2020’de Castilla y León’da tarımsal gelir %34,2 artarak 2.415,6 milyon Euro’ya ulaştı

GuzzeL

Global Mod
Global Mod
Endülüs Ekonomik Analistlerinin tahminlerine göre, 2020’de Castilla y León’un tarımsal geliri, bir önceki yıla göre yüzde 34,2’lik bir artışı temsil eden 2.415,6 milyon avroya (İspanya tarımsal gelirinin yüzde 8,5’i) ulaştı. Bu, son baskısı bugün gün ışığına çıkan ve 2020 yılı için ortalama olarak tarım sektöründe istihdam edilenlerin sayısının yüzde 6,2 azaldığının da kaydedildiği ‘Castilya ve Leon’daki tarım sektörü 2021’ raporundan açıkça anlaşılıyor. , 59.400’e kadar. Bu sayede çalışan başına tarımsal gelir, analiz tahminlerine göre yüzde 40’tan fazla büyümüş olacaktı.


İl dağılımı ile ilgili olarak Valladolid, yaklaşık beşte bir ile bölgesel tarımsal gelire en büyük katkıyı sağlayan il olmaya devam ediyor ve Burgos, Zamora, León ve Segovia eyaletleri de Castilla’daki tarımsal gelirin yüzde 10’undan fazlasını temsil ediyor. y Leon. 2019’a göre, Leon’da yüzde 21,0 ile Palencia’da yüzde 54,6 arasında değişen oranlarla genelleştirilmiş büyüme tahmin ediliyor ve ayrıca Ávila, Salamanca, Zamora ve Valladolid illerindeki ortalama bölgesel büyümeyi (yüzde 34,2) aşıyor.


Castilla y León’da gıda endüstrisi



Bu raporun hazırlanması ve yayınlanması, Unicaja Banco’nun ekonomik yapısının stratejik direkleri olan Castilla y León’daki tarım sektörü ve gıda endüstrisini hem zenginlik ve istihdam yaratılmasına katkısı hem de üstlendikleri rol nedeniyle destekleme politikasının bir parçasıdır. bölgesel uyum ve denge içinde oynayın.

Bu çalışmanın temel amacı, Castilla y León’daki tarım sektörünün ve gıda endüstrisinin durumu ve yakın zamandaki gelişimi hakkında bir analiz sunmaktır. (bölgesel Gayri Safi Katma Değerin yaklaşık yüzde 9,0’ını ve istihdamın yüzde 10,0’undan biraz fazlasını oluşturuyorlar), aynı zamanda bölgesel uyum ve dengede oynadıkları rol nedeniyle kırsal alanlardaki nüfusu korumaya yardımcı oluyorlar (Castilya ve León’da kırsal çevre bölgesel nüfusun neredeyse yüzde 36,0’ını yoğunlaştırır).


GSYİH büyümesi



Ical tarafından toplanan araştırmaya göre, tarımsal üretimin (sebze ve hayvan) değeri 2020’de 6.195,6 milyon avro olarak gerçekleşti ve bu, İspanya üretiminin yüzde 11,8’ini temsil ediyor ve Castilla y León ekonomisinin bir bütün olarak göreli ağırlığını ikiye katlıyor. ulusal toplam (GSYİH’nın yaklaşık yüzde 5,0’i). Bu değer, 2019 yılına göre yüzde 11,6’lık bir artışı ifade ediyor. Bu artış, fiyatların yüzde 3,6 düşmesi nedeniyle üretimdeki artıştan (yüzde 15,8) kaynaklanıyor.

Hayvansal üretim değeri yüzde 0,9 artarak, Castilla y León’daki tarımsal üretim değerinin yüzde 50,7’sini temsil ediyor. Spesifik olarak, hayvansal üretimin değeri 2020’de 3.141,5 milyon avro olarak gerçekleşti ve bu, ulusal üretimin yüzde 15,0’inden biraz fazlasını temsil ediyor. 2019 yılına göre fiyatlar yüzde 0,6 düştüğü için büyüme üretimdeki artıştan (yüzde 1,5) kaynaklandı.

Bitkisel üretim ile ilgili olarak değeri, bir önceki yıla göre yüzde 25,3 artışla İspanyol üretiminin yüzde 10,0’unu temsil eden 3.054,1 milyon avro olarak gerçekleşti. Bu artış tamamen üretim artışından (yüzde 34,1) kaynaklanmış ve fiyatlar yüzde 6,6 oranında gerilemiştir.


ekinlere göre



Ürünlere bakıldığında, bir bütün olarak, tahıllar, yem bitkileri ve endüstriyel bitkiler, Castilla y León’daki tarımsal üretim değerinin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor ve her durumda ulusal üretimin beşte birinden fazlasını temsil ediyor. Spesifik olarak, tahıllar Castilla y León için bir mihenk taşıdır ve 2020’de bölgesel tarımsal üretim değerine yüzde 56,2 oranında katkıda bulunurlar. Aynı şekilde yem bitkileri (yüzde 14,5) ve sanayi bitkileri (yüzde 8,6) üretiminin katkısı öne çıkmakta ve daha az oranda şarap ve şıra (yüzde 5,9), sebze (yüzde 5,6, yüzde) veya meyve (yüzde 5,3) üretiminin katkısı öne çıkmaktadır. .

Tahıl üretimindeki değer artışı (yüzde 50,5) ile yem bitkileri (yüzde 16,7) ve sanayi bitkilerindeki (yüzde 25,3) değerindeki artış, üretimdeki artışa bağlı olarak öne çıkıyor. Şarap, şıra ve sebze üretiminin değeri de artarken, patates, meyve ve yağ üretiminin değeri azaldı.


Gıda endüstrisi



1 Ocak 2020 itibariyle, Castilla y León’daki tarımsal gıda endüstrisi 3.060 şirketten (bir yıl önce 3.073), ulusal tarımsal gıda endüstrisindeki şirketlerin yüzde 10,0’ını ve bölgedeki şirketlerin yaklaşık yüzde 31,5’ini oluşturuyordu. üretim endüstrisi. Faaliyet alanları itibarıyla, tarım-gıda sektöründeki işletmelerin yüzde 34,2’si unlu mamuller ve makarna branşına, yüzde 25,2’si ise et sanayine bağlı.

Castilla y León’daki yiyecek ve içecek endüstrisinin cirosu, bölgesel endüstri cirosunun yüzde 28,4’ünü temsil eden 11.300 milyon avroyu aşıyor; Castilla y León, tarım-gıda endüstrisindeki iş sayısına göre üçüncü Özerk Topluluk. Ayrıca istihdam edilenlerin sayısı 40.000’e yakın, yani sanayi istihdamının yaklaşık yüzde 30’u.

Branşlara göre dağılım, Castilla y León Tarım-Gıda Sanayi cirosuna toplamın yüzde 26,8’i ile et endüstrisinin en fazla katkıda bulunan sektör olmaya devam ettiğini gösteriyor. Bunun ardından yüzde 15,7 ile hayvan yemi ürünleri, yüzde 14,1 ile süt ürünleri ve yüzde 11,3 ile fırıncılık ve makarna sektörü öne çıkıyor.


Ticaret dengesi



2020’de Castilla y León’dan yapılan tarımsal gıda ihracatının değeri 2.280,5 milyon avro, yani bölgenin ihraç ettiği toplam değerin yüzde 18,3’ü oldu. 2019 yılına kıyasla, tarım-gıda ihracatı yüzde 6,5 arttı (ulusal toplamda yüzde 4,4).

Castilla y León’un ihraç ettiği ana ürün, 2020 yılında değeri 294,1 milyon avro olan domuz eti, bunu unlu mamuller ve pastacılık ürünleri (214,6 milyon) takip ediyor. 100 ila 200 milyon avro arasında ihracat değeri olan şarap, özler ve esanslar, peynir ve süzme peynir ve sığır eti. 2019 ile karşılaştırıldığında, yüksek artışıyla (yüzde 24,3) öne çıkan tam olarak domuz etinin ihraç değeridir.

Hedefe giden tarım-gıda ihracatının yüzde 65,0’i AB’ye gidiyor. Portekiz, Castilla y Leon’dan tarımsal gıda ihracatı için ana pazar olmaya devam ediyor (yüzde 21,5), ardından Fransa (yüzde 13,1) ve Çin (yüzde 9,0), 2019’da İtalya için üçüncü sıraya yükseldi. Bir önceki yıla göre satışlarda en büyük artış yine Çin’e yapılan ihracatta gözleniyor.

Öte yandan, 2020’de Castilla y León’daki hanehalklarının toplam gıda harcaması, pandemi nedeniyle 2019’a göre yüzde 11,1 artarak 4.192,0 milyon avroya ulaştı. Bu artış, hem tüketilen hacimdeki (yüzde 8,9) hem de ortalama gıda fiyatındaki (yüzde 2,0) büyümeden kaynaklandı.

2020’de Castilla y León’da en çok tüketilen gıdalar taze meyve ve sıvı süt oldu (tüketilen toplam gıda miktarının sırasıyla yüzde 16,1’i ve yüzde 14,3’ü). Parasal olarak bakıldığında, toplam gıda harcamalarının yüzde 23,3’ü ete karşılık gelirken, bunu yüzde 14,0 ile balık ve yüzde 10,2 ile taze meyve takip ediyor.
 
Üst