuğçe San’dan şaşırtan itiraflar…

GuzzeL

Global Mod
Global Mod
90’larda tekno müziği halka kavuşturan ünlü isim Tuğçe San, 98’de müziği bırakarak Amerika’ya yerleşmişti. Amerika’da nasıl bir hayat sürdüğünü, müziği niye bıraktığını deklare etti.

Tuğçe San, 1996 yılında Türkiye’de tekno müziğin ana akımda yer almasını sağlayacak kendi ismini taşıyan birinci albümünü yayınlamıştı. “Neredesin”le albümün çıkışını yapan müzikçi San, piton yılanla dans ettiği anları o periyoda damgasını vururken akıllara kazınmıştı. Daha evvel Michael Jackson’ın sahnesinde dans etme talihi yakalayan şanatçı, müzik dünyasına niye veda ettiğini yıllar daha sonra itiraf etti.

tuğçe san

“Güneşten Sıcak” ve “Tempo” şarkıları da pek dikkat çekerken, San’ın imzası niteliği taşıyan “Ha Ha Ha” müziğinde “Tuğçe San geliyor ha ha ha” diye kahkaha attığı giriş olay olmuştu.

tuğçe san

“CIVIL CIVIL BİR AİLEDE BÜYÜDÜM!”

Büyüdüğü aile hakkında açıklama yapan San, “Annem ve babam İç Anadolu ve Karadeniz kökenli beşerler. Lakin gençlik senelerında İzmir’e göç ediyorlar. Ben İzmir’de doğup büyüdüm. 5 kardeşimle fazlaca rahat, fazlaca memnun, cıvıl cıvıl bir ailede büyüdük. Bizim gelişmemiz için kapılar açtılar. Sesimi ilkokul senelerında fark ettim. Yoksul bir aile olduğumuz için öğretmenim folklor, koro, ulusal bayramlardaki etkinliklerde bütün masraflarımı üzerine alır bana yardımcı olurdu. İlkokul daha sonrası liseye kadar bu bu biçimde devam etti. Koronun ve folklorun önde gidenlerinden bir tanesiydim.” formunda söz etti.

tuğçe san

“15 YAŞINDA BİRİNCİ PROGRAMIMA TRT’DE ÇIKTIM”

Ünlü müzikçi o periyottaki keşfedilmesi öyküsünü şöyle açıklıyor: “Beni İzmir’de kimse keşfetmedi ben kendi kendime birtakım kapıları açmaya çalıştım. Zira 80’ler epeyce güç yıllardı. Yalnızca TRT vardı ve özel TV’ler yoktu. Petrol ofislerinin hafta sonu yaptığı ralliler olurdu. Orası için dansçılar gerekiyordu. Ben de Ogün Yıldırım’ın dans kümesini buldum ve ‘Çok düzgün dans ediyorum, size ilişkin olmak zorundayım’ dedim. Akabinde rallilerde dans etmeye başladım. TRT’nin İzmir’de yaptığı bir program vardı. Oradaki dansçılardan biri de bendim. 15 yaşımda TRT’de birinci programıma çıktım. Akabinde Mithat Körler, Nilüfer üzere birfazlaca sanatkara turnelerde eşlik ettim. Çok kısa bir periyotta profesyonel oldum.”

tuğçe san

18 SAAT YILANLA ÇEKİM YAPMIŞ

Sanatçı San, yılanlı klibin nasıl ortaya çıktığıyla alakalı açıklamasını sürdürürken, küçükken köy konutunda yılanları sevdiğini deklare etti. Annesinin de korkmadığını söz eden San, “bu biçimde yılanlı bir klip çekelim” teklifine tamam söylemiş olduğini belirtti. Akabinde 18 saat süren çekim boyunca boynunda yılanla kaldığını itiraf eden San, korkmadığını ancak bir garip his ortasında barındırdığını belirtti.

tuğçe san

“KORKUSUZ MÜZİK YAPTIK”

Kelamlarına devam eden San, “Arkadaşım, ‘neden hem dansı hem müziği bir ortada sunmuyorsun’ dedi. Denemelere başladık. Tekno ve underground müziği sevdiğim için birleştirdik. ‘Çok uçta şeyler yapıyorsun. Bu Türkiye için hayli erken, Avrupa bile yeni alışırken Türkiye’ye gitme’ dediler. Ben kabul etmedim. Biraz dominant bir karakterimdir. Korkak asla olmadım. Düzgün şeyler yapmam gerekiyorsa risk almak gerektiğini düşünürüm. Sony Music’in Türkiye’ye geldiğini duyduğum andan itibaren işlerimi hızlandırdım. Yaklaşık 5-6 örnek müzik hazırladım ve İstanbul’a gelip bunları sunduk. Sony Music dinlediği an hiç korkmadan, ‘Türkiye hazır olmayabilir lakin biz bunu sunacağız’ dedi. Korkusuz bir müzik yaptık. Büyük sayılara klipler çektik. Yılanlı olan!” biçiminde deklare etti.

tuğçe san

“MÜZİĞİ niye BIRAKTIM?”

Tuğçe San, 1998 yılında çıkardığı “Devam Devam” albümünden daha sonra ise müziği bırakıyor. niçinini açıklayan San, “Birkaç niçini var. Birinci niçini 90’lı senelerdaki maddi zorluklar. Albümlerden kar sağlayamadım. Çok derecede marjinal bir imajım olduğu için sahne alacak yerler de kısıtlıydı. Türkiye buna hazır değildi. Çok ileride bir sound yakalamıştım. Tekno müziğime yakışan ve sahne gereksinimimi karşılayacak yer yoktu. Öbür sebep evlendim. Almanya’da kalmaya devam ettim ve anne oldum. Kızım doğdu ve o 2 yaşındayken de Amerika’ya yerleştim.” formunda söz etti.

tuğçe san ve kızı

ARTIK AMERİKA’DA HOŞLUK MERKEZİ VAR

Tuğçe San, şu an 2 çocuğuyla Amerika’da yaşıyor. 50 yaşındaki sanatçı bir hoşluk merkezinin de sahibi. San, “Şu an Amerika’da biraz daha gücü düşük bir ömrüm var. Çok hoş bir köy konutu yaptırdım kendime orada yaşıyoruz. Estetik üzerine bir hoşluk salonum var. İş bayanıyım Amerika’da. hayatımda spor ve dans var. Kızım üniversitede okuyor, oğlumsa lise 2’de” açıklamasını yapan San, sahneyi özlediğini, en hayli da Türkiye’yi özlediğini, tatillerde sık sık gelmeye çalıştığını tabir etti.