2 Michael Jackson Taklitçisi Aynı Görünüyor. Benzerlik Orada Bitiyor.

Bakec

Member
BUENOS AIRES – Alan Garcia her iş gününe çatlak plastik bir taburede, küçük bir makyaj aynasının üzerine çökerek ve cildini aydınlatmak için makyaj yaparak başlıyor.

Favorilere çiziyor. Çenesine bir yarık çiziyor. Ve burnunu ince bir bant şeridiyle çimdikler ve kaldırır. Yaklaşık üç saat sonra yeni yüzü hemen tanınabilir: Michael Jackson.

Sonra Bay Garcia çalışmaya zorlanır.

Fötr şapkalarla doldurulmuş yırtık pırtık bir bavul, payetli bir ceket ve göz kamaştırıcı bir eldivenle, işçi sınıfı banliyösünden Buenos Aires şehir merkezine iki saatlik bir yolculuk için bir banliyö trenine biner.

Haftada beş gün, yoğun bir yaya kavşağında ipuçları için dans ediyor – aynı üç şarkıya aynı koreografi. “Duygusuz suçlu.” “Gerilim.” “Billie Jean.” Tekrar et. İyi bir günde eve 3.000 peso ya da yaklaşık 10 dolar alıyor.

Arjantin’in başkentinde başka bir yerde, Leo Blanco, Michael Jackson taklidi muhteşem için dört yedek dansçıyla prova yapıyor. Yarım saatlik gösteride ışıklar, duman, sekiz şarkı, beş kıyafet değişikliği ve Bay Jackson’ın “yerçekimine karşı eğimi” için vücudunu 45 derece eğmesini sağlayan bir çift numara ayakkabı bulunuyor. Bay Blanco düğünler, quinceañeras ve kurumsal etkinlikler için 80.000 ila 100.000 peso veya 280 ila 350 $ arasında performans sergiliyor.

Alan Garcia, kız arkadaşı Lola ile Buenos Aires sokaklarında bir öğleden sonra gösterisinden önce makyaj yaparken.
Leo Blanco’nun makyaj sanatçısı Martin Blanco, stüdyosunda müşterisi üzerinde çalışıyor.

Bay Blanco’nun makyajını genellikle başka biri yapar ama onun fazla bir şeye ihtiyacı yoktur. Görünüşünü idolüne yaklaştırmak için 13 ameliyat geçirdi. Favorilerine ve kaşlarına dövme yaptı, yeni bir silikon çene yaptı ve şimdi yedinci burun ameliyatında.

33 yaşındaki Bay Garcia ve 26 yaşındaki Bay Blanco, hayatlarını aynı pop yıldızı olmaya adadılar. Ancak tüm yüzeysel benzerliklere rağmen, iki adamın yaşamları aksi takdirde keskin zıtlıklar içinde bir çalışmadır.

Bay Garcia’nın babası bir otobüs şoförüydü. Bay Blanco bir bankacıydı.

Bay Garcia, diğer beş kişiyle paylaştığı zemin kattaki dairesinde Michael Jackson posterleriyle çevrili yerde bir şilte üzerinde uyuyor. Bay Blanco, kıyafetleri için iki gömme dolabı ve provaları için bir dans odası olan bir evde ailesiyle birlikte yaşıyor.

Bay Garcia’nın dişleri biraz çarpık. Bay Blanco’nunkiler parlak, beyaz ve porselendir.

İkisi de Facebook’ta tanıştıkları harika Michael Jackson hayranlarıyla çıkıyor. Bay Garcia’nın kız arkadaşı, dört çocuğu ve 15 köpeği olan 41 yaşında bekar bir annedir. Bay Blanco’s, TikTok’ta 155.000 takipçisi olan 26 yaşında bir akrobasi.

Her gece sokakta saatlerce dans ettikten sonra Bay Garcia yakındaki bir McDonald’s’a gider, bir hamburger sipariş eder ve banyoda makyajını siler. “Makyaj yoluyla bir karakter oluşturabilirim” dedi. “Ve sonra kendi ayrı hayatım olabilir.”

Bay Blanco, çenesini uzatmak için 14. bir ameliyata bakıyor. Bay Blanco, “Eve gidip ‘Bittim’ demiyorum” dedi. “Asla bitirmem.”

“Bana göre bu bir iş değil. Bu bir yaşam tarzı” diye ekledi. “Ve bu şekilde, hayat bir gösteriye dönüşür.”

Çocukluğundan beri bağlı

Bay Garcia ve Bay Blanco, çocukluklarından beri Bay Jackson’a kafayı takmışlardır.

Bay Garcia 3 yaşındayken, pop yıldızının 1991 albümü “Dangerous” onun çalar saati oldu ve her sabah komşunun amcasının evinden gelen şarkıyla onu uyandırdı.

5. doğum günü için amcası ona bir fötr şapka ve daha sonra Bay Jackson’ın konserdeki bir VHS kaydını verdi. Neredeyse her hareketini ezberledi ve ailesi onu neşelendirdi.

Bay Garcia sokakta iş başında.
Bay Garcia, aynı zamanda bir Michael Jackson taklitçisi olan arkadaşı Gaston ile Buenos Aires’teki bir sokak performansının ardından bir McDonald’s’ta.

Okul boyunca dans etmeye devam etti ve ardından bir fabrikada çalışan ve pizza teslim eden işler. 22 yaşında bir makyaj eğitimi aldı ve Bay Jackson’a olan benzerliği karşısında şaşırdı. Para için dans etmeye başladı.

İlk başta, hecklers ile mücadele etti ve savaştı. Sonra kısa bir TV görüntüsü, bir dizi özel konsere yol açtı. “İki yıl boyunca kesintisizdi” dedi.

Ancak 2014 yılında, ailesi mali kriz içindeyken ve evlerini terk etmek zorunda kalırken, Bay Garcia, taklitçilik işinin yeterli nakit getirmediğini hissetti.

Sonraki yedi yıl boyunca Bay Garcia, babası gibi bir taksi, bir yük kamyonu ve ardından bir otobüs kullandı. “Yedi yıldır oturuyor,” dedi. “Danssız yedi yıl.”

Geçen yılın sonlarında Bay Garcia nakliye işini kaybetti. Başka bir dansçı onu sokaklara dönmeye çağırdı, ancak kıyafetlerini satmış ve hareketleri unutmuştu. “O aşamanın bittiğini ve bittiğini hissettim” dedi.

Günler sonra arkadaşını geri aradı. “Müziği açtı, insanların alkışladığını duydum ve sonra her şeyi hatırladım” dedi.

Kendine Güvenle Mücadele Eder

Bay Blanco, idolünü daha sonra çocukluğunda, 11 yaşında YouTube’da keşfetti.

Bay Blanco, “Tüm hayranlar gibi onu ilk gördüğümüzde aşık olduk” dedi. “Ve eğer bu senin başına gelmediyse, muhtemelen daha sonra da olmayacak.”

15 yaşında dans dersleri alıyor ve ameliyat oluyordu.

İlk ameliyatı kulaklarının boyutunu küçültmek oldu. “Yarım kulağımı kaybettim,” dedi, uzun, siyaha boyanmış buklelerini geri çekerek üst yarısı eksik olan bir kulağı ortaya çıkardı – operasyonel bir aksilik. “Bunun beni daha fazla ameliyat istemekten alıkoyacağını düşünürdünüz.”

İlk konseri First Communion’dı.

O zamandan beri Miami’de bir barda ve Milano’da bir ölçü de dahil olmak üzere yedi ülkede sahne aldı. Arjantinli talk showlara çıktı, Instagram’da 675.000 takipçi topladı ve bir BBC realite şovunun 2019 bölümünde yeni bir çene aldı.

Bay Blanco, özgüveni ile mücadele ettiğini ve ameliyatlarının kafasındaki imajını oluşturma yolu olduğunu söyledi.
Bay Blanco, bir doğum günü partisinde bir gösteri sırasında.

Bay Blanco, tüm başarısı için kendine güveni ile mücadele ettiğini ve ameliyatlarının, kendisini Bay Jackson’a dönüştürmek için değil, kafasındaki imajını oluşturma yolu olduğunu söyledi.

Bay Blanco, 2009 yılında vefat eden pop yıldızı ile bağları konusunda çelişkili görünüyordu. Her röportajda her zaman Bay Jackson gibi giyinmiş olmasına rağmen, bir taklitçi değil, bir sanatçı olarak görülmek istediğini vurguladı.

Gurur duyduğu işi göstermek istediğinde, Arjantinli bir dergi için yönettiği bir fotoğraf çekiminden görüntülerdi, dans ederkenki görüntüleri değil. Bazen daha çok Sandra Bullock’a veya belki de Edward Makaseller’e benzediğini iddia etti. Ve stilinin basitçe Bay Jackson’ın stiline dayandığını, onu taklit etmediğini açıkladı. “O daha çok Louis XV’di,” dedi. “Ben çok daha fütüristim.”

Siyah Bir Sanatçıyı Taklit Etme

Geçen bir Cumartesi günü, Bay Garcia, Bay Jackson’ın bir posterini işaret etmek için taburesinden kalktığında, parıldayan bir su kabağından eşini yudumlarken. “Ben beyazım” dedi. “Ama hastalığı nedeniyle daha beyazdı.” Tekrar oturdu ve cildini aydınlatmaya başladı.

Bay Garcia ve Bay Blanco, Siyah bir adamı taklit eden açık tenli iki Latindir. Bay Garcia, işiyle ilgili olarak kimsenin kendisine ırk hakkında soru sormadığını söylerken, Bay Blanco, 2020’de Philadelphia’dan bir Siyah Michael Jackson taklitçisi olan Dean Morrow tarafından Instagram’da karşı karşıya geldi.

Bay Morrow, Bay Blanco’yu Bay Jackson’ı sömürmekle suçladı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Siyahların Hayatı Önemlidir protestolarının ortasında, Bay Blanco Instagram’da özçekimler paylaşmaya devam etti, ancak George Floyd’un öldürülmesinden hiç bahsetmedi.

Bay Morrow, “Benim olayım şuydu: Şöhretinizi Siyah sanatçılardan alıyorsunuz ve Siyah meselelerini savunmuyorsunuz” dedi.

Bay Blanco’nun dans hareketleri.

Bay Blanco kafasının karıştığını ve incindiğini söyledi. “Ağladım” dedi. “Arkadan bahsediyorsak ten rengi neden bu kadar önemli?”

Bay Morrow, Bay Jackson’ın en azından kısmen vitiligo cilt hastalığından kaynaklanan değişen ten rengi nedeniyle, neredeyse herkesin onu taklit edebileceğini söyledi. Ancak sonuç olarak, birçok saygıdeğer sanatçının Bay Jackson’ın Siyah mirasını göz ardı ettiğini söyledi. Michael Jackson’a beyaz bir adam olarak bakıyorlar” dedi.

Bay Morrow sık sık diğer beyaz taklitçilere sorar, “’Michael Jackson hiç beyaza dönmeseydi, hala Michael Jackson’a bir haraç olur muydunuz?’” dedi. “Onları rahatsız ediyor çünkü yapmayacaklarını biliyorlar.”

Pop of King’i taklit etmek zor sorular doğurur. İlk olarak, genç erkekleri taciz ettiğine dair çok sayıda iddiayla karşı karşıya kaldı. 2005’te bu tür suçlamalardan beraat etti, ancak o zamandan beri daha fazla kişi suçlamalarda bulundu.

Sonra ırkla ilgili sorular var.

The New York Times’ın eski eleştirmenlerinden ve Michael Jackson üzerine bir kitap da dahil olmak üzere Siyah Amerikan kültürü hakkında kapsamlı yazılar yazan Margo Jefferson, Bay Jackson’ın uzun süredir tüm etnik kökenlerden insanlar tarafından taklit edildiğini söyledi.

Bay Jackson’ın “performatif mirasları, ırk ve cinsiyet geçişleri, geniş bir küresel kültürde mevcuttur” dedi. Taklitçilerin hoş olmayan bir şey yapıp yapmadıkları, ancak, adamı iyi taklit edip etmediklerine bağlıdır.

“Kimliğe bürünme, biraz gizemli ve yüklü bir performans modu olmaya devam ediyor” dedi.

Gösteri zamanı

Geçen bir Cuma günü gün batımı civarında, Bay Garcia, şehir merkezindeki yoğun bir yaya bölgesinde bir kaldırım parçası olan ofisine geldi. Çalışma arkadaşlarını, üç hip-hop dansçısını, boşta çalışan bir mopete bağlı bir hoparlörle selamladı.

Yeterince kalabalık olduğunda, “Smooth Criminal”ın belirgin bas çizgisi Bay Garcia’yı ve onun yedek dansçılarını betonun üzerinde sallanmaya gönderdi. Sonraki dört saat boyunca dans ettiler. Bay Garcia, fötr şapkasındaki faturaları toplayarak periyodik olarak tur attı.

“Sokak en zor aşamadır,” dedi sarhoşlar, hilekarlar ve polisle uğraştığını belirterek. Ama aynı zamanda düzenli olarak özçekimler için akın ediyor. “İnsanlarda bir şey üretiyorsunuz” dedi. “Ve bir sanatçı olarak bundan daha iyi ne olabilir?”

Bay Blanco sokakta hiç performans göstermedi. Bay Garcia’ya hayran olduğunu söyledi. “Belki de eksikliğim olan şey, şovuma koyduğum her şey olmadan halkla yüzleşebilme yeteneğim: ışıklar, makyaj, kostümler, dansçılar, manzara” dedi. “Bu şekilde kendimi güvende hissediyorum, kontrol altında hissediyorum. Beni sokağa attın ve ben utanıyorum.”

Bay Garcia, bir sokak performansından önce.

Bay Garcia, sokak şovunun ardından McDonald’s’ta yemek yerken Bay Blanco, Buenos Aires’in en büyük kulüplerinden birinde, şehrin diğer ucundaki 1980’lerin partisine gidiyordu. “Beni işe almadılar ama bir şekilde muhtemelen çalışmayı bırakacağım” dedi. “Böyle ünlü bir kişinin yüzüne sahip olmanın bedeli bu.”

Saat 1’de güneş gözlükleri ve pullarla bezeli beyaz bir ceketle VIP girişine yürüdü, uzun bir kuyruğu geçerek başını yol boyunca çevirdi.

İçeride, Bay Blanco ve kız arkadaşı, kalabalığa bakan özel bir bölüme girdiler. 4:30 civarında, ayrılmaya karar verdiler. Yine de çıkışa bir merdiven kullanmak yerine, kalabalığın kalbine farklı merdivenlerden indi.

İlerlerken, fotoğraflar için grup ardına grup tarafından durduruldu. Bir kadın gözle görülür şekilde sarsılmış görünüyordu. “Michael Jackson!” çığlık attı. O zamana kadar kulüp hala Bay Jackson’ın hiçbir şarkısını çalmamıştı.

Sonra, Bay Blanco vestiyerin önüne gelir gelmez, bir kapının yüksek gıcırtısı ve ardından boş bir odada ayak sesleri duyuldu. “Gerilim” idi.

Bay Blanco, metrelerce ötedeki kalabalığa baktı. Sonra kız arkadaşıyla birlikte yakınlardaki tenha bir alana çekildi.

Kalabalığa katılıp hareketlerini sergilemek istemedi mi? “Hayır,” diye yanıtladı. Bu gece özel olarak dans edecekti.

Bay Blanco arka planda Buenos Aires silüetiyle dans ediyor.